Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 12. 2015,
3.29

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Volkswagen

Torek, 1. 12. 2015, 3.29

6 let, 6 mesecev

Volkswagen up 5-vratni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nekaj mesecev za trivratnikom na trge pelje še volkswagen up za racionalneže. Za tiste, ki trzajo na besede o prostornosti in praktičnosti.

Trg najmanjših avtomobilov vse pomembnejši

Nižji spodnji avtomobilski razred se je v zadnjih letih kar korenito prenovil. Nekdaj je bil to razmeroma nepomembni segment (Volkswagen je zato v njem nastopal zgolj z izdelki iz Južne in Srednje Amerike) , dokler ni konec devetdesetih evforijo povzročil Renault s prostornim prvim twingom. Takrat je dokazal, da voznice in vozniki zahtevamo prostornost tudi v najmanjših avtomobilih.

Pred leti je novo fronto odprl Fiat s petstotko, ki je faktor prostornosti povsem zanemaril, a zato toliko bolj navdušil z ljubkostjo. A medtem ko je Fiat osvajal zgolj bolj premožne ljubitelje malčkov, so trg osvojili aygo/c1/107, hyundai i20 in še posebej kia picanto.

Ti avtomobili kupcem dajejo relativno prostornost za ugodno ceno, hkrati pa so (za razliko od predhodnikov) dovolj simpatični, da kupec ne čuti, da je svojo racionalno izbiro plačal z dolgočasnim značajem avtomobila.

Up napada prav vse tekmece

Volkswagen z upom napada prav vse omenjene tekmece. Za boj s twingom ima trivratnega upa, za boj z vsemi drugimi prostornega petvratnika, krade pa tudi bolj razvajene kupce, kar sklepamo glede na to, da je Volkswagen v prvih mesecih prodal več kot tretjino najbolj bogato opremljenih white-, black- in high-ipov. Seveda vse to velja tudi za škodo citigo in seata mii, omenjeni avtomobili so namreč trojčki.

Mi bi izbrali petvratnega upa, tako kot dve tretjini kupcev

Kakorkoli že, tokrat je naš fokus usmerjen v upov drugi bočni par vrat. Tri- in petvratni up sta dimenzijsko enaka, seveda so pri upu prostor za drugi par vrat našli s skrajšanjem prednjih in premikom stebrička B. To je po našem mnenju prineslo praktično samo prednosti (trivratni up ni nič bolj atraktiven), mi smo v primeru upov izrazito na strani petvratnega.

Slovenski uvoznik sicer pričakuje, da bo petvratnega upa izbralo 65 odstotkov kupcev, mi se čudimo, da delež takšnih upov ne bo še višji. Cena za 5-vratnega je za 320 evrov višja kot pri 3-vratnem, glavnina slovenskih kupcev pa naj bi se po pričakovanjih odločala za srednje bogate upe, ki stanejo malo manj kot deset evrskih tisočakov.

Plinski Eco-up pri nas samo na posebno željo

Za družbo Volkswagen je up izrazito pomemben tudi zaradi električne različice, ki naj bi na trge zapeljala prihodnje leto. Električni up seveda meri predvsem na flote, car sharing programe in podjetja, ima pa Volkswagen že zdaj na voljo čistejšo alternativo klasičnim upom. Imenuje se eco-up, poganja ga stisnjen zemeljski plin CNG.

Še pred leti si s takšnim upom ne bi mogli v Sloveniji kaj dosti pomagati, z odprtjem polnilnice v Ljubljani pa se (ljubljanskim) podjetjem, ki v CNG-ju vidijo priliki za eko-marketing, dejansko odpira ta možnost. Pri našem uvozniku eco-upa sicer ne bodo uvrstili na cenik, zagotavljajo pa, da bodo morebitnim kupcem prišli naproti. Več o ljubljanski CNG-polnilnici si preberite v tej repotaži …

Ponovimo

A zakaj je up tako pomemben avtomobil, zakaj se o njem tako veliko govori? No, zagotovo precej zaradi priljubljenosti znamke pri nas, pa vendar je up pomemben model tudi, če gledamo objektivno kot opazovalci avtomobilskega razvoja. Up namreč serijsko ponuja sistem samodejnega ustavljanja v sili – pri hitrostih do 30 kilometrov na uro se up, če se pred njim pojavi stoječa ovira, ustavi tudi, če voznik ne reagira.

Pripomoček poznamo že tudi iz forda focusa in dražjih volvov, da je zdaj na voljo tudi v tako majhnem avtomobilu, pa je seveda nadvse hvalevredno. In pomembno pohvalo je Volkswagen že dobil. Euro NCAP je upa ocenila s petimi zvezdicami, za povrh pa ravno zaradi city stopa nagradila še s posebno pohvalo.

Ne spreglejte