TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
8. 3. 2010,
14.09

Osveženo pred

7 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 8. 3. 2010, 14.09

7 let, 8 mesecev

Chemtrails: zarota ali mit?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

V javnosti vedno znova krožijo namigovanja, da skozi izpuste letal središča moči razširjajo kemikalije z namenom doseganja strateških ciljev. Stroka to odločno zavrača.

Bralka nas je v pismu posvarila, da je zadnjo februarsko soboto na jasnem nebu nad Piranom skozi sončna očala opazila nenavadno mavrico – brez sončnih očal je ni bilo moč videti. Prepričana je, da je bil to lom svetlobe na kemičnih delcih, s katerimi naj bi bilo prežeto nebo. Spomnila se je sporočil z navedbami nekaterih spletnih strani in člankov iz tiska, ki jih je v zadnjih letih nekajkrat prejela, in je s to vsebino povezala tudi svoje zdravstvene težave.

"Viroza brez vročine se je prelevila v bronhitis in po šestih tednih še nisem popolnoma zdrava," je zapisala in vzroke pripisala kemikalijam, ki jih z letali spuščajo v zrak, da bi zmanjšali ogrevanje ozračja. Krivec za njeno bolehanje in tudi ekstremne vremenske spremembe te dni so, vztraja bralka, Chemtrails.

Želje po nadzoru vremenskih pojavov sprožile strahove in nezaupanje

Pojem Chemtrail je nastal leta 1996 iz angleških besed za kemično sled (Chemical trail). Tega leta so se prvič pojavila namigovanja, da ameriško letalstvo izpušča nad ameriško prebivalstvo strateške snovi skozi izpuste letal zaradi javnosti neznanih namenov.

Tovrstne strahove je pognal tudi takratni dokument univerze ameriškega vojaškega letalstva, v katerem so špekulirali o možnostih nadzorovanja vremenskih pojavov do leta 2025, s čemer bi ZDA ohranile svojo vodilno vojaško vlogo v svetu. Ameriška vojska je omenjeni dokument vsakič do zdaj opredelila zgolj kot fiktivni scenarij, očitke o uporabi takih kemikalij pa odločno zavrnila in označila za prevaro.

Toda plaz strahov je bil, kot kaže, nepovratno sprožen. Na številne podobne očitke, ki so se v zadnjem skoraj poldrugem desetletju razširile tudi zunaj ZDA, sta se stroka in oblast vztrajno odzivali enako: bolj zadržani pravijo, da ni znanstvenih dokazov o obstoju takega pojava, odkritejši pa takšno teorijo nedvomno zavračajo.

Usmerimo se raje na resnične grožnje

"Na Umanoteri smo pred tremi leti po svojih kontaktih v Evropi preverjali navedbe o teoriji Chemtrails in izkazalo se je, da skoraj nobena velika okoljevarstvena organizacija ni našla nobenih resnih indicev, da gre za resnično grožnjo," nam je odgovorila mag. Vida Ogorelec Wagner, direktorica Umanotere, slovenske fundacije za trajnostni razvoj. Prepričana je, da bi bilo bolje energijo usmerjati na resnične okoljske grožnje, saj je že z njimi preveč dela.

Alkalaj: Vse to je samo vlažnost, temperatura in veter Še odločneje nenaklonjen teoriji Chemtrails je mag. Mišo Alkalaj, vodja centra za mrežno infrastrukturo na ljubljanskem Institutu Jožef Stefan, ki se je v svojem bogatem publicističnem delu velikokrat spopadel tudi z okoljsko problematiko.

"Pri nas je vse malo v zamudi, tudi ta zgodba je že stara. Edini dokaz, ki ga zagovorniki ponujajo, so razlike v kondenzacijskih sledeh, pri tem pa pozabljajo, da to nima nič zveze s tem, kaj je v izpuhu, kaj je v sledi. Na sled vplivajo vlažnost, temperatura in veter – to je to," je prepričan Alkalaj, ki je tudi sam opazoval sledi letal in je razlike vedno pripisal (prihajajočim) vremenskih spremembam in razlikam v mikroklimi na različnih poteh letal. "V Egiptu ni nobenih sledi, ker je tako zelo suh zrak," podkrepi svoje ugotovitve.

"Ljudem teorije zarote dobro zvenijo"

Vsekakor Alkalaja ne preseneča, da se je ta teorija med ljudmi prijela. "To je bolezen, kako se te teorije zarote primejo. Ljudem dobro zvenijo, ker izhajajo iz sicer pravilne predpostavke, da vlade želijo državljane ogoljufati, od njih dobiti denar – a to običajno počnejo na načine, ki si jih ne predstavljamo." Zagovornike teorij zarote je težko prepričati v nasprotno, opozarja Alkalaj, češ da drugače misleče takoj opredelijo za plačance, zaroto pa kot zelo uspešno prikrito.

Teorija Chemtrails je, trdi Alkalaj, podobno neutemeljena kot teorija antropogenega ogrevanja, po kateri naj bi bilo ogrevanje posledica predvsem človekove dejavnosti. "Res je, da so se temperature dvignile, res je, da so se koncentracije ogljikovega dioksida v ozračju povečale, res je, da so se izpusti povečali zaradi človekove dejavnosti – toda kdo pravi, da je to troje povezano? Zato so zagovorniki antropogenega ogrevanja izpustili srednjeveško toplo obdobje, ko se je to zgodilo brez človeških izpustov." "Kemikalije niti ne morejo učinkovito ustaviti vremenskih pojavov"

Želja po nadzorovanju vremenskih razmer gotovo obstaja, kar smo videli, denimo, pri olimpijskih igrah v Pekingu, smo spomnili Alkalaja, ki pa v tem ne vidi možne povezave s teorijo Chemtrails. "Res je, v Pekingu so to počeli. Povsod obstajajo prevalentni vetrovi, ki prinašajo vlažen zrak, in z zdrobljeno soljo se lahko vpliva na predčasno doseganje kondenzacije. Toda to so ogromne naložbe, ki zahtevajo nenehno delovanje in velike vložke energije, vse to, da bi dosegli kratkotrajne učinke na majhnem prostoru; potrebne so ogromne količine in so s tem že poskusili ustaviti orkane, pa preprosto ne gre. Američani so pred desetletji poskusili z zdrobljeno soljo in s srebrovim jodidom, a je učinek velikim količinam navkljub bil praktično nič, vremenskih pojavov niso opazno spremenili ali ustavili, le malo so premaknili kondenzacijo."

"Teorije, da nekaj dodajajo v goriva? Bedarija."

Teorije, da bi kemikalije s strateškim namenom dodajali v letalsko gorivo, pa preprosto ocenjuje kot nesmiselne. "Goriva za vojaška letala sicer imajo z aromatskimi spojinami bogat dodatek, ker morajo zdržati višjo kompresijo. Pri teh letalih je zaradi pomena pospeška izgorevanje goriva manj pomembno in tudi neučinkovito, zato je sled za vojaškim bombnikom črna. Potniškim letalom je učinkovitost izgorevanja pomembna, nimajo potrebe po visokih kompresijah in visokih pospeških, zato v njihovem gorivu ni takih dodatkov, odpadni produkti izgorevanja pa so ogljikov dioksid in vodna para. To je vse, kar se dogaja z izpusti letal, vsi drugi pojavi s sledjo, kako se širi ali nastane oblak in podobno, pa so povezani izključno z vetrom, vlažnostjo in temperaturo."

Ne spreglejte