Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 12. 2015,
21.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 10. 12. 2015, 21.41

8 let

Volvo V60 D5

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V60 je značajsko bolj drzen kot drugi volvi, kar pa še ne pomeni, da bodo odslej vsi volvi takšni, V60 bo najbrž ostal posebnež. Priporočamo D3 namesto D5 dizla in s tem prihranek petih tisočakov.


Kakšni bodo volvi v prihodnosti?

Vse se spreminja, zakaj se ne bi vse spremenilo tudi pri švedski znamki Volvo. Ta je čedalje manj švedsko posebna, pa ne samo zaradi kitajskega lastništva. Pred meseci so šefi sporočali, da se bodo umaknili iz boja s premium znamkami ter se spopadli z množičnimi. Pred mesecem so na Kitajskem pokazali študijo unverse, ki je s svojo prestižnostjo omenjeno trditev obrnila na glavo. Kakšni bodo torej volvi v prihodnosti, očitno ne vedo niti na Švedskem, niti na Kitajskem.

Je V60 shooting brake?

V čem je torej smisel serije 60? Predvsem v bolj dinamičnem oblikovanju, S60 in V60 sta kupejevsko oblikovana, posebneža v ponudbi te znamke! V60 je torej nekakšen kupejevski karavan, shooting brake. Za tekmece moramo torej šteti tudi kakega passata CC, Audijevega A5 sportbacka in druge avtomobile, ki kupce omamljajo z obliko (alfo 159 sportwagon?), ne samo klasične premium karavane srednjega razreda germanskega izvora (A4, 3, C).

V50 in V60 mersko skoraj enaka

Predvidevanje, da V60 uvaja nove smernice pri oblikovanju volvov, je torej na trhlih nogah. Ni nujno, da bo takšna Volvova prihodnost, je pa povsem jasno, da je sedanjost, kot jo kažeta S60 in V60 povsem opravila s preteklostjo. Ja, res že dolgo pišemo, da volvi niso več oglati, a V60 je opravil tudi z značajsko umirjenostjo! Namreč, če primerjamo V50 in V60, ugotovimo, da sta v dolžino narazen za deset centimetrov, po prostornini prtljažnika pa V60 svojega manjšega brata prekaša za zanemarljivih deset litrov.

Danes je težko naredit bolj varen avtomobil od tekmecev

Ni pa se spremenila Volvova pregovorna zavezanost snovanju varnih avtomobilov. S to razliko, da je to za Volvo danes veliko težja naloga, saj smo kupci že navajeni na pet zvezdic po Euro NCAP, novo varnostno opremo pa tako ali tako pričakujemo od vsakega novega avtomobila. In tudi, če ima nek avtomobil pionirsko vlogo pri uvajanju kakšnega novega varnostnega pripomočka, ekskluziva traja le največ par let. Tako tudi sistem city safety vključno s prepoznavanjem pešcev ni več tako zelo edinstven, neko "lite-verzijo" bo kmalu ponudil celo plebejski ford focus.

Tudi vozno bolj dinamičen?

V60 je torej najbolj dinamično oblikovan volvo z dvema paroma vrat. Je tudi bolj vozno bolj dinamičen? Je, vsekakor. Dobrodošel je tudi prirastek moči dizelskega petvaljnika, ki med priganjanjem prav nesramno športno rohni, pa čeprav ohranja porabo dovolj nizko. Vseeno bi nas pred nakupom verjetno zamikal prihranek dobrih pet tisoč evrov pri nakupu (in nekaj sto evrov vsako leto pri registraciji) in bi zato namesto D5 izbrali D3 dizelski motor, prav tako s samodejnim menjalnikom, pa čeprav je ta prestavljal počasi.



Ne spreglejte