Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 12. 2015,
5.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 24. 12. 2015, 5.01

8 let

Volkswagen golf cabriolet 1,4 TSI

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Eosova trdna zložljiva streha je sicer odlična. Toda stane pet tisoč evrov več kot golfovo platno. Kdor užitkarski avtomobil kupuje racionalno, bo izbral golfa.

Eos in golf enako uporabna

Volkswagen ima dva podobno velika kabrioleta, eosa in golfa. Na videz sta samosvoja, podrobnejši pogled pa razkrije dolgo vrsto podobnosti. Že pogled v notranjost pokaže že znano golfovo ergonomijo, volan, stikala, radie, sedeže, tudi eos je namreč v svojem bistvu golf.

Golf cabriolet je za slabih dvajset centimetrov krajši od eosa. Vseeno oba ponujata štiri sedeže – na sprednjih se sedi praktično povsem enakovredno, zadaj je v golfu malce manj udobno, a vseeno dovolj, da v isofix zanki zasidramo dva otroška sedeža ali pa celo prepeljemo dva odrasla prijatelja, ki smo ju spotoma pobrali na postaji pred staro ljubljansko pošto. A tudi eos ni "limuzina", funkcionalno gledano sta oba Volkswagnova kabrioleta enako uporabna, ne glede na merske razlike.

To trditev sicer malce na laž postavita prtljažna prostora, pri čemer golfov ni bistveno manjši, je pa zaradi drugačnih vrat (ki jih je mimogrede tudi veliko težje zapreti) težje dostopen. Predvsem pa so razlike odvisne od strehe – medtem ko golfovo platno ne vpliva na velikost prtljažnika, je eos kot kupe lahko celo zelo uporaben, seveda pa kabriolet po svojem poslanstvu tudi karavan ni.

Gre za oživljanje kulta iz osemdesetih?

Je smisel golfa cabrioleta v oživljanju kultnega golfa cabriolet prve generacije iz začetka osemdesetih let prejšnjega stoletja, ki je bil tedaj zelo priljubljen med ameriškimi japiji začetniki? Slave izvirnika ni uspel ponoviti noben poznejši golf, tudi eosa japiji niso posvojili. Bodo tega golfa? Če bodo, bomo mi presenečeni.

Razpenjanje strehe pred rdečo lučjo na semaforju

Je smisel odprtega golfa v platneni strehi? Res obstajajo ljudje, ki trdnih zložljivih streh ne marajo? Ki imajo raje nekoliko bolj hrupno notranjost? Ki jim eosovo strešno okno, ki lajša zimsko turobne vožnje, ne pomeni nič in imajo raje črn golfov strop? Sicer težko verjamemo, a morda pa le …

Še največja prednost golfa v primerjavi z eosom je komaj desetsekundno razpenjanje oziroma zlaganje strehe. Eos namreč za isto operacijo zahteva skoraj pol minute. Medtem ko morate pri eosu precej skrbno izbirati lokacijo preobrazbe iz kabrioleta v kupe, lahko to pri golfu mirne volje izvedete pred rdečo lučjo na semaforju. In to brez skrbi, da vam bodo začeli trobiti ravno takrat, ko bo streha v obliki harmonike, saj lahko streho zlagate tudi potem, ko že speljete, le 30 kilometrov na uro ne smete prekoračiti.

Ni za športno vožnjo

Testni golf je bil opremljen z 1,4 TSI-jem, ki svoje moči ne pokaže, za športno vožnjo je treba tega golfa gnati veliko bolj kot običajnega 5-vratnega golfa – 210 kilogramov večja masa kabrioleta pač pobere svoj davek.

Brezstrešni golf je torej namenjen vsem, ki ne gojijo prav veliko apetitov po športni vožnji, zato bi v teoriji zadostoval tudi že kak šibkejši motor. Eos je v tem pogledu enak. Čemu torej golf cabriolet in ne trdostrešni eos? No, razlog je ekonomski: pet tisoč evrov razlike v ceni za podobno opremljena avtomobila.



Ne spreglejte