SiolNET. Avtomoto Zanimivosti
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Trosedi kupe

2

termometer

Francoski orožarski koncern Matra, ki se je nekaj časa ukvarjal tudi s proizvodnjo športnih avtomobilov, je leta 1973 predstavil precej nenavaden športni avtomobil.

Trije v eni vrsti

Matra bagheera, ki je na zunaj dajala vtis dvosedega avtomobila, se je namreč pohvalila s kar tremi sedeži. Avtomobil je bil tako širok, da je bilo v edino sedežno vrsto mogoče vgraditi kar tri sedeže za odrasle. To je bilo mogoče tudi zato, ker je bil motor v avtomobil, ki so ga poimenovali po črnem panterju iz Kiplingove knjige Povest o džungli, vgrajen sredinsko, zato ni imel sredinskega grebena.

Podhranjen motor

Šasija je bila sicer izdelana iz jeklene pločevine, karoserija pa iz steklenih vlaken, zato je avtomobil kljub razmeroma majhnemu 1,3-litrskemu motorju z največjo močjo 62 kilovatov v 12 sekundah dosegel hitrost sto kilometrov na uro, največja hitrost pa se je gibala med 160 in 176 kilometri na uro. Za solidne vozne lastnosti so skrbeli posamične obese koles, natančen volan in povsem kolutne zavore. Želji po večji moči je sicer zadostila naslednica murena, ki pa se ni dolgo obdržala.

Lastniške spremembe

Matra je namreč bagheero izdelovala v sodelovanju s Simco, ki je bila tedaj v lasti francoskega Chryslerja. Ko jo je leta 1978 kupil Peugeot je njen delež v "avtomobilski" Matri prodal Renaultu, ki je hkrati prejel tudi projekt enoprostorca, iz katerega je nastal espace. Ker je Renault za novinca potreboval vse njene proizvodne zmogljivosti, je leta 1984 Matro ukinil kot znamko in njeno ime je ostalo zgolj spomin na preteklost.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin