Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 12. 2015,
21.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 4. 12. 2015, 21.55

8 let

Volkswagen caddy 1,6 TDI

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Caddy je eden izmed tistih tovornih avtomobilov, ki so jih spremenili v prostorna družinska prevozna sredstva z obilico prostora in ugodno ceno. No, vsaj včasih je bila cena ugodna, danes pa ...



Nova maska

Tudi caddy je doživel prenovo v stilu nove generacije golfa. V bistvu je bil caddy še najbolj potreben, saj je bil še edini preostali volkswagen, ki je nosil popolnoma staro masko, ki sta jo s touranom dobila na začetku svoje poti. Novi so seveda tudi merilniki, gumbi klimatske naprave in radijski sprejemnik.

Drsna vrata so dobrodošla

Avtomobil res ponuja ogromno prostora. Nič novega za ta razred, a mogoče se caddy zaradi svoje oblike še bolj izkaže od svojih tekmecev. Prtljažnik je v testnem primerku "omejevala" edinole dodatna klop, ki sicer ponuja prostor za šestega in sedmega potnika, a ni pogrezljiva v tla in je s tem po našem mnenju precej nepotreben dodatek. Sicer klop ni kdovekako težka, a za shranjevanje potrebujete prostor v garaži ali kleti, kar pa ni preveč praktično. Mi je zagotovo ne bi izbrali. Odlična zadeva pa so drsna vrata, ki olajšajo dostop do druge sedežne vrste in so staršem tako zelo v pomoč pri nakladanju in razkladanju svojega mladeža na ozkih parkirnih mestih pred nakupovalnimi središči.

Pelje se presenetljivo dobro

Pri voznih lastnostih je treba poudariti, da se caddy pelje precej dobro in ni čutiti pretiranega nagibanja, kot se ga občuti pri njegovih francoskih konkurentih. Zagotovo je za to kriva sorodnost z enoprostorskim bratom touranom. "Kombijevskega" nagibanja karoserije torej ni, je pa vseeno precej hrupen pri avtocestnih hitrostih. Menjalnik je zgolj petstopenjski. To je sicer nekaj povsem običajnega za tovrstne dizelske motorje, a vseeno bi mi dodali še kakšno prestavo več (touran jo na primer ima). Je pa natančen in tukaj večjih pripomb nimamo.

Nov motor je tišji in bolj uglajen

1,6-litrski TDI je zamenjal 1,9-litrskega. Razlika ni samo v prostornini ampak tudi v zasnovi. Stari je deloval po sistemu črpalka-šoba, novi pa prek skupnega voda. Razlika se opazi predvsem pri nižjem hrupu in manj občutnih tresljajih v prostem teku. Testni avtomobil je imel tudi malenkost nižjo porabo od predhodnika (- 0,1 litra). Zamenjava motorja je bila po našem mnenju dobrodošla in se verjetno v celotni volkswagnovi paleti še najbolj pozna.



Ne spreglejte