Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 12. 2015,
6.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 17. 12. 2015, 6.42

8 let

Toyota auris HSD

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Hibridni avtomobili niso več nekaj eksotičnega. Hibridni auris se zlahka skrije v množici običajnih avtomobilov. Je avto za tiste, ki jim je pomembno varovanje okolja, ne pa bahanje pred sosedi.



Če voziš hibrida, si kul

Še pred desetletjem si bil največji frajer, če je na tvojem avtomobilu pisalo turbo, 4x4, AMG ali RS. Danes pa si kul, če na avtu piše eco, green, blue, torej, če je avtomobil vsaj malo okoljsko prijaznejši od večine. Danes si frajer, če te sosed vpraša: "A je hibrid?" in ne, če zavzdihne: "Kako je lep ..."

Morajo biti ekoavtomobili tudi videti eko?

A tudi v teh ekoloških časih so se naše nakupovalne navade že spremenile. Ko je Toyota pred desetimi leti predstavila prvega priusa, je bil ta z obliko precej "out of this world". Jasno je bilo, da so imeli ljudje, ki so bili zanj pripravljeni plačati dvakrat več denarja kot običajno, velik interes, da že z obliko svojega avtomobila pokažejo svoj imidž okoljsko ozaveščenega voznika. Oblika je bila tedaj nadvse pomembna.

Avto naj bo eko s svojo tehniko, ne z obliko!

Danes ni več tako pomembno, da je avtomobil videti "zeleno", danes je pomembno, da je avtomobil "zelen" po svoji tehnični plati. Pomislite, današnji econetici, ecoflexi in bluemotioni niso prav nič atraktivni in tudi aktualni prius je že povsem sprejemljiv, če ga primerjamo s svojimi klasičnimi konkurenti. In napočil je čas, da hibridna ekotehnika vstopi tudi v povsem običajne avtomobile – pred nami je torej hibridni auris.

Samo za iskreno "zelene" voznike

Hibridni auris se zato od svojih klasično gnanih bratov ne razlikuje bistveno. No, je biserno bele barve, ki je ekskluzivna za tole različico, gobček je moder, in malce je tudi znižan. A ne zaradi športnosti, bog ne daj tako razumeti! Kljub tem drobnim popravkom se hibridni auris zlahka izgubi v množici avtomobilov na naših cestah, prepoznali ga bodo le najbolj pozorni. Auris torej ni za tiste, ki želijo biti trendovski, ampak za iskreno navdušene nad okoljevarstvom.

Torej tehnika ...

Torej, je auris hibrid res varčen in čist? Pritrjujemo, a tega ne pribijamo na zid kot dejstvo. Namreč, beseda hibrid pomeni kombinacijo, a voznik za volanom ne sme biti prav nič "kombinacijski". Voziti mora umirjeno in nikakor drugače. Vsakršen poskus bolj dinamične vožnje tale HSD kaznuje z zoprnim "tuljenjem". Če pa se vozniku ne mudi, je vožnja zelo prijetna in v načinu "solo-electrique" tudi na nek način zabavna. Da ekološki avtomobil zahteva ozaveščenega voznika se je že večkrat pokazalo na našem testnem krogu, tudi pri aurisu se je. Kombinacija različnih režimov vožnje je dala razmeroma slab rezultat, a merodajna sta predvsem umirjen in mestni cikel in v teh dveh je auris navdušil. Poraba pod pet litrov bencina na sto kilometrov je nekako realna in zlahka dosegljiva.

Kalkulacija

Pet litrov, torej. No ja, nasprotniki hibridov bodo povedali, da takšno porabo ob enaki vožnji dosegajo tudi dizelski motorji in da niti podobno močni bencinski avtomobili niso bistveno bolj požrešni ob enakem režimu vožnje. Sicer pa še največ vprašanj vzbuja cenovna primerjava. Če se omejimo samo na to znamko, potem ugotovimo, da lahko bencinskega aurisa dobite za 16, dizelskega za 18, hibridnega pa za 20 tisočakov (ob upoštevanju enake opreme in moči). A ob navedenih cenah se morate odpovedati tempomatu, ESP-ju, bluetoothu, samodejnim brisalcem, elektronskemu ključu. Če vse to želite (vsekakor priporočamo), vam pri tej znamki ne preostane nič drugega kot izbira dražjega paketa opreme, ki pa pri Toyoti spada samo k močnejšim in s tem manj ekološkim različicam (p.s. Toyota obljublja, da se bo prihodnje leto bolj prilagajala željam kupcev glede kombiniranja opreme in motorjev - podpiramo te namene).

Zakaj ne priusa?

Kakorkoli že, cenovna primerjava je torej v zaporedju 18.500 za bencin, 21.400 za dizel in dobrih 24 za hibrida. In v tem grmu tiči zajec - hibridni aurisi so za razliko od običajnih z namenom vzpodbujanja hibridne tehnike subvencionirani za dva tisočaka. To pomeni, da vas tehnična naprednost stane samo pol tisočaka. To pa je vsekakor že dovolj sprejemljivo za vse, ki bi radi svojim sosedom pokazali svoj "ekološki imidž". Ups, zapisali smo, da tega s hibridnim aurisom ne dobite ... No ja, izprsite se še za tri tisočake in kupite priusa - tudi ta je po novem cenejši za dva tisoč evrov.



Ne spreglejte