Volkswagen CC 2,0 TDI DSG 4motion

CC s pogonskim sklopom ne prinaša novosti. Prenova je posegla predvsem po sprednjem in zadnjem delu, za povečanim seznamom osnovne opreme pa se skriva želja po premiku v bolj premijsko smer.

1 / 24

Foto: Ciril Komotar

2 / 24

Foto: Ciril Komotar

3 / 24

Foto: Ciril Komotar

4 / 24

Foto: Ciril Komotar

5 / 24

Foto: Ciril Komotar

6 / 24

Foto: Ciril Komotar

7 / 24

Foto: Ciril Komotar

8 / 24

Foto: Ciril Komotar

9 / 24

Foto: Ciril Komotar

10 / 24

Foto: Ciril Komotar

11 / 24

Foto: Ciril Komotar

12 / 24

Foto: Ciril Komotar

13 / 24

Foto: Ciril Komotar

14 / 24

Foto: Ciril Komotar

15 / 24

Foto: Ciril Komotar

16 / 24

Foto: Ciril Komotar

17 / 24

Foto: Ciril Komotar

18 / 24

Foto: Ciril Komotar

19 / 24

Foto: Ciril Komotar

20 / 24

Foto: Ciril Komotar

21 / 24

Foto: Ciril Komotar

22 / 24

Foto: Ciril Komotar

23 / 24

Foto: Ciril Komotar

24 / 24

Foto: Ciril Komotar

CC je polepšan passat CC

Če je passat CC ob svojem prihodu v avtomobilski svet pred leti veljal za polepšanega passata, potem je volkswagen CC na podoben način polepšal passata CC. Avtomobil res deluje bolj prikupno, kar je ponavadi namen prenove.

Spremenjena odbijača in svetlobni elementi v nepogrešljivi tehnologiji LED spadajo med posege, ki so nedavno že popestrili običajnega passata. Svojega predhodnika pa CC prekaša tudi z zajetnejšim seznamom serijske opreme, tako da se znotraj domače hiše približuje Audijevi petici sportback.

4motion? Ni nujno!

Nismo prepričani, ali je izbira štirikolesnega pogona res smiselna. Morda bi sredi zime razmišljali drugače, sicer pa vemo, da so vozne lastnosti spredaj gnanega passata CC oziroma osnovnega passata več kot dovolj dobre. Ker CC ni crossover, se tudi s kolovozi ne bo spoznaval. No, pri običajnem passatu bi bil štirikolesni pogon dobrodošel pri vleki priklopnega vozila, česar pa s kupejevskim cecejem verjetno ne bo nihče počel.

Urejena, kakovostna, prijetna notranjost

Oblazinjenje sedežev, vrat in armaturne plošče daje videz višjega razreda, pri tem pogled ne zgreši lične ure nad osrednjo konzolo. Alkantaro z usnjenimi obrobami lahko samo hvalimo, tudi stekla brez okvirjev, ki se tudi zadaj povsem pogreznejo, imajo svojo estetsko in uporabno vrednost.

Prostornost ostaja enaka kot pri predhodniku. Sprednja sedeža dajeta dovolj prostora dvometrašema, za voznikom, ki meri meter devetdeset, pa lahko ta isti sedi tudi zadaj. No, za noge in zadnjo plat je dovolj prostora, prostora nad glavo pa ni. Pač zaradi kupejevske oblike. Tu naj dodamo, da je CC za dodatnih 320 evrov lahko tudi petsedežnik.

Naj omenimo še dva zanimiva zaprta predalčka. V prvem, v zgornjem delu sovoznikovega predala se nam je za nekaj dni skrila plačilna kartica, v drugem, levo poleg volana, pa smo pozabili mobilni telefon.

Besedo ali dve namenjamo tudi prtljažniku. Kadar roke niso proste zaradi prenašanja prtljage, lahko pokrov odpremo z nakazano "brco", zapiranje pa je električno. In še tole: pod dvojnim dnom se (po dolgem času) nahaja pravo kolo na litem platišču, po velikosti enako preostalim kolesom.

Štirikolesni pogon dvigne porabo

Kot pri modelu alltrack smo tudi s CC-jem na našem testnem krogu namerili porabo 7,4 litra na sto kilometrov, kar je pri stalnem štirikolesnem pogonu povsem sprejemljiv podatek. Primerjava s spredaj gnanimi passati zaradi razlike v moči ne bi bila objektivna, ker smo preizkušali zgolj 103-kilovatne različice, ki so kajpada precej varčnejše.

