Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 12. 2015,
3.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Volkswagen Družinski Avtomoto

Četrtek, 17. 12. 2015, 3.33

8 let

Volkswagen golf sportsvan 1,6 TDI

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Sportsvana smo na našem testu pričakovano spoznali kot družinsko povečanega golfa. Dizelski 1,6-litrski motor s stodesetimi Euro 6 konji nas je prepričal za varčnim in zmogljivim delovanjem.

Manjši kot touran

Sportsvan je v marsičem podoben enoprostorskemu touranu, vendar ne ponuja sedmih sedežev. Še ena pomembna razlika glede sedežev.

Namenjen je družini z dvema otrokoma, medtem ko se v drugo vrsto enako velikih sedežev tourana lahko namesti tri otroške sedeže.

Vendar sta zunanja sedeža sportsvana širša in tako bolj udobna od posameznih treh v touranu.

Manjši kot golf variant

Sportasvan je dobra dva decimetra krajši od karavanskega golfa, tudi prtljažni prostor je debelih sto litrov manjši. Zato pa ponuja enoprostorske rešitve, saj je na zadnji klopi v področju komolcev skoraj štiri centimetre širši.

Zadnja klop je vzdolžno pomična, naslonjala so nastavljiva po naklonu, dvonivojski prtljažnik pa se lahko raztegne v tovorni prostor z ravnim dnom. Da, če glava družine dovoli, lahko otročaja na letalskih mizicah med vožnjo drobita čips in postavita vsak svoj kozarec soka.

Spredaj golf, z boka je plus

Pravzaprav je plus že od spredaj, in to za decimeter po višini. Bok vozila ščiti in oblikuje ostrejši rob, ki povezuje blatnika prav skozi ročaje vrat. To mu daje navidezno trdnost pa tudi tisto pravo, strukturno, ki je potrebna, kadar poči s strani.

Posebnost steklenih površin je njihovo število – po pet na vsaki bočni strani. Tudi pred sprednjima sedežema, ki sta izdatno vzdolžno pomična, je to golf, vsaj glede upravljanja. Je pa bolje založen z odlagalnimi mesti, samo tistih zaprtih je šest, če štejemo zraven Volkswagnova predala pod sedežema. In da ne pozabimo: tudi tisti predalček pod stropom je tu, dimenzioniran je za velika očala, ki bojda spet prihajajo v modo.

Kot bomo v nadaljevanju zapisali, poganja testnega sportsvana motor, ki ne popije veliko. Zato pa med potjo lahko več popijejo potniki, saj lahko v vrata spravijo štiri 1,5-litrske plastenke (pa še ostane kaj prostora), utora za pijačo pa sta po dva spredaj in zadaj.

Prostorna kabina in uporaben prtljažnik

Prostorna notranjost sportsvana je po Volkswagnovo skrbno urejena. Opremi comfortline so v testnemu vozilu namenili informacijsko-komunikacijski sistem z zaslonom na dotik, ki prikliče menije tudi prek senzorja, še preden se zgodi dotik. Ta namreč zazna približevanje uporabnikove roke in hitro ponudi orodno vrstico z virtualnimi bližnjicami.

Več kot v golfu in malo manj kot v touranu je prostora za potnike. Vendar naraščajnika v otroškem sedežu lahko po mili volji raztegujeta svoje okončine, pa ne bosta s čevlji dosegla in umazala sprednjih sedežev. Tudi odrasla potnika lahko udobno sedita zadaj in ne bosta na tesnem s koleni, pa še klobuk lahko nosita. Primeren položaj si lahko uredita še z ustreznim naklonom naslonjala.

Prtljažnik s 500 litri ima ravne stene in dno z dvema nivojema, povsem spodaj je "doplačilno" rezervno kolo. Za 48 evrov ga takoj kupimo. Velikost se zaradi vzdolžno pomične klopi lahko poveča po dolžini za 18 centimetrov, s položenimi naslonjali pa nastane tovorni prostor z ravnim dnom.

Pelje se skoraj kot golf

Med vožnjo se sportsvan ne razlikuje prav veliko od golfa. Po ergonomiji, ki je odlična, prav nič. Tako igriv zaradi višine res ni, ima pa pet centimetrov daljšo medosno razdaljo, ki je potovalno primernejša. Komfortna sprednja sedeža, ki sta vključena v opremo comfort, dobro opravljata svoje delo, medtem ko je oprijemljive bočne opore na zadnjih sedežih le za vzorec.

Pohvalimo dobre luči, čeprav so navadne halogenske, samodejno se vklopijo v okviru paketa comfort. Ta stane skoraj 700 evrov in pomaga vozniku še z uporabnim parkirnim sistemom in senzorjem za mokro vetrobransko steklo.

Všeč so nam tudi primerno osvetljena stikala na prečkah večfunkcijskega usnjenega volanskega obroča. Ker radi uporabljamo tempomat, ugotavljamo, da je Volkswagen spet izbral novega, takšnega, ki izbira hitrosti na plus minus 10.

Nikoli čez šest litrov

Na menjalnik s petimi prestavami smo najprej gledali s pridržki, vendar so prestavna razmerja dobra. V peti prestavi pri 130 kilometrih na uro se motor vrti z znosnimi 2400 vrtljaji. Med testnimi kilometri nismo pri točenju goriva nikoli presegli meje šestih litrov, čeprav smo se igrali z dodatno opremo. Mislimo na izbiro voznega profila za 120 evrov, ki se prilagaja željam voznika od zelo varčne pa do športne vožnje.

Med 250-kilometrsko varčno vožnjo, tudi po navodilih miniaturno odmerjenega indikatorja prestavljanja, je potovalni računalnik prikazoval vrednosti okoli 4,7 litra na sto kilometrov.

Na vsestranskem testnem krogu smo porabili 5,3 litra. To je pričakovan rezultat, ni pa najbolj primerljiv s povsem enako vrednostjo, ki smo jo namerili pri lanskoletnem testu golfa 1,6 TDI DSG. Tisti motor je zmogel 77 kilovatov, ustrezal je normam Euro 5, v prednosti je bil zaradi varčnejšega 7-stopenjskega menjalnika in manjše mase vozila.

Ne spreglejte