TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 10. 2009,
7.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 1. 10. 2009, 7.53

8 let

Brankovič od danes prva lokomotiva Slovenskih železnic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vodenje Slovenskih železnic danes prevzema Goran Brankovič. Na položaj generalnega direktorja družbe s štiriletnim mandatom ga je nadzorni svet imenoval sredi septembra.

Brankovič je že deseti prvi mož železnic od osamosvojitve Slovenije dalje. Nadzorni svet železnic ga je izbral na predlog strokovne razpisne komisije, ki je po pregledu vseh 15 prijav na razpis izluščila štiri potencialne kandidate ter najustreznejšega kandidata predlagala na podlagi pisnega programa in pogovora. "Ob podpori države bo mogoče uresničiti vizijo" Brankovič meni, da bi ob aktivni podpori lastnika, torej države, ter konstruktivni podpori zaposlenih na železnici pod njegovim vodstvom bilo mogoče uresničiti vizijo, da Slovenske železnice postanejo najpomembnejši, tehnološko napreden in strokovno učinkovit sistem s celovito integrirano storitvijo v prevozu blaga, ponudnik celovitih in prijaznih storitev v potniškem prometu ter učinkovit vzdrževalec sodobne in varne železniške infrastrukture ter prevoznih sredstev.

Dediščina, ki jo prevzema Brankovič, sicer ni najboljša. Železnice se namreč utapljajo v izgubah, zavrelo pa je tudi reprezentativnim sindikatom, ki od dosedanjega vodstva - po odstopu Matica Tasiča julija letos je železnice vodil Aleš Tavčar - niso dobili pojasnil glede problematike svetovalcev in ostalih ukrepov, ki jih vsebuje dogovor o varčevalnih ukrepih za izboljšanje poslovanja Slovenskih železnic.

Ves mandat na položaju le Marjan Rekar Na položaju generalnega direktorja se je od osamosvojitve dalje zvrstila že kopica imen. Ves mandat je na položaju zdržal le Marjan Rekar, ki je družbo vodil v obdobju 1993-1998.

Kasneje so bili na čelu železnic še Igor Zajec (1999-2000), Blaž Miklavčič (2000-2004), Boris Živec (2004-20005) in Jože Jurkovič (2005-2006). Nato je železnice začasno vodil nekdanji član poslovodstva Branko Omerzu, aprila 2007 je položaj nastopil Peter Puhan in ga zaradi prevzema funkcije prvega moža Dela zapustil novembra istega leta, ko je vodenje prevzel Tasičev predhodnik Tomaž Schara.

Ne spreglejte