Suhe cestne podlage v času testa niso zagotavljale pogojev za preizkušanje prednosti štirikolesnega pogona. O delovanju menjalnika DSG ne moremo povedati nič novega, razen tega da je odlično. Uživali smo med športno vožnjo z odzivnim menjavanjem prestav izza volana (ročici se vrtita skupaj z obročem). Ta sicer športna igrača je dobra alternativa izbiri prestav z ročico na vmesni konzoli.

Volkswagen CC 2,0 TDI DSG 4motion
srednji razred; štirivratni kupe, 4 sedeži
Motor
dizelski, tekočinsko hlajeni, 4-valjni, vrstni, 4 ventili na valj; delovna prostornina: 1968 cm3; največja moč: 125 kW pri 4200 vrt/min; največji navor: 350 Nm pri 1750-2500 vrt/min
Prenos moči
štirikolesni pogon; 6-stopenjski samodejni menjalnik; pnevmatike: 235/40 R18
Mere, mase
dolžina: 4802 mm, širina: 1855 mm, višina: 1417 mm; medosna razdalja: 2711 mm; masa praznega vozila: 1557 kg; dovoljena skupna masa: 1950 kg; prostornina prtljažnika: 532 l
Zmogljivosti in poraba
največja hitrost: 220 km/h; čas pospeševanja od 0 do 100 km/h: 8,6 s; mestna vožnja: 6,6 l/100 km, odprte ceste: 4,9 l/100 km, kombinirano: 5,5 l/100 km; povprečna avtonomija: 1428 km; prostornina posode za gorivo: 70 l; emisije: 144 g CO2/km
Varnost
čelni in stranski zračni blazini za voznika in sovoznika; okenski zračni blazini za zaščito vseh potnikov; kolenska zračna blazina za voznika; isofix; ABS, ASR, ESP, EBD, DCC, XDS, EDS, MSR, vklop varnostnih utripalk pri zaviranju v sili, elektronska parkirna zavora s funkcijo Auto Hold in asistenco za speljevanje na klancu; ocena NCAP: 5 zvezdic
Oprema
12-voltna električna vtičnica na zadnjem delu sredinske konzole in v prtljažniku, aluminijasta platišča Phoenix, samozatesnilne pnevmatike 235/40 R18, avtomatski vklop luči, z dnevnimi lučmi ter funkcijo Leaving Home in mehansko funkcijo Coming Home, bela nastavljiva osvetlitev instrumentov, rdeča nočna osvetlitev stikal, biksenonske luči v kombinaciji z dinamičnima in statičnima smerno prilagodljivima žarometa, dekorativni elementi v titanovo srebrni barvi za armaturno ploščo, vrata in sredinsko konzolo, električni pomik sprednjih in zadnjih stekel, – elektronska prečna zapora diferenciala XDS, funkcija za komfortni zagon motorja Press - Drive v armaturni plošči, klimatska naprava Climatronic z 2-conskim uravnavanjem temperature, ledvena opora v sprednjih sedežih, na voznikovi strani električno nastavljiva, notranje vzvratno ogledalo z avtomatskim zasenčenjem, parkirni sistem ParkPilot z zvočnimi signali za opozarjanje na ovire pred in za vozilom, radio RCD 310 s CD-predvajalnikom, 8 zvočniki in funkcijo predvajanja datotek mp3, senzor za dež, sistem start-stop in regeneracija zavorne energije, sistem za zaznavanje utrujenosti voznika: prikaz v kombiniranem instrumentu in dodaten zvočni signal, sprednji meglenki, športna sprednja sedeža, tempomat, usnjen večfunkcijski volan (3-kraki) z aluminijastim dekorjem, možnost upravljanja večfunkcijskega prikazovalnika, radia in telefona, usnjena glava prestavne ročice, večfunkcijski prikazovalnik Plus, zadnje luči v tehniki LED, zunanji ogledali, električno nastavljivi in ogrevani, na voznikovi strani z avtomatskim zasenčenjem, potovalni računalnik
Garancija
3-letno splošno jamstvo, 12-letno jamstvo zoper prerjavenje, 3-letno jamstvo za lak; časovno neomejeno jamstvo pomoči na cesti ob pogojih rednega servisiranja

V nekaj stavkih

Volkswagen CC je štirisedežni lepotec, pri čigar imenu se težko sprijaznimo z odsotnostjo besede passat (pa zato vseeno preživimo). DSG? Odlična, racionalna in uveljavljena izbira za pristaše avtomatikov. Prestavljanje izza volana? Cukrček za ljubitelje športne vožnje. 4motion? Hm … Cesta je včasih res mokra, spolzka, zasnežena, vendar je tudi s sprednjim pogonom vožnja zanesljiva, po želji športna in tudi varna, saj stabilizacijska elektronika ve že skoraj vse.

