Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 12. 2015,
4.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Volkswagen Športni Avtomoto

Petek, 18. 12. 2015, 4.03

8 let

Volkswagen beetle 2,0 TSI

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nova generacija hrošča noče le posnemati predhodnika, saj je oblikovno in vozniško zelo svež in športen avtomobil, kljub temu pa ohranja velik del zgodovinskega imidža.

Zelo drugačen hrošč

Tretja generacija hrošča ostaja v stiku s predhodnikom, a ubira veliko bolj sodobno in športnejšo pot. Če so prejšnjo generacijo kupovali predvsem nostalgiki, bodo v tem uživali tudi tisti, ki jim nekdanji hrošč ne pomeni ničesar. Nov beetle je vpadljive oblike in dobrih voznih lastnosti. Nekakšen drugačen coupejevski hatchback, ki tudi s ceno ne pretirava.

Kaj je podobno, kaj povsem drugače?

Nižja streha, razširjeni blatniki, velik spojler na zadku, menjalnik DSG, velik napis turbo na boku, luči, ki imajo lahko LED-diode, 19-palčna kolesa, nagnjena sprednja šipa, več kot dva centimetra daljše medosje in več kot 300 litrov prtljažnega prostora z zelo dolgimi vrati. To so stvari, ki jih doslej na hrošču nismo bili navajeni.

Toda nekaj detajlov še vedno jasno spominja na prvi model: namestitev sopotnikovega predala in oblikovanje celotne armaturne plošče, držalo za sopotnike, ki je le preprosta zanka, in celo nekoliko ožji volanski obroč.

Na račun oblike je prostora manj kot v golfu, zgrajenem na isti platformi, recimo prtljažnik je 40 litrov manjši in tudi zadnja sedeža sta bolj pomožna. Toda hrošč ne daje klavstrofobičnega občutka in za dva je več kot dovolj prostora, predvsem pa imata vpadljivost in imidž svoje prednosti.

Elektronska pomagala

Največja razlika je seveda v elektronskih pomagalih. Prva generacija ni imela nobenega, sedanja pa se ponaša z vsem, kar pri sodobnih avtomobilih pričakujemo: ASR, EDS, MSR in ESP, ki mu pomaga še elektronska zapora diferenciala, mogoče pa je imeti tudi avtomatski menjalnik DSG. Pogrešamo obvolanske menjalne ročice, s katerimi bi lahko lažje in hitreje upravljali s sicer zelo zmogljivim menjalnikom, nad katerim se bodo pravi nostalgiki, navajeni hroščeve neposrednosti, morda zmrdovali.

Beetle turbo je pravi GTI!

Toda med vožnjo se ne bo zmrdoval nihče! Pogonski sklop je enak kot v deset tisočakov dražjem golfu GTI (z deset "konjiči" manj): dvolitrski štirivaljni motor TSI, z neposrednim vbrizgom in prisilnim polnjenjem, v katerem rezgeta dvesto konjičev (147 kilovatov). Za tiste, ki so navajeni pospeškov prve različice hrošča, je dvolitrski turbo prava raketa. In tudi vozne lastnosti so impresivne, saj omogoča dimamično vožnjo v povsem drugi dimenziji kot njegovi predhodniki.

Hrošč ostaja v svojem razredu

Hrošču je težko določiti tako tekmece kot ciljno skupino, saj je zelo samosvoj in drugačen. Zaradi nizke osnovne cene ga bodo kupovali tisti, ki jim je všeč oblika, zaradi imidža bo všeč retro ljubiteljem hrošča in zaradi zmogljivosti najmočnejšega bodo po njem posegli tudi takšni, ki imajo radi športne hatchbacke. Če gledamo na novega beetla brez nostalgije, je to v bistvu coupejevska izpeljanka golfa. Ampak ker je golf coupe v bistvu scirocco, je to bolj golf za posebneže. Zato bodo kupci novega hrošča najverjetneje ljudje, ki se navdušujejo nad fiatom 500, minijem countrymanom, nisanom jukom ali citroenom DS3. Ali pa bodo fantje, ki vozijo golfa GTI, svojim damam privoščili hrošča in še sami kakšno popoldne z njim pobegnili na potep ...

Ne spreglejte