Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 12. 2015,
12.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Volkswagen Družinski Avtomoto

Sreda, 2. 12. 2015, 12.15

8 let

Volkswagen golf variant in bluemotion

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Začne se s poroko, nadaljuje pa z nakupom karavana, na primer golfa varianta. Nato je čas za racionalizacijo stroškov in nakup varčnega modela, kakršen je na primer bluemotion.

Razred: C - spodnji srednji Sorodna vozila: škoda octavia combi, prihaja tudi karavanski seat leon, tehnično sorodni tudi audi A3 Družina modelov: Golf Predhodniki: 3. gen (1992), 4. gen (1999), 5. gen (2007), 6. gen (2009) Začetek prodaje: julij 2013 Cene: od približno 17.105 evrov naprej

Poudarki: - videz, ki ne polarizira - prtljažnik na ravni škode octavie - navdušujoči elektronski pripomočki - varčni bluemotion s šestimi prestavami

Oblika je še kako pomembna!

Volkswagnovi trgovci skačejo od veselja, saj so jim v Wolfsburgu zrisali najlepšega karavanskega golfa vseh časov! Trditev ni naša, to so besede Volkswagnovih mož, se pa mi z njimi strinjamo. Seveda se trditev ozira nazaj do variantov pete in šeste generacije, ki z zadkom po zgledu nekdanje honde accord aerodeck preprosto nista vzbujala prav veliko navdušenja.

A zakaj je ta oblika tako zelo pomembna? Zaradi prvega vtisa umirjeni racionalni avtomobili v salone ne privabljajo prav učinkovito! No, mi ne verjamemo, da bodo kupci po nove variante tekli do trgovcev zaradi oblike, saj je novinec atraktiven samo toliko, kolikor je pač nemško racionalen klasik lahko, vsekakor pa s karavanskim zadkom ne polarizira – ne bi se smelo več zgoditi, da bi kdo varianta črtal s svoje ožje izbire, ker mu avtomobil ne bi bil všeč.

Seveda tudi z napredno varnostno elektroniko

A naj bo oblika tako zelo pomembna zaradi prvega vtisa, vendarle ni najpomembnejša, sicer predhodnik ne bi bil prodajna uspešnica. Namreč, dobra stran te karavanske zgodbe je, da je osnova zanjo izredno prepričljiv model, golf.

Variant je namreč tehnično enak kombilimuzinskem golfu, na voljo je ista napredna tehnologija, vključno s pomočjo ohranjanja na voznem pasu, samodejnim ustavljanjem pri nizkih hitrostih, opozarjanjem na nalet ... Pa tudi z aktivnim tempomatom, ki se je po besedah direktorja znamke Volkswagen v Sloveniji, Marka Škribe, dobro prijel med kupci bogateje opremljenih golfov. Navdušuje še zlasti v kombinaciji s samodejnim menjalnikom, saj tako v zastojih tudi samodejno ustavlja in speljuje, nad čemer smo se ponovno navdušili, ko smo na predstavitveni vožnji zaradi dela na cesti obstali v dolgi koloni.

O elektronskih varnostnih pripomočkih smo sicer govorili tudi na naši Avtomoto delavnici Elektronika v službi varnosti. Poglejte ...

S šeststotimi litri v boj z octavijo

A naj bo osnova še tako hvaljena, karavanski variant samo še podaljšuje seznam vrlin. Že do zdaj ga je, po novem pa ga še bolj odločno. Prostornina prtljažnega prostora je namreč večja za navdušujočih sto litrov, prtljažnik novega varianta namreč meri kar 605 litrov. To je komaj pet litrov manj kot pri novi škodi octaviji combi, ki je do zdaj v Volkswagnovem koncernu igrala vlogo avtomobila za kupce, ki kupujejo z metrom v roki.

Kupci bodo cenili tudi, da ima ta velik prtljažnik dvojno dno, s predali ob straneh in globoko luknjo, kjer bi lahko stalo rezervno kolo. "Zgornje" dno lahko postavimo pokonci, da lahko tako pregradimo ta velikanski prtljažnik, da se manjši predmeti med vožnjo ne bi premetavali.

V "spodnjem" dnu ima tudi posebno mesto za rolo – ta ne samo, da skriva pred nezaželenimi pogledi v prtljažnik, ampak služi tudipregrajevanju tovornega in potniškega prostora, ko bi radi prtljažnik napolnili do stropa. To pregrado lahko vpnemo za zadnjo klopjo ali za sprednjima sedežema.

Lahko pa v novem variantu peljemo tudi skoraj 2,7 metra dolge predmete, če preklopimo naslonjalo sovoznikovega sedeža.

Modra črta na maski pomeni bluemotion

Po ravnih nizozemskih cestah na nadmorski višini nekaj metrov okoli ničle smo preizkušali tudi novega golfa bluemotion. Ta varčna različica je po novem na voljo tudi v karavanski izvedbi, mi smo vozili tisto s komaj tremi vrati, ki po tovarniških normah dosega porabo samo 3,2 litra na sto kilometrov, torej deciliter manj kot pri karavanu. No, temu tovarniškemu podatku se nam na predstavitveni vožnji ni uspelo približati, potovalni računalnik je, kljub ravninski pokrajini z gosto posejanimi radarji, na koncu kazal še vedno sprejemljive štiri litre.

Sicer velja povedati, da je novi bluemotion narejen na osnovi dizelskega motorja 1,6 TDI, tistega zmogljivejšega. V primerjavi s tem ima šest ročnih prestav namesto zgolj petih kot pri drugih manjših TDI-jih. Menjalnik se lepo ujame z varčno naravnanim motorjem, zato menimo, da bi moral bluemotion že po tej plati prepričati nekaj interesentov.

A kaj, ko bo bluemotion stal tisočaka več kot ekološko manj ekstremno dodelani dizel, zato si slovenski trgovci ne obetajo prav visokih prodajnih številk. Prav lahko pa se zgodi, da se bo čez nekaj let v slovenskih oglasih za rabljene avtomobile pojavilo veliko karavanskih bluemotionov, pripeljanih iz "umirjenih" severnih držav, tako kot se to dogaja pri večjem passatu variantu.

Ne spreglejte