TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 1. 2008,
15.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 15. 1. 2008, 15.25

8 let

Cinkarna Celje in civilna iniciativa začeli z dialogom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na povabilo celjskega župana Bojana Šrota so se predstavniki Cinkarne Celje danes sešli s predstavniki civilne iniciative.

Pogovorili so se o predvideni obravnavi predloga stališč do pripomb in predlogov na javno razgrnitev dokumentacije lokacijskega načrta Cinkarna Celje.

Predsednik uprave Cinkarne Tomaž Benčina je na sestanku med drugim izpostavil, da je za posodobitev proizvodnje v skladu z okoljsko zakonodajo in širitev proizvodnje zaradi konkurenčnosti potrditev omenjenega načrta vitalnega pomena za podjetje.

Že investirali v posodobitev za zaščito okolja

Benčina je tudi poudaril, da je iz okoljskega poročila razvidno, da so v podjetju že veliko investirali v posodobitev za zaščito okolja in tako pri izpustih emisij popolnoma spoštujejo predpisane meje, izvajajo tudi redne meritve izpustov ter jih analizirajo.

Prvi mož Cinkarne je na sestanku pokazal tudi dopis Zavoda za zdravstveno varstvo Maribor. V njem je predstavnik zavoda Emil Žerjal pojasnil, da so v oddaji na Kanalu A decembra lani priredili trditve sogovornikov zavoda o domnevno visokih izpustih iz Cinkarne, ki naj bi ogrožali okolje in zdravje ljudi zaradi dejavnosti Cinkarne.

Na koncu sestanka je bil sprejet dogovor o nadaljevanju dialoga, Cinkarna pa bo februarja organizirala tudi predstavitev proizvodnje in njen ogled s poudarkom na čistilnih napravah.

Nekontrolirano puščanje onesnažene vode Iz civilne iniciative pa so sporočili, da so na sestanku še enkrat povedali, da cinkarniška pregrada Za Travnikom na Proseniškem nekontrolirano pušča onesnažene izcedne vode v površinske vode, ki potem prodirajo v zemljo. Po njihovem mnenju so novinarji Kanala A povsem korektno povzeli omenjeno poročilo mariborskega zavoda za zdravstveno varstvo.

Cinkarna ima 233 sodov radioaktivnih odpadkov

V civilni iniciativi ne verjamejo, da Cinkarna ne spušča kadmija v ozračje, opozarjajo tudi, da ima Cinkarna 233 sodov radioaktivnih odpadkov iz proizvodnje titanovega dioksida. "Gre menda za radioaktivni radij, uran in torij in ne verjamemo, da ni kadmija v rudnini, ki prihaja v proizvodnjo. 400-odstotna prekoračitev dovoljene količine prašnih delcev je pokazala 150-odstotno prekoračeno vrednost kadmija v tem prahu, 70 metrov stran od Cinkarne. Zato zahtevamo analize, od kod je emisija tega prahu in kadmija," navajajo v civilni iniciativi.

Dodali so še, da bodo inšpekcijske službe uradno seznanili, da pregrada na Proseniškem pušča in da naj takoj razveljavijo okoljevarstveno soglasje za njo, saj morata biti pregrada in deponija vodotesni.

Ne spreglejte