Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 12. 2007,
10.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 1. 12. 2007, 10.55

8 let

Toyota yaris TS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
1,8-litrski bencinar v nosu tega yarisa nas je s svojim zvokom kar klical k priganjanju med visoke vrtljaje.

Nabrite izvedenke malčkov so stalnica skoraj pri vseh avtomobilskih znamkah in prav z enim takšnih "poprčkov" se ponaša tudi Toyota. Vendar pa, kdor bi si rad omislil njihovega yarisa TS zato, da bo konkuriral kolegu s fiesto ST, polom GTI ali cliom RS je izbral napačno orožje. Ta yaris kljub oznaki toyota sport namreč ni tak športnik kot omenjeni, ampak v bistvu le bolj zmogljiva izvedenka običajnega yarisa. Ki pa vseeno s svojimi 130 konjskimi močmi ni nikakršen "počasne".

Zunanjost, notranjost

Povsem brez divjega karakterja yaris TS seveda ni, pokaže pa ga predvsem navzven. 17-palčna platišča, bolj zajetna odbijača in spojler na zadku ga namreč naredijo bolj nabitega, za notranjost pa lahko rečemo, da ostaja precej na nivoju šibkejših yarisov. Sedeži v primerjavi njimi ponujajo le malenkost več bočnega oprijema, na njih pa se sedi previsoko. No, ampak, če bi pri Toyoti yarisa TS želeli narediti pravega športnika, bi se na armaturni svetil kak košček aluminija (tista plastična imitacija na osrednji konzoli ne šteje). Funkcionalnost in do neke mere udobje ostalih yarisov torej ostaja vodilo tudi pri tem, tudi tukaj boste namreč našli dovolj odlagališč, pa čeprav s seboj običajno vozite pol stanovanja.

Vozne lastnosti

V TS različici je krmilni mehanizem vseeno precej bolj neposreden, servo ojačevalnik ne tako močan, podvozje pa nekoliko bolj trdo nastavljeno, zato proti kakšnemu hitreje odpeljanemu zavoju ta avto ne bo imel pripomb (pri tem bo užival tudi voznik, ki pripomb glede pomanjkanja informacij izpod krmila ne bo imel). Po drugi strani pa se je yaris zaradi manj športnega značaja izkazal pri umirjeni voznji, kjer ni za vsako figo pretresal potnikov. Za zdravo mero zabave pa je nenehno skrbel VSC, ki ga ni bilo mogoče izklopiti - še en dokaz, da TS ni pravi športnik.

Zmogljivosti, poraba

1,8-litrski bencinar v nosu tega yarisa nas je s svojim zvokom kar klical k priganjanju med visoke vrtljaje. Mogoče smo od 133 konjev v tako majhnem avtomobilu pričakovali boljše zmogljivosti. Da se razume, yaris vseeno dobro pospešuje, le kakršnekoli brutalnosti ne gre pričakovati. Bi pa šesta prestava namesto petih nedvomno dodala nekaj živahnosti. In poraba goriva? Ta se je na testnem krogu zaključila pri 8,3 litra, kar je pravzaprav precej dober podatek.

Cena, tekmeci

Tekmecev TS nima prav veliko. Namreč! Običajnih malčkov s šibkimi motorji mu namreč ne gre postavljati ob bok, "hot hatchev" iz uvoda pa tudi ne, saj so preveč športni. Za koga je torej ta yaris? Za vse tiste, ki jim je všeč rohnenje motorja oziroma za tiste, ki se kdaj pa kdaj dinamično vozijo med mestnimi semaforji, ne želijo pa si vsakodnevne vožnje v neudobnem in trdem športnem avtomobilu. In takih najbolj športen yaris ne bo razočaral.

Ne spreglejte