Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Ponedeljek,
1. 12. 2008,
7.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 12. 2008, 7.24

8 let

Volkswagen golf 2,0 TDI

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pri Volkswagnu pravijo, da je novih kar 90 odstotkov delov. Nismo preverjali, lahko pa zatrdimo, da je šesta generacija golfa še boljša in, da tekmece lahko upravičeno skrbi.

Zunanjost, notranjost

Evolucija pred revolucijo. Golf ostaja golf in komur le rahli oblikovni odstop v primerjavi s prejšnjo generacijo ni po godu, bo enako menil leta 2012, ko pride na vrsto (že) sedma generacija. Oblikovna umirjenost golfu prija, avto je sila fotogeničen. Osebno nad evolucijo nisem bil kaj prida navušen vse dokler se z novincem nisem spoznal osebno. Razlike, pa čeprav majhne, so očitne. Kup drobnih podrobnosti, konec koncev tudi nekoliko bolj oster "gobec" in večje zadnje luči pustijo samozavesten vtis. Golf šeste genracije je zdaj nedvomno manj dolgočasen. Znotraj samozavest izgine, nadomesti jo že dobro poznano, umirjeno, a za golfa sveže in manj dolgočasno okolje, kot smo ga bili vajeni. Merilniki so sedaj mnogo lepši, plebejsko modro osvetlitev je zamenjala aristokratsko bela. Ergonomsko (skoraj) dovršen je bil golf že prej, pa vendar so tudi tu storili korak naprej. Stikala za upravljanje s šipami in stranskimi ogledali v vratih so snovalci postavili višje in bližje k voznikovim rokam - majhna a takoj opazna novost. Pravzaprav noben od elementov ne izstopa (golf pač ne more iz svoje kože), kljub temu pa so voznik in potniki ves čas deležni občutka kakovosti. Udobje ostaja na visoki ravni, prostornost je za ta razred povprečna.

Vozne lastnosti

Golfova lega ostane dolgo časa nevtralna, nakar iz zavoja predvidljivo začne siliti nos. To so stvari, ki jih že poznamo. A ker je bil testni golf opremljen z osemnajspalčnimi platišči, posledično pa z relativno športnimi zimskimi Dunlopovimi pnevmatikami Winter sport (225/40 R18) smo mu konkretneje predstavili nekaj zaporedij zanimivih kombinacij zavojev. Avto je v zavojih potrdil zanesljivo lego, dobre gume pa še zdaleč niso bile edini razlog. Sistem DCC (pohvalili smo ga že pri testu passata CC) elektronsko vpliva na delovanje posameznega blažilnika. Tri stopnje normal, sport in comfort v osnovi ne potrebujejo dodatne razlage. Razlika med njimi je očitna in dobrodošla. Program sport pomaga sposobnega voznika dobro nagraditi, vendar izkušnja za volanom nikoli ne poseže na adrenalinsko območje. Prav zato smo med testom daleč največ uporabljali program comfort, ki pravzaprav zelo dobro opiše celotno "golf" izkušnjo.

Zmogljivosti, poraba

V tem trenutku lahko kupci golfa izbirajo med tremi bencinskimi in dvema dizelskima motorjema. V testnem je delo opravljal močnejši od dveh dizlov (140 KM), seveda podprt s sistemom direktnega vbrizga, kar celotno izkušnjo naredi zelo uglajeno. A tudi to smo že vedeli. Štirivaljnik pospešuje skoraj bencinsko zvezno, praktično brez turbo luknje ali nenadne prekinitve dotoka moči, ko se igla merilnika vrtljajev približa številki 4000. Navora je dovolj za spodobno nabiranje hitrosti, menjalnik smo pohvalili že večkrat, poraba pa se je sodeč po potovalnem računalniku gibala tudi krepko pod šestimi litri. Tisoč kilometrov z eno posodo goriva je zgolj formalnost. Na testnem krogu je golf potreboval 6,7-litra goriva na sto kilometrov.

Cena, tekmeci

Tekmece golfa lahko razdelimo v dve skupini, razlog pa tiči v sposobnosti golfovega prilagajanja popolnoma različnim kupcem. "Normalno" opremljene različice golfa lahko primerjamo z avtomobili kot so opel astra, ford focus, mazda 3, toyota auris, renault megane. Izpostaviti velja predvsem rivalstvo s prvim in zadnjim naštetim. S prvim zaradi dolge zgodovine obeh tekmecev v Nemčiji, megana pa zaradi intenzivnega rivalstva v Sloveniji. Na drugi strani pa lahko bolje opremljenega golfa (testni primerek stane 27.869 evrov) skoraj postavimo ob bok premiumskim predstavnikom spodnjega srednjega razreda. V tem primeru bi morali biti zadovoljeni tudi zahtevnejši kupci audijev, BMW-jev, lancie delte in podobnih. Konec koncev golf ponuja nekaj sistemov, ki jih v tem razredu še nismo srečali. V mislih imamo sistem DCC in aktivni tempomat, ki vzdržuje varnostno razdaljo s pomočjo laserja. Zaključujemo s sklepom, ki pravi, da golf nudi dobro razmerje med ponujenim in ceno, med udobjem in športnostjo. Avto od bolj plebejskih tekmecev ni bistveno dražji, hkrati pa nudi skoraj tako visokokakovostno izkušnjo, kot tisti v vrhu njegovega razreda. Verjetno gre za ta hip skoraj nepremagljivo formulo.

Ne spreglejte