TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sreda,
20. 1. 2016,
19.58

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

evropsko prvenstvo Vroclav

Sreda, 20. 1. 2016, 19.58

7 let, 12 mesecev

Bolj izkušeni izpadli bolj "zeleno"

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Rokometna reprezentanca se poslavlja od evropskega prvenstva, potem ko na tretji tekmi ni uspela premagati Nemčije. Ta je slavila s 25:21. Slovenija je dvakrat izgubila in remizirala.

"Ne spomnim se, da bi kdaj izgubil proti Nemčiji, ne kot igralec ne kot trener," je pred zadnjo tekmo skupinskega dela evropskega prvenstva z Nemčijo dejal slovenski selektor Veselin Vujović.

Njegova tradicija se je končala po slovenskem porazu z 21:25, ki je bil drugi na prvenstvu in deveti proti Nemcem na velikih tekmovanjih. Za Slovence, ki bodo uvrščeni od 12. mesta navzdol, to pomeni konec tekmovanja.

Slovenija je tekmo odlično začela, po desetih minutah vodila za tri gole in imela napad za plus štiri. Po zaostanku za dva gola ob odmoru Slovenci niso nikdar več izenačili in Nemci, ki so mednarodno bistveno manj izkušeni, so dokaj z lahkoto prišli do sila pomembne zmage nad Slovenijo, ki je tokrat brez dvoma delovala manj zrelo, odločno in željno. Med drugim je napravila 15 tehničnih napak.

To bo najslabša uvrstitev Slovenije v zgodovini evropskih prvenstev, res pa je, da je imela zelo težko skupino s tokratnim nasprotnikom, Španijo in Švedsko.

Oboleli Dean Bombač

Pred srečanjem je imela Slovenija smolo z boleznijo Deana Bombača, ki sta ga napadli angina in visoka temperatura, zato do zadnjega ni bilo jasno, ali bo odlični Primorec (za)igral. Med šestnajsterico pa je seveda bil.

Čeprav se je zdelo, da je Slovenija začela nekoliko v krču, je z odlično obrambo (večinoma 5-1 in 6-0) in Gorazdom Škofom vseeno prišla do treh golov prednosti (5:2) v deseti minuti. Takrat je atraktivno s tal zadel Sebastian Skube. A Slovenija je v naslednjih desetih minutah dosegla le dva gola, do konca polčasa pa zgolj pet. Imela je devet izgubljenih žog, Nemci, ki so reprezentanca v nastajanju in imajo bistveno manj mednarodnih izkušenj, pa tri.

Nemški adut v težavah, ampak …

Odlična novica za Slovence je bila druga izključitev visokega Christiana Dissingerja že v 11. minuti, a tega Vujovićeva ekipa ni uspela izkoristiti. Nasploh igra z rokometašem več v prvem polčasu ni bila slovenska odlika. Ob desetih minutah nemških izključitev so Slovenci dosegli le tri gole, od tega dva s sedemmetrovke. Ob tem so zapravili še en protinapad, odlično je obranil Andreas Wolff, med drugim dva "zicerja". Tako so Nemci ne le izenačili, ampak pred odmorom povedli za tri gole (12:9). Pomagalo ni niti sedem Škofovih obramb.

Ne dvig, ampak padec

Tudi drugi polčas ni prinesel dviga slovenske igre. Vujović je poskušal z raznimi kombinacijami, zamenjal vse tri organizatorje igre, igral je tudi oboleli Bombač. Nemci, ki so v končnici povedli celo za sedem golov, so se razigrali, obramba je izgubila ostrino, streli od daleč so bili sila redki, vrstile so se izključitve in tehnične napake. Tudi pri najbolj izkušenih igralcih in kapetanu.

Do konca tekme smo jih našteli kar 15. Ena redkih svetlih točk je bil Vid Kavtičnik, ki je vneto prevzemal odgovornost in med drugim dosegel tri gole z igralcem manj.

Zdaj pa kvalifikacije za olimpijske igre

Ni druge, kot da se trener in igralci poberejo in gredo naprej. Smer: olimpijske kvalifikacije. V tem oziru bi tri močne tekme v drugem delu prišle še kako prav, a zgodovine se ne da obrniti. Že čez nekaj dni, ob koncu prvenstva, pa bo jasno, kdo bo gostitelj kvalifikacijskega turnirja, za katerega se poteguje tudi Slovenija.

Ne spreglejte