SiolNET.
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Delo prodal večinski delež Večera podjetju 3Lan

3

termometer

Družba Delo je sklenila pogodbo za prodajo 202.788 navadnih imenskih kosovnih delnic časopisno založniškega podjetja Večer, kar predstavlja 79,24-odstotni delež Dela v omenjeni družbi.

Kot so še sporočili iz skupine Pivovarna Laško preko spletnih strani Ljubljanske borze, je kupec družba 3Lan iz Murske Sobote. Predsednik uprave Dela Jurij Giacomelli je pojasnil, da je bil postopek prodaje Večera izveden "primarno zaradi razreševanja vprašanje presežne koncentracije". Glede primernosti kupca, podjetja 3Lan, je dejal, da sta se obe strani procesa prodaje lotili "z vso resnostjo in skrbnostjo". Zanikal je ugibanja, da naj bi za 3Lanom stalo kakšno drugo podjetje. "Ne vidim razlogov, da ne bi verjeli kupcu," je dejal.

Kdaj bo pogodba stopila v veljavo? Pogodba je sklenjena pod odložnimi pogoji pridobitve ustreznih soglasij Urada za varstvo konkurence in ministrstva za kulturo. "Ko bodo postopki pridobivanja soglasij končani, ocenjujem, da bo to trajalo več tednov, bo pogodba stopila v veljavo," je poudaril prvi mož Dela.

Iz Pivovarne Laško so ob tem sporočili, da sklenitev omenjene pogodbe pomeni izvršitev lanske odločbe Urada za varstvo konkurence, ki je družbi Delo naložila, da v roku leta dni proda vsaj 75-odstotni delež v Večeru zaradi ugotovljene presežne tržne koncentracije.

Vrednost posla ostaja poslovna skrivnost Kot navajajo, pogodba vsebuje tudi obveznost kupca za plačilo are. Vrednost deleža, ki je bil na prodaj, naj bi se po različnih ocenah gibala med petimi in desetimi milijoni evrov. Višina sklenjenega posla uradno sicer ni znana, o njej tudi ni želel govoriti Giacomelli, saj gre po njegovih besedah za "poslovno skrivnost".

V uredništvu časopisa dvomijo v transparentnost prodaje V aktivu in uredništvu novinarjev Večera še niso dovolj podrobno seznanjeni z namerami in načrti kupca, da bi lahko ob današnjih informacijah podali končno stališče. Zaskrbljeni pa so nad okoliščinami prodaje. "Časopisna hiša Delo, naš dozdajšnji lastnik, je namreč obljubljala transparentno prodajo, sodelovanje Večerovega novinarskega aktiva in uprave pri izbiri kupca, pa tudi sodelovanje pri nakupu deleža Večera. Nič od tega se v tem primeru ni zgodilo, zato tudi pomirjujoče besede prvega moža Dela Jurija Giacomellija o tem, da za podjetjem 3Lan ni skritega kupca, ki se je želel polastiti največjega medija v severovzhodni Sloveniji, ne prepričajo," so poudarili v sporočilu za javnost.

Strah, da gre za slamnatega lastnika Obenem dejstvo, da se lastniku 3Lana ni zdelo pomembno, da bi se seznanil z "investicijo" in da ni izkazal zanimanja za sestanek z upravo Večera, upravičuje njihove pomisleke in strah, da gre za slamnatega lastnika. "Na Večeru bi si končno želeli lastnika, ki se spozna na časopisno in založniško dejavnost in ki ceni analitično in raziskovalno novinarsko delo," izpostavljajo Večerovi novinarji. Sami bi si želeli lastnika, ki vidi v novinarstvu poslanstvo in dodano vrednost za razvoj družbe, ne pa "nakovala za kovanje dobičkov in uresničevanje ozkih političnih in kapitalskih interesov".

3Lan v lanskem letu s 44.000 evrov čistega dobička Podjetje 3Lan je ponudnik računalniških in informacijskih storitev v Pomurju in v čezmejni regiji Slovenija-Avstrija-Madžarska-Hrvaška. Družba, ki je v lasti Denisa Čeha, je lani ustvarila približno 715.000 evrov prihodkov iz prodaje ter približno 44.000 evrov čistega dobička. Kapital družbe znaša približno 227.000 evrov, vseh sredstev v bilanci stanja pa je bilo konec lanskega leta nekaj manj kot 360.000 evrov. Ima štiri zaposlene.

Delo je poziv za zbiranje pisnih ponudb za 75 odstotkov Večera objavilo marca, pri čemer ni določilo izklicne cene. Zanimanje za omenjeni delež je najprej izrazilo devet morebitnih kupcev, kasneje pa nobeden od zainteresiranih ni oddal zavezujoče ponudbe. Prodaja Večera se je nadaljevala in se končala s prodajo tri četrtine mariborske časopisno založniške družbe podjetju 3Lan. Pogodba, s sklenitvijo katere je predhodno soglašal tudi nadzorni svet Dela, je sklenjena pod odložnimi pogoji.

Delo je v Večer lastniško vstopila maja 2005, ko je kupilo 19,9 odstotka delnic mariborske družbe. Še istega leta je Delo prešlo v lastništvo Pivovarne Laško, ki je že v letu 2007 kljub zapletom s pridobitvijo dovoljenja ministrstva za kulturo za povečanje deleža izrazila pričakovanje, da Delo lastništvo v Večeru poveča. To se je zgodilo novembra 2008, ko je Delo kupilo še 59,25 odstotka Večera in tako svoje lastništvo v mariborski družbi povečalo na 79,25 odstotka.

Delo je po povečanju lastniškega deleža v Večeru koncentracijo priglasilo uradu za varstvo konkurence. Ta je lanskega septembra ugotovil, da bi koncentracija omenjenih družb omejevala učinkovito konkurenco na trgu založništva in izdajanja dnevnih publikacij s splošno-informativno vsebino, kakor tudi na trgu oglasnega prostora v Sloveniji. Varuh konkurence je Delu je naložil prodajo tričetrtinskega deleža v Večeru.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin