Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Sobota,
1. 12. 2007,
11.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 1. 12. 2007, 11.22

8 let

Volvo XC70 3,2

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Avto deluje nabit in močan in, ker je XC70 izpeljanka iz novega V70, je pridobil na merah.

Predhodnik volva XC70 je makadame začel teptati že pred enajstimi leti. Novinec vsaj na prvi pogled združuje podobne lastnosti. V mislih imamo serijski štirikolesni pogon, robusten izgled in izredno udobno potniško kabino ...

Zunanjost, notranjost

Avto deluje nabit in močan in, ker je XC70 izpeljanka iz novega V70, je pridobil na merah. Prirastek se pozna predvsem znotraj. Potniki razpolagajo s slabimi petimi dodatnimi centimetri, kar v praksi pomeni veliko več prostora za noge. Sedeži resnično ponujajo toliko udobja kot le malokateri, ne glede na razred ali znamko avtomobila. Ne moremo mimo poudarka pri pasivni varnosti. Za začetek velja omeniti aktivni tempomat, ki prilagaja hitrost glede na hitrost vozila pred vami, kar pomeni da avtomobil sam pospešuje in seveda tudi zavira vse do najnižje hitrosti 15 km/h, ko se tempomat izključi. Voznik lahko tudi izbira oddaljenost svojega volva od prvega vozila pred njim, od (takole na pamet) 20 pa do 40 metrov. Ista naprava, takoimenovani "radar", ves čas pregleduje dogajanje pred vozilom, in če pride do nevarnosti naleta, se v robu armaturne plošče (pri vetrobranskem steklu, pred voznikom) prižge vrsta utripajočih luči, ki jih spremlja zvočno opozorilo. Za piko na i pa si lahko kupec "postreže" še z varnostnim sistemom BLIS. Ta s pomočjo radarja nameščenega v spodnjem delu stranskih ogledal ves čas skenira dogajanje ob boku avtomobila.

Vozne lastnosti

In kako se XC70 pelje? Prva beseda, ki pride na pamet, je udobno. Na terenske ambicije namiguje le nekoliko višji položaj sedenja, vožnja pa je vsaj na avtocestah na moč podobna limuzinski. Kot doplačilo je na voljo aktivno vzmetenje, s katerim je bil opremljen tudi testni volvo. Voznik lahko izbira med tremi nastavitvami (comfort, sport, advanced) trdote podvozja, glede na trenutni način vožnje. V praksi zadeva ne deluje tako, kot bi si želeli. Minimalna razlika med tremi programi sicer obstaja, vendar bo avtomobil med zavoji ostal premehak, tudi za kakšne le na pol športne voznike. To postane še bolj jasno, če trdoto vzmetenja in odzivnost podvozja med hitreje odpeljanimi zavoji primerjamo z lastnostmi Volvovega najbližjega tekmeca, Audijevega allroada. XC-sedemdesetki smo večkrat pokazali tudi off-road poti, kjer je štirikolesni pogon suvereno skrbel za odlično trakcijo tudi v nekoliko bolj težavnih razmerah.

Zmogljivosti, poraba

Šestvaljnega "bencinarja" je potrebno gnati do rdečega polja, da najdemo vseh 238 konjev. Dostava in prenos moči sta sicer popolnoma linearna, vseeno pa smo od slabih 240 konjskih moči in 320 Nm navora pričakovali več sunka v hrbet. V isti sapi velja omeniti, da je zvok ob priganjanju motorja zelo prijeten. Testna poraba je pristala na zelo dobrih štirinajstih litrih, še en podatek, ki namiguje v bolj smotrno izbiro na papirju šibkejšega, a v praksi zagotovo podobno učinkovitega dizelskega motorja D5.

Cena, tekmeci

Med posredno konkurenco lahko štejemo tudi športne terence kot so recimo mercedes ML, BMW X5 in volvo XC 90. Značajsko praktično enak avtomobil pa najdemo le pri Audiju. A6 allroad je sestavljen po enakem receptu, vendar s primesjo športnega značaja, kar ga pravzaprav približa zelo specifični skupini kupcev. Volvo v zameno za odsotnost športnosti ponuja več udobja in značilen skandinavsko umirjeni šarm - za občutno manj denarja.

Ne spreglejte