Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Četrtek,
6. 12. 2007,
18.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 6. 12. 2007, 18.59

8 let

Seat altea XL 1,6

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nagibanja karoserije je malo, počutje za volanom odlično, vzmetenje pa ne glede na podlago ostaja zvesto bolj športno naravnanim uporabnikom.

Ko voznik ki se mu vedno mudi, išče enoprostorca, kaj hitro naleti na Seatovi altei. Na tisto krajšo in na tisto daljšo. Krajša altea vabi z razmerjem 60:40 v korist športnosti, daljša altea XL pa s 40:60, torej v korist praktičnosti. Če je v igri "skromni" bencinski agregat, je razmerje še bolj v korist praktičnosti, recimo na 30:70.

Zunanjost, notranjost

Daljša altea XL se od navadne altee loči po ogromnem prirastku dodatne pločevine zadaj, kar upraviči oznako enoprostorec. Oblikovno (razen zadka seveda) ostaja enaka že prej zelo všečni "navadni" altei. Na račun so prišli vsi, ki so si v ponudbi najbolj temperamentne znamke pod okriljem Volkswagnovega koncerna, želeli pravi družinski avtomobil, pa jim je toledov zadek preveč limuzinski, alhambra pa prevelika (in "prestara"). Še tole za konec tega odstavka: Seat izdeluje avtomobile, ki se jih kupuje s čustvi. Lita platišča, barvita notranjost in bogata oprema so zato še kako pomembni! Testni primerek je na nek način glede tega "šepal".

Vozne lastnosti

Če oblika poskrbi za 70, skrbi podvozje za tistih 30 športnih odstotkov v uvodu "določenem" razmerju. Nagibanja karoserije je malo, počutje za volanom odlično, vzmetenje pa ne glede na podlago ostaja zvesto bolj športno naravnanim uporabnikom. Nekaj dodatnih kilogramov zaradi XL-zadka se v hitreje odpeljanih zavojih vseeno pozna, a dinamičen značaj vendarle ostaja močno prisoten.

Zmogljivosti, poraba

"Konjev" tokrat ni bilo na pretek, saj sta v zavetju 1,6-litrskega bencinskega agregata "rezgetala" le 102. Precej po volji vseh, ki želijo predvsem praktičnost", torej. A tudi dinamični vozniki s tako gnano alteo ne bi smeli imeti težav z urnim napredkom. Rešitev je priganjanje v vrtljaje, kjer altea XL 1,6 ponudi na trenutke že kar športno rezek hrup. Poraba je bila pričakovano višja od podobno zmogljivega dizelskega agregata, a kdor nima vsakodnevnega opravka z daljšimi relacijami, se lahko mirno odloči za takšnega "bencinarja".

Cena, tekmeci

Pri testu altee FR smo zapisali, da avto zaradi športnih ambicij kar nekako ne spada v družbo klasičnih družinskih enoprostorcev. No, altea XL je te druščine z velikim prtljažnikom vreden. A to ne pomeni, se je odpovedal športnosti. Altea XL ostaja bolj športno vozilo od večine enoprostorcev.

Ne spreglejte