SiolNET. Digisvet Novice
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ali Kitajci vohunijo za nami?

0

termometer

Pametna ura kitajskega porekla U8, ki je na spletni strani eBay 20-evrski prodajni hit, na skrivaj komunicira s strežniki na Kitajskem.

Strokovnjak za računalniško varnost Michael Raggo je ugotovil, da ura U8 in več njenih različic med delovanjem pošilja podatke na več naključnih naslovov IP na Kitajskem. Za kakšne podatke gre, Raggo še ne ve.

Pametna ura U8 na spletni strani eBay stane od približno 10 do 25 evrov, odvisno od prodajalca. Kupcu ponuja povezavo s pametnim telefonom ali tablico s signalom Bluetooth in nekaj osnovnih funkcij pametnih ur – beleženje športnih aktivnosti, obveščanje o klicih in sporočilih SMS, alarm, kamero (ne vse različice).

U8 je mogoče sinhronizirati z napravami, ki jih poganjata Android in iOS. Uporabnik to stori s posebno aplikacijo – prenese jo s spletnega naslova, zapisanega na dokumentaciji, ki je priložena uri. Ali lahko na tem naslovu stakne tudi kaj drugega kot le aplikacijo, Raggo še ni ugotovil.

Raggo nakup ure, ki jo eBay pogosto izpostavlja kot odličen nakup na oddelku zabavne elektronike, zato odsvetuje. "Ne vemo, katere podatke zbira in katere posreduje. Zato ne moremo izključiti možnosti, da gre za medij, s katerim Kitajska vohuni za uporabniki na Zahodu," je Raggo povedal na nedavni konferenci Bsides v San Franciscu. Prodajalci tega modela pametne ure imajo največ strank sicer prav v Evropi in ZDA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin