Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Četrtek,
22. 11. 2007,
13.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Četrtek, 22. 11. 2007, 13.19

8 let

Volvo S40 2,0

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Volvu S40 so v prejšnji generaciji številni pripenjali naziv baby volvo, predvsem zato, ker je bil med njim in večjimi volvi kar precejšen razkorak v smislu ponujanja prestiža (predvsem zato, ker je bil prejšnji S40 plod sodelovanja z Mitsubishijem) ...

... Naziva se je S40 že otresel, mesto najmanjšega v družini je namreč prevzel C30, pa tudi vse kritike zavoljo premalo elegantne notranjosti mu lahko gladko izbrišemo. Potniki se bodo v tem avtomobilu namreč počutili naravnost odlično.

Zunanjost, notranjost

Prenova volva S40 je bila malenkostna in je zajela predvsem prednje ter zadnje luči, malce drugačna je še prednja maska, avtomobil pa skratka ostaja umirjen in eleganten. Notranjost je minimalistična, v mislih imamo predvsem lebdečo konzolo, ki je moderna, a hkrati prijetna - predvsem zaradi tega, ker je oblečena v pravo vezano ploščo, kakršne pravzaprav ne ponuja noben tekmec. No, k dobremu občutku pripomorejo tudi zelo udobni usnjeni sedeži (ja, spet si zaslužijo pohvalo), pa odlična izdelava, zvočna izolacija in vrhunski avdio sistem. Pohvalimo lahko še ksenonske žaromete, ne spominjamo se namreč, kdaj smo nazadnje z avtomobilom tako dobro razsvetlili noč.

Vozne lastnosti

Lega v ovinkih je dovolj suverena in zanesljiva, nagibanja malo, motor pa dovolj zmogljiv, da se s tem avtomobilom ni nikakršen problem zapeljati precej hitro. Ampak potrebe po tem sploh nismo čutili, karakter volva S40 je tako umirjen, da bodo "zamrli" še tako zapriseženi dinamiki (tisti bodo pri volvu kvečjemu posegli po različici T5). Mi smo se v umirjenem slogu raje prepustili uživanju ob dobri glasbi. Pri tem lahko pohvalimo, da je S40 precej prizanesljiv do potnikov pri prenašanju tresljajev iz cest, da na avtocesti kljub bencinskemu motorju (in posledično višjim vrtljajem) ni prav nič glasen, niti kakšne pikre v zvezi s preglednostjo nimamo.

Zmogljivosti, poraba

Tokrat se je v podkožju testnega volva S40 vrtel dvolitrski bencinar s 145 konjskimi močmi. Zanj takoj velja omeniti, da ponuja dovolj navora že pri nižjih vrtljajih (priganjanje sploh ni potrebno, ker je tudi moči dovolj že spodaj) in pravzaprav predstavlja dobro alternativo po prostornini enakemu dizlu, zdel pa se nam je primernejši od 1,6-litrskega bencinarja. Zlasti zato, ker je S40 z njim po potrebi precej bolj poskočen, obenem pa se nam testna poraba goriva 8,7 litra sploh ne zdi previsoka. Sploh, če primerjamo, da je od tiste pri šibkejšem bencinarju višja le za tri decilitre ...

Cena, tekmeci

Za konec lahko ponovimo to, kar smo pravzaprav povedali že pri prejšnjih testih modela S40 in V50. Volva S40 človek ne kupi zato, ker bi se mu zdel najbolj prostoren avtomobil v svojem razredu, kar nekaj je namreč konkurentov, ki ga ponujajo več. "Esštiridesetko" kupi mlad poslovnež ali mlada družinica zato, ker želi uživati v premium avtomobilu z bogato opremo in prestižno notranjostjo. In takih ne moti premium cena, ki je pri testnem avtomobilu ravno presegla dvaintrideset tisoč evrov. Zato volvu S40 kot konkurente lahko naštejemo le nekaj avtomobilov, recimo audija A4, mercedes-benza C, BMW-ja 3 in alfo 159, ki ponujajo enak oziroma podoben pedigre.

Ne spreglejte