TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 12. 2023,
10.59

Osveženo pred

4 mesece, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

Natisni članek

prodaja zahteva FURS Booking.com

Četrtek, 7. 12. 2023, 10.59

4 mesece, 4 tedne

Če oddajate na Airbnbju ali Bookingu, Furs sporoča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46
Booking.com | Kot so na Fursu spomnili v sporočilu za javnost, je EU obveznost tovrstnega poročanja za operaterje platform z direktivo predvidela leta 2021, Slovenija pa je prenos evropske zakonodaje v slovenski pravni red izvedla decembra leta 2022. | Foto Matic Tomšič

Kot so na Fursu spomnili v sporočilu za javnost, je EU obveznost tovrstnega poročanja za operaterje platform z direktivo predvidela leta 2021, Slovenija pa je prenos evropske zakonodaje v slovenski pravni red izvedla decembra leta 2022.

Foto: Matic Tomšič

S Fursa so sporočili, da morajo vsi, ki prek platform prodajajo svoje izdelke ali storitve, podatke o teh prodajah v letošnjem letu sporočiti do konca januarja 2024.

V Sloveniji mora o prodajah poročati operater platforme, prek katerega prodajalci ponujajo določene storitve ali blago za nadomestilo ter je rezident za davčne namene v naši državi oziroma je ustanovljen, se upravlja ali ima stalno poslovno enoto v Sloveniji in ni kvalificiran operater platforme zunaj EU.

Če prodajate prek svoje spletne strani, podatki niso potrebni

Če operater platforme izpolnjuje pogoje za poročanje v različnih članicah EU, lahko sam izbere državo, v kateri bo poročal, vendar mora o tem obvestiti vse članice, v katerih izpolnjuje pogoje, so izpostavili na Fursu. Podatke so dolžni sporočiti vsi, ki prek različnih platform uporabnikom ponujajo prodajo blaga, osebne storitve, najem nepremičnin ali vozila. Pri turizmu gre za platforme, kot sta Airbnb ali Booking.

Kadar prodajalec prek svoje spletne strani prodaja svoje izdelke ali storitve, ni zavezan za poročanje podatkov, so še dodali.

Kaj želijo vedeti?

Podatke morajo operaterji platform sporočati v elektronski obliki prek kanala ZBS B2B v sistem eDavki. Oddaja sporočila bo mogoča v prvi polovici meseca januarja.

Fursu je sicer treba sporočiti identifikacijske podatke o prodajalcih, podatke o prejetih nadomestilih, odtegnjenih provizijah, pristojbinah in davkih, podatke o številu opravljenih dejavnostih, podatke o finančnih računih, na katere je bilo nadomestilo nakazano, ter v primeru oddajanja nepremičnin v najem za vsako nepremičnino še podatek o vrsti, naslovu in identifikaciji nepremičnine ter številu dni najema.

Da bi se operaterji platform, zavezani poročanju v Sloveniji, lažje prepoznali, jim je na voljo vprašalnik za samoopredelitev, objavljen na povezavi sta.si/qOcxvH.

 

Booking.com
Trendi Hrvati na nogah: Booking zamuja z izplačili več tisoč ponudnikom nastanitev
Prevara.
Novice SI-CERT: Pazljivo, če iščete počitnice prek Bookinga!
Booking.com
Novice Pozor: po rezervaciji na Booking.com vam lahko nastavijo past
Evri, denar, bankovci
Novice Bosta Slovenija in Republika Srbska izmenjavali finančne podatke?
FURS prodaja
Novice Delo na črno: Furs in policija odkrila več kršitev v podjetju za popravilo vozil
Ne spreglejte