Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 12. 2015,
16.17

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Renault Družinski Avtomoto

Torek, 22. 12. 2015, 16.17

7 let, 12 mesecev

Renault megane grandtour dCi 160

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vozili smo prenovljenega megana, ki ga Renault tudi kot karavana ponuja v športni izvedbi GT s pridihom Renault Sporta in s "160-glavo" dizelsko "konjenico" pod motornim pokrovom.

Trše, do družine ne najbolj prijazno vzmetenje

Prenova, ki mimogrede ni bila prav obsežna, je poleg lepotnih popravkov posegla (vsaj pri karavanu tako kaže) tudi na podvozje. Za družinsko naravnano vozilo je megane grandtour precej trdo zasnovan. To omogoča športno, ne samo zanesljivo lego, obenem pa tudi polno naložen ne plava po cesti, kar bi se verjetno dogajalo karavanu na običajnem podvozju.

Motor dCi 160 ali varčnejši in le malo manj zmogljivi dCi 130?

Motor s 160 "konjiči" se nedvomno lepo ujema s športno opremo GT, vendar gre v tem primeru za karavana. Za prevoz družine na izlet ali dopust bi rajši izbrali varčnejšega, a še vedno zmogljivega 1,6-litrskega dCi 130. Pri karavanski uporabi je pač vseeno, ali avtomobil "stegne" 200 ali 215 na uro oziroma ali pospešuje v desetih namesto devetih sekundah do hitrosti 100 kilometrov na uro. 1,6-litrski motor smo preizkusili v grand scenicu, v katerem nas je povsem prepričal. Na testnem krogu je porabil 6,6 litra na sto kilometrov, torej bi v lahkotnejšem meganu grandtour še nekaj manj. To pa bi lahko pomenilo že liter manj, kot je porabil današnji testni dCi 160.

Šminker za izlet in dopust

V tega karavana se vstopa čez napis Renault Sport na pragu in sede v športno oblikovana sprednja sedeža. Stopalke so kovinske, športni vtis poudarjajo rdeči šivi na usnjenem volanu in prestavni ročici, pa tudi rdeča črta, ki se vleče čez armaturno ploščo.

Elektronske parkirne zavore ponavadi ne hvalimo, vsekakor pa se ujema z družinsko uporabo karavana. Samodejnega ugašanja motorja med to opremo ni, pa bi lahko bilo. Pa smo spet pri dilemi, ali varčnejši 1,6-litrski motor s sistemom start-stop ali dvolitrski motor, ki tega nima.

Velik prtljažnik z majhno pripombo

Prtljažni prostor je dovolj velik za dopustniško opremo, kolesa gredo lahko na streho, pomemben in globok prostor pa je še v dvojnem dnu, kjer ni rezervnega kolesa. Je pa nekaj drugega – pritrjevanje osnovne plošče prtljažnika, ki bi moralo biti zlasti v karavanih preprosto, je zapleteno z dvema nepriročnima kovinskima elementoma. Kdor se ju loti ponoči, bo "prišparal" na živcih, če ju kar spravi v žep in počaka do jutra!

Ne spreglejte