Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Četrtek,
22. 11. 2007,
18.47

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 22. 11. 2007, 18.47

3 leta, 10 mesecev

Seat ibiza 5v 1,4 sportrider

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Mirno lahko rečemo, da se življenje ibize počasi preveša v zadnji, jesenski ciklus njenega življenja ...

... Seat s pomočjo včasih bolj, včasih manj atraktivnih paketov malčku tako rekoč umetno podaljšuje življenje. Tokrat smo v roke dobil tisto z imenom "sportrider".

Zunanjost, notranjost

Nisem ze takoj pozanimal, kaj se skriva za oznako sportrider, vendar sem vseeno hitro prišel do sklepa, da del paketa petnajstpalčna lita platišča in športni sedeži, po nadaljnjem "tuhtanju" pa videl, da zraven spadajo še tempomat, meglenke, klimatska naprava in še nekaj malenkosti. Ne sliši se veliko, vendar, ko sem na parkirišču poleg "mojega" sportriderja zagledal navadno ibizo, si nisem mogel pomagati, da je ne bi gledal kar malo z viška. Za nekaj (pravzaprav veliko) sivih las je poskrbel vgrajen kenwoodov radio, ki se zaradi zapletenega načina uporabe ni uspel odkupiti tudi z možnostjo predvajanja mp3 datotek direktno s spominskega ključka. Cenena plastika, ki sestavlja večino armaturne plošče kliče po zamenjavi.

 

Vozne lastnosti

Sportriderja se da skozi ovinke peljati na prepričljivo živahen način. Dinamični vožnji se podvozje ne upira, vendar če smo ibizo pred časom opisovali kot nadvse odzivnega in športnega malčka, zdaj za tem vse težje stojimo. Konkurenti so namreč opazno dvignili nivo "igre".

 

Zmogljivosti, poraba

Motor z enako prostornino smo v ibizi spoznali že pred leti. Takrat smo imeli na voljo 75, tokrat pa 85 "konjev". Moči ni na pretek, jo je pa dovolj, da povprečen voznik (brez športnih ambicij) ne bo razočaran. Smisel paketa (po našem mnenju) naj bi bil običajnemu avtu dodati nekaj športnega pridiha. Značaj motorja je kljub na videz skromni "konjenici" živahen, kar pride do izraza predvsem v mestnem prometu.

Cena, tekmeci

Kdo so tisti, ki se z ibizo potegujejo za kos najbolj prodajane pogače v naših krajih vemo, vemo tudi, da jih ima večina mlajše, močnejše in hitrejše noge, kot ibiza. Morda sta si prav zaradi let (in po karakterju) najbolj blizu s Fordovo fiesto, ki prav tako nestrpno čaka na naslednico. Tudi cenovno se oba avtomobila gibljeta okoli dobrih enajstih tisočakov. Testna ibiza je poleg paketa sportrider pobarvana še s kovinsko barvo in dodatnim parom vrat (oboje del dodatne opreme), kar je na koncu naneslo na 11.797 evrov.

Ne spreglejte