Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 1. 2008,
19.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 18. 1. 2008, 19.40

8 let

Seat altea XL 1,9 TDI

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Za razliko od večine enoprostorcev altea XL, poleg družinskega značaja, omogoča dinamična vozniška veselja, ki so značilna za vsa Seatova vozila.

Seat je s konceptoma alteo in toledom prototipo napovedal niz novih modelov, ki zdaj serijsko prihajajo s tekočih trakov. Njihovo nadgrajevanje zaključuje povečana altea, pri kateri smo preverili predvsem upravičenost dodatka XL, ki ga nosi v svojem imenu. Testno različico žene preizkušeni 77-kilovatni TDI, ki je morda najbližji karavansko-enoprostorskemu značaju vozila, čeprav bi podvozje preneslo tudi kakšen "fr fr".

Zunanjost, notranjost

XL pomeni malo večje trikotno okence zadaj, prostorsko pa je pomembnejši bolj pokončen položaj stekla petih vrat (verjetno zato trdijo, da je ta enoprostorec karavan) in povečana pločevina za zadnjim parom koles. To pomeni, da ta altea zadovoljuje tudi našega urednika, ki meri uporabnost podobnih vozil predvsem glede zmožnosti nameščanja otroškega vozička v prtljažnik. In v alteo XL gre tudi poleg otroškega vozička XL še precej dodatne prtljage.

Vozne lastnosti

Vozne lastnosti se v osnovi, glede na tiste opisane v testu altee, ne bi smele spreminjati. Vendar se, ker gre za precejšnje razlike v opremi, ki kaj pomenijo. Dizelska altea FR s stosedemdesetimi konji in športnim podvozjem je vozno zelo blizu leonu, tudi ESP vključuje, medtem ko ima testna različica "samo" TCS, da ji ne spodrsne pri grobem speljevanju. Pa vendar to ne pomeni, da govorimo o kakšni "potujoči gajbi". Gre za seata, v katerem so voznik in potniki brezhibno, čeprav bolj športno nameščeni. Za razliko od večine enoprostorcev altea XL, poleg družinskega značaja, omogoča dinamična vozniška veselja, ki so značilna za vsa Seatova vozila.

Zmogljivosti, poraba

Izbira turbodizla s 105 konjskimi močmi ima svoj namen. Motor združuje varčnost in solidne zmogljivosti. S hitrostjo preko 180 km/h tudi na Bavarskem ne bi bili odrinjeni na desni pas, pospeševanje pa je kljub "samo" petstopenjskemu menjalniku povsem primerno za dinamično vožnjo. Na našem testnem krogu, kjer vozilo preizkusimo v vseh pogojih, od mesta do avtoceste, se je poraba zaustavila pri povprečju 6,7 l/100 km. To je odlično.

Cena, tekmeci

Po eni strani lahko trdimo, da Seat s svojimi modeli odpira kopico dilem. Mislimo na toleda, alteo in alteo XL, potem pa je tu še leon. Bega predvsem toledo, ki ostalim predstavlja osnovo, kljub temu pa je nekako najmanj prepričljiv. Na vsak način si kupec lahko zelo natančno izbere vozilo po svoji meri. Altea XL izstopa z velikostjo, saj predstavlja enoprostorskega karavana, v katerega lahko stlačimo več krame kot v alteo brez "XL", pri tem pa še vedno ohranja Seatove športne lastnosti. Za preskok na XL alteo je treba doplačati približno 700 evrov, kar pri testni različici s kovinsko barvo in zatemnjenimi stekli znese dobrih 22 evro tisočakov. Bolj karavanski enoprostorec se tako, glede velikosti prtljažnika, približa Fordovemu C-maxu, s katerim si delita športne vozne lastnosti, le-te pa so pri ostalih srednjih enoprostorcih bolj v drugem planu.

Ne spreglejte