Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 1. 2008,
20.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 15. 1. 2008, 20.07

8 let

Seat leon 2,0 TFSI FR

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Lega tega avta na cesti je tako "odbita", da komaj verjameš. Pri tem avtu gre namreč zelo odločno za šport, dinamičnost in temperament.

Leon je eden najlepše oblikovanih avtov, glede tega pa različica FR še dodatno izstopa. Športni navdih so mu navili z dobesedno uporabo "formule racing", kar se zelo očitno izraža pri spuščenem podvozju, posebnih odbijačih, obdelavi notranjosti ... Barva? Rumena je strupena, ampak bi se vseeno rajši odločili za rdečo, ki bolj avtentično pristoji španskemu temperamentu. Posebnost testnega primerka "FR" je tudi 200 konj v TFSI-ju.

Zunanjost, notranjost

Poleg uvodoma poudarjenih značilnosti bi k našemu lanskemu opisu vozila dodali poudarek na 18-palčnih platiščih, dvojni kromirani izpušni cevi, prednjih športnih sedežih, usnju na volanu in prestavni ročici ... S tem postane že tako izrazito športno urejen avto še bolj športen in k takšnemu razpoloženju tudi sili voznika. Skratka, prav rad verjamem, da so si mladci iz našega uredništva obliznili vseh deset prstov, ko so sedli za volan leona FR.

Vozne lastnosti

Lega tega avta na cesti je tako "odbita", da komaj verjameš. Preizkušanje mejnih zmogljivosti bi bilo med normalnim prometom hudo nadležno početje za vse ostale na cesti. Podvozje namreč na ostrih ovinkih prenaša mnogo večje hitrosti, kot jih dovoljuje marsikatero vozilo, ki se kiti s športnostjo. Če bi na suhi cesti izzival delovanje ESP-ja, bi se mimoidoči množično trkali po čelu. Lažje mu je "nagajati" na mokri cesti in na makadamu, pri tem pa elektronika zelo odločno utiri vozilo nazaj na tračnice. Sploh pa lahko trdimo, da bi leon FR, tako nastavljen kot je, prenesel tudi tristo konj. Če imamo čez njega sploh kakšno pripombo? No ja, pri tako priročnem potovalnem računalniku bi lahko bila podatka za uro, predvsem pa za zunanjo temperaturo, ves čas na zaslonu, namesto da brskamo za njima med ostalimi podatki.

Zmogljivosti, poraba

Predhodna trditev, da bi šlo tudi s tristo konji, ni kritika, češ da je moči premalo. Za več kot dinamično uporabo leona je dvesto konj dovolj iskrih. Turbo skrbi za enakomerno porazdelitev navora, moči pa ne zmanjka niti v šesti prestavi. Rumena raketa gre skoraj 230 na uro, 100 pa doseže takoj za sedmimi sekundami. Porabe 98-oktanske župce mu tako ne gre zamerit, bi pa lahko rezervoarju za gorivo namenili kakšnih pet litrov več. Na testnem krogu mesto-avtocesta-podeželska cesta-gorska cesta-mesto je leon povprečno porabil 14,2 litra na sto. Pri tem se je poraba gibala med 7 na umirjenih odsekih in 24 na "tiščaškem" delu. Na celotnem testu pa smo izmerili povsem sprejemljivo porabo 11,3 l/100 km.

Cena, tekmeci

Leonove tekmece je treba izbirati drugače. Če bi ga kar vrgli med trop vozil spodnjega srednjega razreda, bi mu naredili podobno krivico kot na primer alfi 147. Po drugi strani smo prepričani, da za množico potencialnih kupcev vozil podobne velikosti pomeni leon FR toliko kot "španska vas". Pri tem avtu gre namreč zelo odločno za šport, dinamičnost in temperament. To ne velja samo za vozilo, ampak tudi za voznike, ki pogledujejo za njim. Pa vendar trdimo, da se šele leon cupra lahko primerja z bolj "surovimi" športniki, kot so na primer astra OPC, civic TypeR, focus ST, mazda 3 MPS, megan renault sport ... Nikakor pa ne gre prezreti leonove cene, ki ostaja (kljub dodatni testni opremi) pod šestimi milijoni. Ops, pardon! S tolarji se ga da kupit samo še delček januarja!

Ne spreglejte