Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 9. 2010,
13.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 1. 9. 2010, 13.08

8 let

Zares prestižni cadillac

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Cadillaci so pred drugo svetovno vojno vedno veljali za imenitne avtomobile, po njej pa je enako ali celo višjo raven prestižnosti dosegel šele leta 1957 predstavljeni cadillac eldorado brougham.

Novosti v oblikovanju

General Motors je avtomobilsko občinstvo nanj in na njegove zaobljene oblike brez srednjega stebrička ter na kontrastna ostra krilca na zadku pripravil že na razstavah Motorama v letih 1954 in 1955. V avtomobilsko oblikovanje je vpeljal tudi štiri žaromete, streho iz nerjavnega jekla in gume s tankimi belimi trakovi na bokih.

Zmogljiva tehnika

Da eldorado brougham ne bi izzvenel zgolj kot vaja v slogu, je poskrbelo zračno vzmetenje s samodejno uravnavanimi ventili in kompresorjem, ki ga je gnal motor. Spredaj so bile posamične obese, zadaj pa poltoga prema. V sprednjem delu je bil Cadillacov veliki 6,3-litrski motor V8, ki je z močjo 239 kilovatov omogočal največjo hitrost 189 kilometrov na uro in pospeške v 11 sekundah do 100 kilometrov na uro.

Razkošna oprema

Ker naj bi bil namenjen najbogatejšim voznikom, je bil tudi precej razkošno opremljen. Volan in zavore so imeli servo ojačevalnike, tristopenjski menjalnik je bil samodejen, žarometi so se samodejno zasenčili, na voljo pa so bili tudi tempomat, električne ključavnice in električno odpiranje prtljažnika ter sedeži s spominom nastavitve. V predalu pred sovoznikom so bila magnetna držala za lončke, smetnjaka za cigarete in robčke ter kozmetični komplet za dame, v katerem so bili šminka, pudrnica, ogledalce, glavnik in razpršilnik parfuma. Bodoči lastniki so se lahko odločali kar med 44 kombinacijami opreme.

Kratko življenje

Ker je bil eldorado brougham tako razkošno opremljen in primerljivo drag, saj je bil sprva celo dražji kot rolls-royce silver cloud, ga je bil Cadillac v pomanjkanju zanimanja zanj prisiljen prodajati brez dobička. Po dveh letih izgub so ga zato umaknili iz proizvodnje.

Ne spreglejte