Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 7. 2009,
7.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 1. 7. 2009, 7.42

8 let

Roadster s severa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kmalu potem, ko se je švedska avtomobilska tovarna Saab uveljavila z "običajnimi" modeli avtomobilov, se je poskušala uveljaviti tudi v avtomobilskem športu.

V začetku petdesetih leti je namreč Saabov razvojni inženir za motorje in dirkaški navdušenec Rolf Melde v sodelovanju s kolegi Larsom Olovom Olssonom, Ollejem Linkdvistomin Gotto Svenssonom v nekem skednju v predmestju Trollhättana, kjer je bila Saabova tovarna, razvil prototip dvosedega roadsterja. Projekt, ki so mu namenili zelo malo denarja, je postal znan pod imenom sonett, ki naj bi izhajalo iz izraza iz švedskega žargona "så nätt den är", ki menda pomeni "kako čeden je".

Marca 1956 so saab sonett, ki so ga imenovali tudi saab super sport in saab 94, predstavili na avtomobilskem salonu v Stockholmu. Šlo je za dvosedi roadster z zgolj 70 kg težkim aluminijastim okvirjem in karoserijo iz steklenih vlaken, ki jo je po načelih gradnje letal razvil švedski oblikovalec Sixten Sason. Težak je bil zgolj 600 kg, zato 43 kW (57,5 KM) močni 748-kubični trivaljni dvotaktni motor iz serijskega saaba 93 z njim ni imel veliko dela in ga je z lahkoto pognal do hitrosti 150 km/h.

Ker so hoteli z njim nastopati na evropskih dirkah, so načrtovali, da ga bodo do leta 1957 izdelali v 2000 primerkih. Zaradi sprememb pravil dirkanja, po katerih so v razrede, za katere so ga namenili, pripustili tudi modificirane serijske avtomobile, sonett ni bil več konkurenčen, zato je Saab opustil načrte.

Med letoma 1855 in 1957 so končno izdelali le šest sonettov, ki jih danes poznamo kot sonett I, saj je Saab pozneje izdeloval veliko bolj uspešne in vsakdanje kupeje sonett II, sonett V4 in sonett III. S tem pa se zgodba o sonettu I še ni povsem zaključila. Septembra 1996 je namreč znameniti švedski voznik rallyja Erik Carlsson z obnovljenim prototipom sonetta I izboljšal švedski rekord v razredu pod 750 ccm in ga pognal do hitrosti 159,4 km/h.

Ne spreglejte