Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 12. 2015,
0.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Volkswagen

Petek, 4. 12. 2015, 0.52

8 let

Volkswagen passat variant 2,0 TDI

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Passat variant upravičeno spravlja v slabo voljo sovražnike volkswagnov. Je prostoren v kabini in prtljažniku, natančno izdelan, dobro opremljen, motor je zmogljiv in varčen. Je karavan, kot se šika.


Rad bi bil premium

Passat variant odstopa od standardnega pojmovanja, po katerem so karavani v enaki meri namenjeni tako poslu kot potovanju. Čeprav omogoča ustvarjanje ravnega tovornega dna s preprostim polaganjem naslonjal, si ga težko predstavljamo kot potujočo delavnico za kakšne storitve. Je pravi družinski potovalnik, z uporabnimi zaprtimi predali, utori za pijačo, z usnjem obrobljeno alkantaro in lepotnimi kromiranimi dodatki. Pridevnik družinski ne pomeni, da morajo zadaj sedeti otroci, dovolj prostora je namreč za štiri odrasle, pa čeprav sprednja dva merita meter devetdeset v višino.

Urejen prtljažnik

Da je passat karavan, kot mora biti, potrjuje tudi z urejenim prtljažnim prostorom. Uporabnost omogočata dva odprta in en zaprt bočni predal, nekaj drobnarij pa se lahko namesti v rezervno kolo v lično urejenem dvojnem dnu, kjer je tudi spravljeno osnovno orodje. Za prevoz smuči ni treba polagati naslonjal zadnjih sedežev, ker tista odprtina spada k opremi highline.

Prazen se pelje kot limuzina

Vozne lastnosti karavana se glede na limuzino spremenijo šele, ko je vozilo polno izkoriščeno. Kadar je voznik sam ali s sopotnikom, se manjša razlika pokaže le med hitrostnim pretiravanjem, sicer pa bolj merodajno govorijo podatki o porabi. Limuzino smo preizkušali z menjalnikom DSG in se obregnili ob kombinacijo start-stop in auto hold, to pa pri ročnem menjalniku lahko samo pohvalimo. Autostart namreč ni vezan na stopalko zavore, zato na klančkih pred rdečo lučjo vozilo samodejno miruje, motor pa se zažene šele s pritiskom sklopke. Če že mora biti v passatu (zoprna) električna parkirna zavora, vsaj deluje varnostno in samodejno ne popusti, če voznik ni privezan oziroma če vrata niso dobro zaprta.

Še dve o gumah

Polno naložen karavan zahteva več zraka zlasti v zadnjih pnevmatikah, zato je varnost družinskih potovanj večja, kadar voznik uporablja vgrajen sistem za nadzor tlaka. V testnem passatu se za doplačilo nahaja identično peto kolo (lito platišče), ki marsikomu daje občutek brezskrbnejšega potovanja.

Konji niso žejni

Večja masa in spremenjena aerodinamika v primerjavi z limuzino zahtevata večjo porabo goriva. Na našem testnem krogu smo glede na limuzino ustvarili 0,7 litra razlike povprečno na sto kilometrov. Poleg tega je zanimiv podatek za potovanje s polno naloženim karavanom s štirimi odraslimi potniki, prtljago in štirimi kolesi na strehi. Tako naloženi smo namerili povprečno porabo manj kot sedem litrov na sto kilometrov. Pri enakih pogojih smo preizkusili tudi kakšnega konkurenta, ki se s takšno porabo ni mogel pohvaliti, pa tudi sicer menimo, da na tem področju passat (še) nima tekmeca.



Ne spreglejte