Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 12. 2015,
3.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 4. 12. 2015, 3.21

8 let

Yamaha YZ 450 F

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Malo manj kot pollitrska Yamahina specialka za motokros je stroj za prave dedce. Kljub lahkotni ciklistiki je to zelo eksploziven paket dirkaške moči in tehnike.

Veliko novega

Nova YZ 450 F, ki smo jo preizkusili na deloma peščeni, deloma blatni motokros stezi, prinaša v primerjavi s predhodnico veliko novosti. Spremenjena sta geometrija okvirja, izboljšana togost aluminijastega okvirja, pogonski sklop pa ima neposreden vbrizg goriva. Ob štiriventilski tehniki z dvema odmičnima gredema to zagotavlja večjo moč, predvsem pa omogoča prilagajanje značaja motorja željam oziroma značaju proge. Motor je z vsem tem poleg moči pridobil tudi na vodljivosti in lahkotnosti.

“Igra” s položajem agregata

Enovaljnik je postavljen nekoliko poševno nazaj, s čimer se malenkost zniža težišče motocikla, obenem pa omogoči zamaknjeno postavitev gredi. To v praksi pomeni, da so obremenitve na gibljive dele v motorju manjše, posledica tega pa sta manjša obraba in večja moč. Tudi vstop zraka v valj je tako lahko speljan s sprednje strani, da je konstantnejši in hladnejši.

Kaj to pomeni v praksi?

Motor je obenem igrivo lahkoten in adrenalinsko brutalen. Za amaterja je petinpetdeset konjičev, kljub le stotim kilogramom, na motokros progi še komaj uporabnih. Zaradi obilice navora lahko sicer vso progo kot z avtomatikom prevozimo v eni prestavi, a motorja pri tem niti približno ne izkoristimo. Dirkači so seveda navdušeni, saj je ta Yamaha tako dovršena in zmogljiva, da jo je brez predelav mogoče zapeljati naravnost do zmage.

Sašo Kragelj o svojem dirkalniku:

"Na letošnjem domačem prvenstvu vozim praktično povsem serijsko yamaho. Vse, kar je bilo zamenjano je izpušna cev, močnejši pa so tudi križi za res ekstremne skoke in za primer padca. Presunljivo je, da ima ta serijski motor praktično enako moč kot moj lanski, ki je imel povrtano prostornino in dirkalni kit. Tudi vodljivost je letos že brez nastavitev bistveno boljša. Pravzaprav je težko razumeti, kako je mogoče bistveno izboljšati motor, ki se nam je še lani zdel tako vrhunski."

Ne spreglejte