Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 12. 2015,
12.43

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 1. 12. 2015, 12.43

7 let, 12 mesecev

Seat ibiza ST 1,4

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Seat se je po dolgem času odločil, da bo kupcem ponudil tudi karavansko izvedbo ibize. Ugotavljamo, da je bila odločitev pravilna, saj se je avto izkazal za enega boljših v tem segmentu.



Karavan ji pristaja

Običajno pri avtomobilih, ki v prvi vrsti sploh niso načrtovani kot karavani, dodatni nahrbtnik oblikovno precej izstopa od celotne zasnove. Rešitve delujejo bolj kot ne zasilne in nasplošno kazijo podobo avtomobila. No, tokrat o tem ne moremo govoriti. Ibiza ST je skladno oblikovan karavan, ki bi z nekaj "šminkerskimi" dodatki (večja platišča, zatemnjena stekla) lahko brez skrbi paradiral pred kakšno diskoteko.

Notranjost kot v običajni različici

Notranjost ibize ST se od kombilimuzinske ali športne trivratne ne razlikuje bistveno. Armaturna plošča je praktično do gumba enaka. Sedeži so udobni in ravno prav trdi, da se po dolgi vožnji v križu ne čuti bolečin. Nudijo tudi povsem dovolj opore pri bočnih pospeških. Razlika pa je seveda zadaj, v prtljažniku. Prostora je dovolj za vso kramo, ki jo dva tovorita na kakšen daljši dopust. Za družino je pa seveda primernejša kakšna altea XL, a ibiza ST se tako ali tako ne oglašuje kot družinski avtomobil.

Opremljenost zadovoljiva

Ibiza ST se uvršča v razred manjših karavanov, kjer ji družbo delajo peugeot 207 SW, škoda fabia combi in clio grandtour. Gre za nekakšno tržno nišo, ki se vsem proizvajalcem ne zdi zanimiva, a zato boj ni zato nič manj trd. Ibiza je verjetno od naštetih še najbolj dinamična, a še zdaleč ni namenjen športni vožnji. Prtljažnik pa jo uvršča nekam v sredino, fabia je recimo nekoliko prostornejša. Za dobrih dvanajst tisočakov dobimo samodejno klimatsko napravo, centralno zaklepanje in radijski sprejemnik z zunanjim vhodom AUX. Radijski sprejemnik ima precej kompliciran vmesnik, ki od uporabnika zahteva predhodno "ogledovanje" navodil v priloženi knjigici.

Motor ne mara priganjanja

1,4-litrski atmosferski agregat je nekoliko len, a hkrati tudi dokaj varčen. Če se pa voznik slučajno odloči voziti z nekoliko višjimi vrtljaji, potem se poraba seveda začne strmo dvigovati in o kakšni varčnosti ne moremo več govoriti. Seveda se v tem primeru avtomobil precej bolje odziva na dodajanje plina, a menimo, da bi avtomobilu vsemu navkljub bolj pristajal 1,2-litrski TSI. No, okusi in želje so različni …

Ne spreglejte