Cena testnega vozila: 48.237 EUR

Cena osnovne različice: 29.027 EUR (volkswagen CC 1,8 TSI) Osnovna cena testnega vozila: 38.059 EUR (volkswagen CC 2,0 TDI DSG 4motion bluemotion technologies) Skupna cena dodatne opreme: 10.178 EUR Dodatna oprema: parkirni sistem park assist: 288 EUR; kamera za vzratno vožnjo rear asist: 432 EUR; ambient paket (osvetlitev prostora za noge spredaj, svetlobne letve na vratnih dekorativnih elementih): 203 EUR; lane assist: 618 EUR; kovinska barva: 669 EUR; dekorativni elementi iz ebenovine (za armaturno plošco in vratne obloge, sredinjska konzola iz krtacenega aluminija, kromirana obroba stikal elektricnega pomika stekel): 485 EUR; naprava za prostoročno telefoniranje premium (integrirani mikrofon spredaj, predvajanje govora preko radijskih zvocnikov spredaj, podpora funkciji Bluetooth Audio, komfortno upravljanje preko vecfunkcijskega volana, prikaz telefonskega imenika v vecfunkcijskem prikazovalniku, preklop radia na tiho delovanje, glasovno upravljanje): 681 EUR; alu platišča interlagos 235/40 R18: 592 EUR; rezervno kolo z alu platiščem R18: 294 EUR; easy open (avtomatsko odpiranje prtljažnih vrat s senzorjem, sistem za samodejno odklepanje in zaklepanje vozila Kessy): 732 EUR; radio RCD 510 (MP3, 4 x 20W, 8 zvocnikov, vgrajen CD-strežnik, vecbarvni zaslon TFT obcutljiv na dotik, multimedijski prikljucek AUX-IN, reža za SD spominsko kartico): 457 EUR; panoramsko strešno steklo (elektricno dvižno panoramsko steklo, elektricno pomicen sencni rolo za zadnje steklo): 1191 EUR; športni paket (dinamicno prilagodljiva biksenonska žarometa z LED dnevnimi lucmi, zadnje steklo in stranski stekli dodatno zatemnjena): 918 EUR; oblazinjenje usne/alkantara (stranice sedežev iz usnja, sredinski del sedežev iz alkantare, vratne obloge iz umetnega usnja, usnjen sredinski naslon za roke, ogrevanje sprednjih sedežev, ogrevane pralne šobe spredaj): 1801 EUR; večfunkcijski prikazovalnik premium: 243 EUR; dinamično uravnavanje dolgih luči: 495 EUR; zašcitne zavesice: 79 EUR

Za pikolovce

Med dodatno opremo volkswagna CC najdemo tudi panoramsko streho s pomičnim sprednjim delom. Žal pa je ta del pomičen le navzgor za tisto nekajcentimetrsko špranjo.
Poraba na testnem krogu: 7,4 l/100 km Mestno: 6,5 l/100 km Avtocesta: 7,2 l/100 km Umirjeno: 4,4 l/100 km Športno: 10,7 l/100 km Dolžina testnega kroga 141,4 km; 16,7 km mesto / 44,9 km avtocesta / 38,9 km podeželje umirjeno / 40,9 km podeželje športno. Testni krog prevozimo z vsakim testnim vozilom. Povprečne porabe goriva za posamezne režime vožnje so preračuni podatkov potovalnega računalnika.

Redno servisiranje do 120.000 km: 1868 EUR

15.000 km: 138 EUR / 30.000 km: 157 EUR / 45.000 km: 242 EUR / 60.000 km: 362 EUR / 75.000 km: 169 EUR / 90.000 km: 307 EUR / 105.000 km: 131 EUR / 120.000 km: 362 EUR Časovni interval med servisi je največ 1 leto. Podatke nam je priskrbela PR-služba slovenskega zastopnika.

<a href="/avtomoto/katalog/avto/Volkswagen.aspx" rel="nofollow" title="Volkswagen v našem katalogu avtomobilov">Volkswagen v našem katalogu avtomobilov</a>

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano