SiolNET. Avtomoto Zanimivosti
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vsak tretji

3

termometer

Po napovedih kaže, da bo čez trideset let vsak tretji Slovenec starejši od 65 let. Poglejmo, zakaj je pomembno, da se bo lahko vozil z avtomobilom.

Ob tem dejstvu se moramo seveda vprašati tudi, s čim in kako se bomo čez trideset let sploh vozili. Če naftne sode vidimo napol polne, pri tem zagotovo upoštevamo napovedi pravnih ustanov, ki so za svoja predvidevanja upoštevali raziskave različnih naftnih podjetij, ki pravijo, da je zalog nafte za tako časovno obdobje še dovolj. Po tej plati bi lahko računali na to, da se bomo po cestah čez trideset let še vozili z avtomobili na fosilna goriva. Se pa seveda ne bomo več vozili tako svobodno in samostojno kot danes.

Svobodo nam bo v prvi vrsti omejevala urbana prostorska stiska in omejevanje vožnje v naravno zaščitenih okoljih, samostojnost (in z njo spet svobodo) pa nam bo odvzemalo vedno več zakonsko predpisanih nadzornih sistemov v vozilu, ki bodo vožnjo kontrolirali in "urejevali" v skladu s predpisi in pravili. Da se bo to zgodilo, lahko zapišemo s prepričljivostjo, enako kot lahko napovemo starost Slovencev za leto 2050.

Sicer pa se ni mogoče znebiti vtisa, da že danes do voznic in voznikov v zrelih letih ali bolje kar do mobilnosti v zrelih letih nimamo jasnega odnosa. Morda to niti ni tako čudno, saj se lahko vsakemu posamezniku zgodi, da se postara, preden se mu uspe na to pripraviti, in se torej isto lahko primeri tudi družbi v celoti. Država, njeni prometni strokovnjaki, so pred leti večino prebivalstva osrečili s podaljšanjem vozniškega dovoljenja do 80. leta. Zdaj razmišljajo, da bi to odločitev spremenili in mejo obveznih zdravniških pregledov ponovno znižali.

Okej, so se pač zmotili, ni prvič – prvič bi bilo, če bi napako priznali, a pustimo to. Vendar bodo za tak ukrep težko našli ustrezno razlago. Statistično so na cesti starejši enako "rizični" kot mladi vozniki. Če bo enim oblast zaradi razlogov povečanja varnosti znižala starostno mejo, naj jo drugim dvigne. Me zanima, kako trden bi bil tak medgeneracijski most v deželi, ki bi zdaj naenkrat starejše rada s pomočjo novih administrativno-finančnih ukan odgnala s cest.

Toda: če se bodo starejši nehali prevažati, bodo tudi nehali ob četrtkih kupovati v trgovskih centrih, med tednom obiskovati turistične kraje, vsak dan kupovati gorivo, pnevmatike, avtomobile, sklepati kasko zavarovanja, ne bodo kupili dodatnega sedeža za vnučka … Starost je lepa predvsem za vse mlajše, za tiste, ki še delajo in "prodajajo". Morda to ni slabo vedeti tudi takrat, ko razmišljamo o (ne)strpnosti na cesti. Starejši so je deležni v veliki meri.

Kolumna predstavlja mnenje avtorja, ne nujno tudi mnenje uredništva.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin