Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 7. 2008,
8.34

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 1. 7. 2008, 8.34

7 let, 12 mesecev

Renault master minibus 2,5 dCi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kaj je to minibus? Zares je človek lahko zmeden, kajti če greš v avtobusno podjetje najet bus s šoferjem, te ponavadi vprašajo ali želiš bus z okoli petdesetimi ali pa z okoli dvajsetimi sedeži.

Pred isto dilemo se znajdeš, če greš izbrati potniškega mastra. Namreč, Renault ti ponudi bus s šestnajstimi sedeži in minibus z devetimi sedeži ...

Zunanjost, notranjost

Devet sedežev lahko pomeni ali "šofer plus osemčlanska klapa" ali pa "devet prijateljev na potepu". Kakorkoli že pojmuješ, master nudi dovolj udobja. Vsem potnikom: trem v zadnji vrsti, trem v drugi in vsem trem spredaj, tudi srednjemu, saj je prestavna ročica visoko na armaturi (v starih kombijih je bilo na sredini zaradi dolge ročice menjalnika skoraj nemogoče potovati). Kljub vsemu ne gre pa govoriti o limuzinskem udobju: položni volan zahteva "avtobusno upravljanje", bolj "limuzinsko" pa bi se počutili stranski potniki, če bi se lahko naslonili na vsaj s plastiko obdane stene. Poudarimo pa še to: master minibus ni primeren za občasno tovorno rabo, saj je prtljažna polica višja od tal pod sedeži, z morebitno odstranitvijo police pa tudi ne dobite ravnih tal, tako da tovorjenje kake stare omare s takšnim mastrom ne pride v poštev.

Vozne lastnosti

Zaradi tršega vzmetenja je bolje, če se mastra na polno obremeni. Sicer pa je dokaj dobro vodljiv, v ovinkih zanesljiv, ima natančen menjalnik, učinkovite zavore ..., skratka nad vožnjo s šoferskega stališča ni pripomb. Morebiti pa se najdejo od limuzin razvajeni potniki, ki protestirajo, če voznik zapelje na avtocesto in drvi več kot kakih 120 km/h, saj se takrat med vožnjo ni prav priporočljivo pogovarjati, da ne bi ostali brez glasu - master je pač avtobus. Pohvalimo še tempomat, ki zares olajša vožnjo. Je brez nepotrebnih stikal za povišanje oziroma zmanjšanje hitrosti, torej voznik enostavno nastavi hitrost s pedalom za plin in pritisne na stikalo. Tempomat še posebej izpostavljamo zaradi načina sedenja: voznik namreč v običajnih avtomobilih po vklopu tempomata nima "kam" odmakniti noge, torej jo postavi v nenaraven položaj; v mastru pa voznik sedi "kot za mizo", pedalo za plin je torej "odmaknjeno" in na nek način v nanaravani poziciji.

Zmogljivosti, poraba

2,5-litrski turbodizel je s stodvajsetimi konji ustrezno zmogljiv. Moči ne zmanjka, navora je veliko, prestavna razmerja so dobro izbrana. Končni rezultat je tudi dokaj nizka poraba (9,8 l/100 km), sploh če upoštevamo visoko maso tega avto-busa.

Cena, tekmeci

Master spada med velika gospodarska vozila: v tem razredu mu delajo družbo citroen jumper / fiat ducato / peugeot boxer, ford transit, mercedes sprinter, volkswagen LT in mastru enak opel movano. Nimamo pomislekov glede izbire kakega tovornega mastra, kar pa se tiče avtobusnih potreb, smo pri mastru še malce zadržani. Težava je namreč, ker smo že preizkusili tudi avtobusno različico manjšega renaulta trafica passenger. Ta za razliko od mastra ponuja povsem "limuzinski" položaj za volanom, je še za stopnjo bolj udoben, za povrh ga lahko opereš v bolj ali manj vseh avtomatskih avtopralnicah (verjemite, da je oprati takega mastra v Ljubljani že kar podvig). A kaj, ko je sedem traficovih sedežev včasih premalo ravno za dva mastrova ... No, včasih je premalo tudi minibusovih devet sedežev in je potreba po šestnajstsedežnem mastru bus, spet drugič je potreba po velikem "maksi-busu", "double-deckerju" pa po tej analogiji pravimo kar "giga-bus".

Ne spreglejte