Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 2. 2008,
14.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 6. 2. 2008, 14.10

8 let

Toyota land cruiser 3-0 D-4D

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ko so glede terenskih lastnosti presegli legendarnega jeepa, so se po vzoru osebnih avtov lotili zunanje oblike in izpopolnjevanja notranjosti.

Pri Toyoti so začeli izdelovati terenska vozila ob koncu štiridesetih let. Prvi izdelek je bil kot kopija Willysa imenovan kar B Jeep ali BJ, ime Land Cruiser pa sega v leto 1954. Med nadaljnjim razvojem se je japonski terenec oblikovno zgledoval tudi po Fiatovi campagnoli. Svojo 50-letnico pa bo proslavil kot avtentični japonec, tehnično dovršen in kakovostno izdelan. Nostalgiki pa imajo spet nos do tal. Toyota ni več oglat in robat terenec, s katerim bi se drgnili ob bodeče robidovje. Tudi land cruiser je povzel zunaje oblikovne značilnosti osebnih avtomobilov, glede opreme in notranjosti pa je postal luksuzni terenec.

Zunanjost, notranjost

Časi so torej taki, da je v notranjosti land cruiserja vozniku in potnikom res dano ogromno opreme, udobja, varnosti, skratka vsega, kar potrebujejo med vožnjo po brezpotjih ali pa na avtocesti. Metalizirana lepo zaobljena zunanjost s kromirano masko, zatemnjeni stekli in litimi platišči s širokimi gumami 265/65-17 se lepo ujema z luksuzno usnjeno sedemsedežno notranjostjo. Ta se odkrito spogleduje z urejenostjo enoprostorcev, vzemimo naprimer dvostransko delujočo avtomatsko klimatsko napravo, strešno sončno okno, odstranljive sedeže, domiselno zložljiva sedeža tretje vrste, pa odložišča in predale. Executive oprema razvaja voznika z navigacijsko napravo, s tempomatom, z električno nastavitvijo prednjih ogrevanih sedežev, vozniški je nastavljiv kar v desetih smereh, množico varnostnih elementov, aktivnih in pasivnih, ki jih dodajamo v nadaljevanju.

Vozne lastnosti

Cestne, kot tudi terenske vozne lastnosti so pod stalno elektronsko kontrolo. Trdota vzmetenja je nastavljiva in prilagodljiva. Enako je tudi z višino podvozja, VCS nadzoruje stabilnost vozila, kontrolirano je oprijemanje koles, elektronika pa deluje tudi pri spuščanju po strmini in pri speljevanju v klanec. Pri največjem bočnem nagibu 42 stopinj je marsikoga v avtu pošteno strah, morda malo manj pri vzpenjanju pod še večjim kotom navzgor. Nastavitev vzmetenja "na trdo" je namenjena predvsem zmanjševanju nagibanja in sploh izboljšanju cestnih voznih lastnosti, ki pa seveda niso športne. Prav pride tudi na terenu, kjer se z večjo trdoto izognemo kakšnemu udarcu ob tla zaradi nihanja podvozja. Tak ukrep pa velja le izjemoma, na neravninah in grobih makadamih se bomo odlično počutili z mehkejšo varianto vzmeti. Pri vstopanju v strmino, prav tako tudi pri prehodu na ravnino moramo upoštevati oba kota, vpadnega in izstopnega. Več kot podatek v stopinjah pa bo koristila kar vizualna kontrola, ki sploh spada med pravila terenske vožnje. Trilitrski turbodizelski motor diha prav lahkotno, na avtocesti malce hrupno, ampak šele pri tistih hitrostih, ki jih je treba posebej plačat. Na terenu deluje preko avtomatskega menjalnika in reduktorja suvereno, z momentom pri nizkih vrtljajih, tako da s sedmimi ljudmi brez napora premaguje razdrapane kolovoze, jarke in klance. Zelo težko se je z land cruiserjem zaplezati, saj sta tako srednji kot zadnji diferencial opremljena s 100-odstotno mehansko zaporo!

Zmogljivosti, poraba

Največja hitrost testnega land cruiserja z avtomatskim menjalnikom ni najvišja, vendar povsem zadošča svojemu namenu, še sploh pa danim omejitvam hitrosti. In če dve toni pospešita pod trinajstimi sekundami do sto, to tudi ni kar tako. Na porabo goriva pri land cruiserju tako kot pri podobnih vozilih vpliva velika površina prednjega dela, sorazmerno velik kotalni upor širokih gum in velika zmožnost premagovanja terenskih ovir. Tako je poraba goriva pri 130 km/h neprimerno večja kot pa pri 90 km/h. Med testom smo ga brez posebnega varčevanja preizkusili tako na avtocesti kot na brezpotju (kar se vidi na eni od fotografij), pri čemer je povprečna poraba segla do 12,1 l/100 km.

Cena, tekmeci

Land cruiser lahko glede off-road zmogljivosti tekmuje in se primerja s katerimkoli terenskim vozilom. Kot vsi proizvajalci teh vozil, se je tudi Toyota prilagodila zahtevam kupcev, ki svoja vozila večkrat "razkazujejo" na asfaltu kot na brezpotjih. S tem, ko so glede terenskih lastnosti presegli legendarnega jeepa, so to poglavje izčrpali, nakar so se po vzoru osebnih avtov lotili zunanje oblike in izpopolnjevanja notranjosti. Nastal je vrhunski luksuzni terenec, ki pa to ostaja tudi na običajnih cestnih površinah. Ni športno nastrojen dirkač kot touareg ali cayene in to mu klasično terensko usmerjena vozniška javnost šteje v dobro!

Ne spreglejte