Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 12. 2015,
16.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 5. 12. 2015, 16.24

8 let

Toyota iQ 1,33 VVT-i multidrive

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Mar tri metre dolgo vozilce res potrebuje 100-"konjski" motor, da z njim leti 170 km/h? V bistvu ne, gre le za "imidž". Sploh pa smart brabus potrebuje tekmeca, zakaj to ne bi bila "toyota na kubik"?



Lažje je parkirati tri metre kot polčetrti meter

Da bo jasno, zakaj "toyota na kubik": naj pojasnim, da se različica toyote IQ z 1,3-litrskim motorjem ponaša z oznako IQ3. Seveda gre predvsem za marketing, torej za vplivanje na čustva kupcev. No, saj čustva pa prodajajo ta avtomobil, kajne? Za to pa gre pri tem avtomobilu, le kako bi si sicer lahko razlagali dejstvo, da IQ stane enega ayga in še pol? Lahko bi našli razumen izgovor, da je IQ bolj smiseln nakup od ayga, ker je tri metre veliko lažje parkirati kot tri metre in pol. A ta izgovor hitro zanika dejstvo, da se treh metrov ne da parkirati prečno na parkirno mesto, kar je recimo omogočal pol metra krajši prvi smart.

Pozerstvo stane!

K toyoti IQ vleče tudi dejavnik zabave. Verjemite, to je sila zabaven avtomobil, šviganje po mestu je uživaško, ponovno pohvalimo rekordno majhen obračalni krog, pa tudi prostornost in prilagodljivost zadnjega dela kabine sta vrhunski. Znamo pa pokvariti tudi lastnost te vrline. Tudi z aygom smo uživali v mestu, tudi aygo se nam je zdel neresen avtomobil. Vseeno nam je jasno, da IQ in aygo nista tekmeca. IQ je pozerski, aygo pa ne; pozerstvo pa stane. Če želiš, da te ljudje gledajo (in obožujejo), moraš pač plačati. In v tem pravzaprav ni nič napačnega, razumsko usmerjeni poslovneži bi k temu dodali še, da "imidž" tudi prodaja. Nekaj drugega je, če se pripelješ z IQ-jem ali pa aygom.

Več moči in živahnosti v mestu

Pozerski je lahko že IQ na kvadrat, torej IQ s šibkejšim motorjem. So za palec večja platišča, gretje sedežev in zmogljivejši motor vredni skoraj treh tisočakov? No, da in ne. Šibkejšemu IQ-ju smo namreč očitali lenobnost zaradi menjalnika s (pre)dolgimi prestavnimi razmerji, tokratni IQ pa je nekoliko živahnejši. Vsekakor svetujemo, da pozabite na tistih 170 km/h, saj se v tem "antismartu" na avtocesti počutite nestabilno, več moči pa pride do izraza pri mestnih hitrostih. A naj tukaj razčistimo glede brabusa iz uvoda. Medtem ko tako motorizirani smart vzpodbuja k skrajnim mejam zmogljivosti motorja, IQ kljub tretji potenci v oznaki ostaja bolj eleganten kot športen. Tudi bolj umirjen.

Samo za avtomatik-fanatike

Krivdo pripisujemo brezstopenjskemu menjalniku, ki ga priporočamo tistim, ki se vozijo izključno v prometnih konicah, se pravi v kolonah. Ali pa voznikom, ki so dokončno prešli na avtomatike in resnično nimajo želje, da bi še kdaj vozili ročnega. Neodločenim pa se ni treba sprijazniti z dejstvom, da ta menjalnik stotim "konjem" pobere vso živahnost, menimo pa tudi, da smo vozili tudi že kakšen boljši izdelek s tako tehnologijo.

Poraba je previsoka

Z izbiro zgolj šestih namesto neštetih prestav menjalnika multidrive privarčujete 1.200 evrov, pridobite pa sistem start-stop, za katerega smo že večkrat zapisali, da lahko svoje vrline pokaže šele v pretežno mestni vožnji, in prav tej je IQ tudi namenjen. Poleg tega lahko pričakujete tudi nižjo porabo, ki je pri IQ-ju na kubični centimeter že kar problematična. Od tako majhnega avtomobila si želiš porabo okrog petih litrov, mi pa se niti s pretežno ekovožnjo nismo spustili nižje od šestice.

Ne spreglejte