Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 12. 2007,
16.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 1. 12. 2007, 16.17

8 let

Volvo V50 2,0D

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Tako lepega lesenega izdelka, kot ga nudi prenovljeni volvo V50, nisem našel še v nobenem drugem avtomobilu, kvečjemu rolls-royceve intarzije se lahko kosajo s to Volvovo vezano ploščo.

Ko gre za izgled notranjosti, so v prestižnih avtomobilih v igri usnje, alkantara, les in aluminij. Če se oziram po svojih željah, mi je glede usnja ali alkantare vseeno, še skoraj najraje imam kar kombinacijo obojega, sploh v svetlih barvah. Pri lesu in aluminiju pa nisem tako prilagodljiv: les vselej zmaga. Briga me za tisti "športni filing", veliko raje imam les, ta naravni material mi je pač blizu. A tako lepega lesenega izdelka, kot ga nudi prenovljeni volvo V50, nisem našel še v nobenem drugem avtomobilu, kvečjemu rolls-royceve intarzije se po mojem okusu lahko kosajo s to Volvovo vezano ploščo.

Zunanjost, notranjost

V nasprotju z mojimi sodelavci meni prav ugaja, če se v avtu počutim kot v dnevni sobi - v dnevni sobi pa imam rad občutek domačnosti. Minimalistično opremljene sobe obdane s kovino in temnimi barvami so mi sicer všeč, a trdim, da v njih še arhitekti ne bi želeli stanovati. Veliko bolj prijeten, topel in sploh domač občutek nudijo sobe s svetlimi lesenimi omarami. In armaturka tokratnega volva V50 mi je verjetno všeč prav zaradi prijetnega občutka, ki ga nudi. Gre za ukrivljeno vezano ploščo, na kateri so že znana Volvova stikala. Majhna, a bistvena sprememba, lahko rečem, s tem pa poudarim tudi dejstvo, da je vse ostalo enako kot pri predhodniku.

Vozne lastnosti

Mali Volvov karavan se pelje tako, kot se mora novodobni volvo peljati. V ovinkih dovolj zanesljivo, z ne preveč nagibanja, a samo toliko športno, kot to hočejo vozniki, ki nad športnimi avtomobili vihajo nos. Vsi ti zahtevajo predvsem udobje, ki je res na zelo visokem nivoju, tiho delovanje motorja in rezanje vetra ter nenazadnje tudi kar se da prestižen občutek tako v kabini, kot tudi pred opero.

Zmogljivosti, poraba

Volva V50 smo že preizkusili v različicah z 1,6-litrskim dizlom s 110 KM in D5 s kar 185 dizelskih konj. Tokratni primerek je poganjal 140 KM močan dvolitrski turbodizel, poznan že iz fordov S-max in galaxy. Že v fordih smo ga pohvalili, da odlično vleče in ni preveč požrešen. Isto lahko potrdimo tudi tokrat, volvo V50 s tem motorjem vleče dobro, v primerjavi s fordi je v najnižjih vrtljajih še celo bolj prepričljiv. Predstavlja optimalno izbiro, saj šeststopenjski menjalnik ponudi občutno več živahnosti kot kombinacija 1,6-dizla in 5-stopenjskega menjalnika, poraba pa ni bistveno višja.

Cena, tekmeci

Cena tega avtomobila seveda zbode v oči. Enaintridesettisoč evrov je namreč veliko denarja za karavana, ki nudi manj prostora kot precej cenejši mondei, vectre in lagune. A vendar je cena visoka predvsem na prvi pogled: primerjava z Mercedesovim C-jem, BMW-jevo trojko, Audijevo štirico in Jaguarjevim X-typom pokaže volva v povsem drugačni, že skoraj "poceni" luči. Premium karavani so pač "premium", bistveno vprašanje pri teh avtih je, ali se "premium filing" v avtu dejansko čuti. Pri Volvu zagotovo se!

Ne spreglejte