Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 12. 2007,
13.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 1. 12. 2007, 13.14

8 let

Toyota auris 5v 2,0 D-4D

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Toyota je z aurisom "pozlatila" svojo ponudbo tako, da pošilja v konkurenčni boj tri in petvratno kombilimuzino, ponuja dva bencinska motorja, tri dizle in tri različne menjalnike.

Toyota auris se pojavlja v različnih karoserijskih kombinacijah z različnimi motorji in menjalniki. Različico o kateri pišemo ta hip, smo na nek način že v celoti spoznali. Gre namreč za petvratnega aurisa, takšnega smo že testirali z bencinskim motorjem in samodejnim menjalnikom, to pot pa je dizelsko gnan s prenosom moči preko šeststopenjskega ročnega menjalnika. Le-to kombinacijo pa smo tudi že preizkusili v avensisu.

Zunanjost, notranjost

Ker se bencinska različica iz našega predhodnega testa ne razlikuje od dizelske v ničemer drugem kot v napisu zadaj, ni tu kaj dodati. S koeficientom zračnega upora pod 0,3 spada auris med bolj aerodinamično oblikovana vozila sploh, ne samo razredno gledano. Tudi notranjost z izpostavljeno konzolo med sedežema je še vedno zanimiva in atraktivna, za nemoteno uporabo pa zahteva nekaj vaje.

Vozne lastnosti

Podvozje testnega aurisa 2,0 D-4D je enako kot pri bencinskih različicah, se pravi MacPherson spredaj in poltoga prema zadaj. Dvojna prečna vodila na zadnji premi so rezervirana za najmočnejšega, 177-konjskega turbodizla. Tako so tudi vozne lastnosti enake že opisanim, kar pa naj velja le za umirjeno vožnjo oziroma za vožnjo brez kakšnih nepredvidenih odklonov. Čemu ta trditev? S pravočasno izbiro ustrezne prestave 6-stopenjskega menjalnika namreč lahko športno usmerjen voznik uspešno rešuje marsikatero zagato, ki jo pripravi kakšna nepričakovana cestna podlaga. Sicer pa je tudi to pot nad dinamično stabilnostjo bedela elektronika.

Zmogljivost, poraba

Če smo pri samodejnem menjalniku potarnali, da predolgo "premišljuje", smo imeli pri ročnem šeststopenjekem več razloga za veselje. Prestavna ročica se prav lepo pretika in daje celotnemu vozilu veliko bolj športen vtis. Poleg tega je menjalnik tudi odlično usklajen s parametri delovanja motorja. Na testnem krogu smo se vozili s povprečno porabo za dlako pod sedmimi litri, pri tem pa je pomembno, da tudi med priganjanjem vmesna poraba ni dosegla devetih litrov. Ali pa je za koga še bolj pomembno, da se da na odprtih cestah brez oviranja prometa voziti s porabo pod 5 l/100 km. In ko se voznik navadi na uporabo prikazovalnika (gear shift indicator), lahko z enim rezervoarjem prevozi 1000 kilometrov.

Cena, tekmeci

Toyota je z aurisom "pozlatila" svojo ponudbo tako, da pošilja v konkurenčni boj tri in petvratno kombilimuzino, ponuja dva bencinska motorja, tri dizle in tri različne menjalnike. Pod samim vrhom te ponudbe je testni 2,0 D-4D, ki z dodatno opremo velja 21 tisočakov na okroglo. Cenovno in po zmogljivostih seže višje le auris 2,2 D-4D s 177 KM. Sicer pa smo že navajeni na te čudne čase, da japonsko vozilo v njegovih dveh najmočnejših razlčičicah poganja nafta.

Ne spreglejte