Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 12. 2015,
6.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Renault Športni Avtomoto

Četrtek, 17. 12. 2015, 6.15

8 let

Renault megane RS trophy

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Renault mégane RS trophy je izpopolnjena različica že tako "hudega" RS-a. Enajst dodatnih kilovatov v omejeni seriji poskrbi, da športnik preseže psihološko mejo 250 kilometrov na uro.

RS in RS trophy

Sprednji odbijač, 19-palčne "bridgestonke", še bolj športni lupinasti sedeži in napisi trophy so vidne spremembe, nevidne se skrivajo pod pokrovom motorja. Za 15 glav povečana "konjenica" poveča zmogljivosti, ki jih ne bi mogli opaziti, tudi če bi oba mégana preizkušali istočasno.

Ali RS res doseže hitrost 245 kilometrov na uro, trophy pa 254, je praktično nemogoče preveriti. Podobno je tudi z razliko desetinke sekunde pri pospeševanju do stotice. Lahko pa s primerjavo obeh naših testnih krogov delno potrdimo Renaultov podatek, da so z dodelavo pri močnejšem motorju dosegli nižjo porabo goriva. Trophy je bil varčnejši v mestu, na avtocesti in med umirjeno vožnjo, požrešnejši pa med športnim priganjanjem.

Trophy na Nürburgringu

Renault mégane trophy je športnik, ki se kiti z rezultatom osem minut in osem sekund na 20,6-kilometrskem krogu na dirkališču Nordschleife. Prevedeno na povprečno hitrost to pomeni 152 kilometrov na uro. Ker so na tej stezi tudi večkilometrske ravnice, je "trofeja" lahko razvila tudi največjo hitrost 254 kilometrov na uro.

Vožnja

Umirjena vožnja ne gre skupaj z značajem vozila. Voznik se nenehno sprašuje, kaj sploh počne na cestah, kjer izvajajo nagradna merjenja hitrosti in delijo kazenske točke. Pohlevno umirjen način vožnje pomeni porabo pod sedmimi litri, med športnim priganjanjem gre povprečna poraba proti dvajset, med rekordom na dirkališču pa menimo, da je šla proti štirideset.

Hitrostno vijuganje zahteva natančno in odločno delo z neposrednim volanom. Mégane pri pohojeni stopalki za plin plane milimetrsko natančno tja, kamor je usmerjen volan. Zaradi preveč lahkotne drže obroča je mégana hitro lahko "polna cesta", zapora diferenciala pa lahko nepazljivega "cestnega dirkača" potegne celo na notranjo stran ovinka.

Italijani bi naredili drugače

V bombniku, ki nima omejevalnika hitrosti pri številki 250, bi pričakovali bolj športne oziroma številčne merilnike. Na primer tlak turbine in podatke o stanju olja. Enako kot pri različici RS pa vseeno pohvalimo rumen merilnik vrtljajev z razločno vidnim rdečim poljem takoj za oznako 6000. Motor izredno hitro doseže največjo moč (5.500 vrtljajev) in zahteva pazljivost voznika, saj pri 6.500 vrtljajih že posega vmes prekinjevalec.



Ne spreglejte