Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 12. 2007,
17.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 6. 12. 2007, 17.33

8 let

Volkswagen touareg 3,0 TDI tiptronic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Volkswagen touareg dodaja svojemu luksuzno športnemu značaju tudi pomembne terenske lastnosti. Te izkazuje s paketi v testnem vozilu in z možnostjo izbire dodatne opreme.

Touareg je nastajal skupaj s Porschejevim cayennom, čeprav je uradno za kakšen mesec starejši. Glede na proizvajalca je od cayenna mnogo bolj "ljudski", pa vendar ga dobro razganja od prestiža. Pa tudi od športnosti, s katero se že nekaj let dokazuje na dakarskem puščavskem rallyju. Preizkusili smo trilitrsko TDI različico, ki nas je prepričala o svoji vsestranski odličnosti.

Zunanjost, notranjost

O všečni terensko-športni obliki priča podatek, da touareg več kot štiri leta ni potreboval prenove. Sicer pa tudi ta ni odločilno posegla v njegovo zunanjost: bolj razgibana žarometa, drugačen prednji odbijač in znane "retro" poteze, ki posnemajo prednji pokrov starega hrošča. Notranjost testnega touarega je ugledno svetlo oblazinjena in olepšana z lesom, vsestransko elektrificirana ter "elektronizirana". Na primer s samodejnim premikanjem volana in sedeža pri izstopanju in vstopanju v vozilo. Zajeten spisek dodatne opreme omogoča uporabo luksuzne notranjosti za potovalne, športne ali pa terenske namene. Udobje ni zaobšlo niti praktičnega in razsežnega prtljažnika z domiselnim sistemom za pritrjevanje tovora. Aja, posebej je treba pohvalit zadnji odbijač. Le-ta je brez vidnih sledi prestregel nalet od zadaj, pri čemer je bil avto nepazljivega "gospoda Črepinjška" kar dobro razbit. Na touaregu pa se tudi kamera in senzorji za vzvratno vožnjo niso nič "sekirali" zaradi karambola.

Vozne lastnosti

Vozniku v pomoč so pregledna, enostavna in dosegljiva stikala. Za bolj športen vtis poskrbi šest okroglih merilnikov, ki skupaj z zasloni dajejo množico uporabnih podatkov. Na vozne občutke odločilno vpliva pnevmatsko podprto podvozje z izbiro višine vozila. Možni so avtocestni nizki preleti ali pa terensko premagovanje do 58 centimetrov globoke blatne brozge. Po dakarskih izkušnjah je vsako kolo vpeto na dvojna vodila, sicer pa takšna konstrukcija ne omogoča samo lažjega premagovanja terenskih ovir, ampak se izkaže tudi pri športno prevoženih ovinkih na običajnih cestah (po vzoru boljših rally vozil). Razlika je zgolj v dolžini hoda ter nastavitvi trdote vzmetenja. In ta slednja ima pri touaregu tri stopnje, ki zelo opazno spreminjajo lastnosti vzmetenja. Menjalnik? Avtomatika deluje zelo lepo, brez sunkov, seveda omogoča tudi sekvenčno izbiranje šestih stopenj. Ugaja izpis trenutno vključene prestave tudi v položaju "drive", ne ugaja obvezna uporaba zavore za preklop iz "N" v "D". Ampak s tole zadnjo ugotovitvijo verjetno že malo dolgočasimo.

Zmogljivosti, poraba

Testna poraba 14,9 l/100 km je predvsem posledica naših prizadevanj po čimboljšem video prispevku. Na običajnem testnem krogu je turbodizel porabil 12,8, med družinsko relacijsko vožnjo (moja družina se pelje dinamično) pa je bil zadovoljen z 10,8 litra plinskega olja povprečno na sto kilometrov. Po zaslugi dveh ton in pol (kadar sta dva v avtu) in velike čelne površine touareg 3,0 TDI "ne zmore več" kot 209 km/h. Tega nam ni uspelo preveriti, je pa po desetih sekundah že hitrejši od 100 km/h, kar pomeni, da je avto svoji masi navkljub zelo živahen. Tudi 45-stopinjskega terenskega naklona nismo našli, smo pa premagovali klance, kjer so se kolovozi pošteno postavljali navzgor. Tako lahko terenske in cestne zmogljivosti touarega ocenimo z odlično, temu pa je zelo blizu tudi razmeram primerna poraba goriva.

Cena, tekmeci

Volkswagen touareg dodaja svojemu luksuzno športnemu značaju tudi pomembne terenske lastnosti. Le-te izkazuje s paketi v testnem vozilu in z možnostjo izbire dodatne opreme. Omenjamo zunanjo namestitev rezervnega kolesa, zaščito podvozja ... 70.000 evrov vredni športni terenec ponuja zmogljiv motor, samodejni sekvenčni menjalnik, po trdoti in višini prilagodljivo podvozje, popolno notranje udobje ter vrhunske "on- in offroad" vozne lastnosti. Predvsem zaradi terenskih plusov mu na primer volvo XC90 ne more konkurirati na razdrapanih podlagah. Pravi tekmeci so torej tisti, ki poleg cestnih lastnosti ponujajo tudi omembe vredne terenske zmogljivosti, kot na primer audi Q7, BMW X5, mercedes-benz ML, porsche cayene in range rover. Še več, touareg lahko tekmuje celo s pravimi terenci, kakršen je na primer Toyotin landcruiser ali Nissanov patrol.

Ne spreglejte