SiolNET. Avtomoto Zanimivosti
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Rekorder z velikim nosom

3

termometer

Prizadevanja po doseganju hitrostnih rekordov v začetku prejšnjega stoletja so porodila tudi nekatere zelo nenavadne avtomobile.

Med najbolj nenavadnimi je bil vsekakor fiat S76 300HP, s katerim je Fiat leta 1911 poskušal izboljšati rekord nemškega tekmeca ''bliskovitega benza''.

Velikanski motor

Italijanski inženirji rešitev videli v veliki delovni prostornini motorja. Že delovna prostornina motorja bliskovitega benza je znašala 21 litrov, pri fiatu S76 300HP pa kar 28,353 litra.. Ker je imel motor, ki je dosegel za tiste čase velikansko moč 221 kW pri 1800 vrtljajih na minuto, zgolj štiri valje ter ventile nad motorno glavo, je bil izjemno visok. Voznik je moral zato gledati mimo prednjega dela in ne čezenj. Pri tem mu je nekoliko pomagalo dejstvo, da je bil v prid aerodinamike zelo ozek.

Rekord na letečo miljo

Ko je bil avtomobil narejen, so se Fiatovi ljudje z njim odpravili na angleško dirkališče Brooklands, kjer je tovarniški voznik Pietro Bordino dosegel hitrost 187 km/h in s tem postavil nov rekord na letečo miljo.

Neuradni rekorder

Enega od dveh izdelanih primerkov je kupil bogati ruski knez Boris Suhanov. Ker si ga ni drznil voziti sam, je najel francoskega voznika Arthurja Duraya, ki je jeseni 1913 v belgijskem Ostendu z njim menda dosegel hitrost 220 km/h. Ker zaradi slabega vremena vožnje niso mogli pravočasno ponoviti, je rekord ostal neuraden, neuspešni pa so bili tudi vsi drugi poskusi v prihodnjih šestih tednih.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin