Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 7. 2008,
11.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 1. 7. 2008, 11.52

8 let

Toyota avensis wagon 1,8

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Japonske znamke se zadnja leta na vse pretege trudijo postati všeč Evropejcem. Pri tem izbirajo različne prijeme.

Mazda se je usmerila v izdelovanje športnih limuzin, Nissan navdušuje s samosvojim oblikovanjem ... čedalje bolj poudarjajo značaj avtomobila. Toyota še naprej snuje bolj umirjene avtomobile, vsekakor manj izstopajoče avtomobile. Pa vendar je na novem avensisu nekaj, kar se zdi novo, nekaj nas privlači. Nas Evropejce! Nikakor ne gre več za le še en povprečen konfekcijski izdelek, katerega bi prodajali kot "razumen nakup/smart buy". Avto se zdaj zdi primeren za poslovneže.

Zunanjost, notranjost

Avensis vselej vzbuja občutek kakovosti - začutite jo že ko prvič zaprete vrata. Položaj za volanom je dober, sedeži so udobni, nudijo dovolj bočnega oprijema in so iz prijetnega materiala, nadpovprečno udobno pa se sedi tudi na zadnji klopi, ne toliko zaradi prostornosti, ampak zaradi same oblike klopi. Namreč, avensis se kljub vsemu ne zdi tako zelo prostoren, malenkostna hiba (ki jo začutimo le najbolj občutljivi) je morda nizkost stropa. Karavanski prtljažnik je velik, odlikuje se tudi z dodatnimi predali pod osnovnim dnom.

Vozne lastnosti

Avensis v vožnji deluje lahkotno, zanesljivo. Znane ovinke smo z avensisom peljali pri zelo visoki hitrosti, v pretiravanjih pa se je pokazal kot klasična limuzina s prednjim pogonom. Nagibanja ni veliko, avto pa je tudi izredno lahkotno voditi. Pa vendar avensis ne kaže nikakršnega športnega značaja, navduši predvsem z udobjem - avensis je najboljši na relacijah.

Zmogljivosti, poraba

1,8-litrski motor se zdi povsem zadosten. Motor je izredno miren, njegov tek je enakomeren, hkrati pa v vseh situacijah lepo vleče (ne silovito, a vselej dovolj). Hkrati se ne upira priganjanju v visoke vrtljaje ... Prav hecna pa se nam je zdela poraba: namreč, če bi upoštevali potovalni računalnik, bi avensisa s tem motorjem morali hvaliti na vse pretege - 6,5 litra se namreč zdi tako zelo sumljivo malo (vprašali smo se, čemu dizel?)! Ko smo njegovo točnost preverili, smo ugotovili porabo okoli osem litrov, kar pa še vedno ni veliko.

Cena, tekmeci

Avensisa primerjamo predvsem z umirjenimi karavani srednjega razreda. Glede značaja se zdi neposreden napad na dobro prodajane passate, lagune, mondee, vectre, tudi malce stare 406-ice ... je pa res, da tudi nekateri športni predstavniki srednjega razreda (naprimer mazda 6) zmorejo nuditi podobne občutke. Če pa bi se odločali le na podlagi varnosti, potem je trenutno edini konkurent s prav tako petimi zvezdicami za varnost, renault laguna. Avensis se zdi dober nakup, čeprav cena ni tako nizka. Avensis je postal tekmec, ki ga bodo trgovci evropskih avtomobilov srednjega razreda morali začeti mnogo bolj upoštevati!

Ne spreglejte