Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 7. 2008,
10.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 1. 7. 2008, 10.26

8 let

Toyota corolla verso 1,6

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Toyota svoje enoprostorce imenuje verso. Ima jih štiri, nekako velja, da ima vsak model svojo enoprostorsko različico, tudi corolla.

A velja, da je corolla verso povsem samosvoj član družine corolla. Zasnovali so ga (in tudi izdelujejo ga) na Japonskem, medtem ko ostale različice prihajajo iz Francije. A to se kaže predvsem pri obliki, drugače je corolla verso prav tako soliden avtomobil.

Prostornost

Tako kot smo položaj za volanom pograjali že v primeru kombilimuzinske corolle, tudi pri versu moti, da volan ni nastavljiv po globini in je tako preveč odmaknjen od voznika, da bi bilo moč sedeti pravilno. Sicer je avtomobil prostoren, nad glavami je precej prostora. Razmeroma udobno so sedi tudi zadaj. Tu sta sedež in klop za dva in ne trije sedeži, kot pri nekaterih tekmecih. So pa tri naslonjala (s tremi vzglavniki): sredinsko je nekoliko ožje in lahko preklopljeno služi kot mizica.

Praktičnost

Corolla verso je samo petsedežnik - dodatna sedeža v prtljažniku nista na voljo. Je pa to v prid velikemu prtljažniku. Tega lahko večkratno povečamo: najprej lahko zadnje sedeže premaknemo za 15 centimetrov naprej, potem lahko preklapljamo naslonjala, delimo klop po širini in sedeže povsem odstranimo. Sicer pa corolla verso navdušuje s številnimi odlagalnimi predalčki. Skupaj jih je 22 in merijo 56 litrov. Zanimiva sta dva ob sredinski konzoli za denarnice, zelo pripravna pa je tudi kljukica na hrbtu naslonjala voznikovega sedeža za odlaganje vrečk, torb ...

Vozne lastnosti, udobje

Čeprav je res, da je corolla verso samo avtomobil za umirjene družinske izlete, pa se vseeno ponaša z relativno dobrimi voznimi lastnosti. Nagibanja je manj kot bi pričakovali od tako visokega vozila. Vodenje je natančno, volan je pripraven za rokovanje (škoda, ker ni usnjen), ročica menjalnika pa je v versu zelo blizu volana. V notranjosti je tudi prijetno tiho. Navdušil vas bo tudi z okretnostjo in preglednostjo.

Zmogljivosti, poraba

1,6-litrski motor je v tem trenutku edini v ponudbi. Manjši bi bil že kar preslaboten, večjega pa se tudi ne bi branili. No, saj je navdušujoče zmogljiv, pospeški so prav solidni, a malce premalo je navora, da bi avtomobil povlekel tudi takrat, ko pozabimo prestaviti. Kak dizel z ugodno krivuljo navora bi lagodnemu značaju precej ustrezal. Je pa verso 1,6 VVT-i kar varčen, eden najbolj varčnih v primerjavi s tekmcei.

Opremljenost, varnost

Pri nas je corolla verso na voljo samo v tej različici, ki smo jo preizkusili (oprema terra). Pa se ni treba posebej hudovati, saj dobite čelni in stranski blazini za spredaj sedeča, ABS z EBD, električnopomična prednja stekla in ogledala, potovalni računalnik, glasbeni sistem s CD-jem in še kaj. Klimatske naprave ni v serijski opremi, doplačati je potrebno slabih 250.000 SIT (za ročno klimo).

Cena, tekmeci

4,2 milijona tolarjev oziroma 4,5 milijona za klimatizirano corollo verso ni prav malo. Ta avtomobil ima kar precej dolgo vrsto cenejših tekmecev: recimo renault scenic, citroën xsara picasso, mazda premacy, hyundai matrix, daewoo tacuma ... tu pa sta še fiat multipla in opel zafira, ki ponujata celo več sedežev (multipla šest - trije spredaj, zafira pa sedem - dva dodatna). V prid gre šteti pregovorno Toyotino kakovost (glede na število okvar so Toyotini avtomobili pogosto v vrhu lestvic), zaradi česar ti avtomobili dobro ohranjajo svojo vrednost.

Ne spreglejte