Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 12. 2015,
12.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Renault

Četrtek, 3. 12. 2015, 12.30

8 let

Renault laguna coupe 2,0 T

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Prenovljen velik Renaultov športno-potovalni kupe prinaša dodelane detajle, majhen ekološki dodatek in predvsem za razumno ceno ohranja vrhunske vozne lastnosti in dovolj zmogljiv motor.

Oblika ostaja v grobih potezah enaka, bistvo je v podrobnostih

Laguna kupe po štirih letih prinaša vizualno osvežitev: dnevne LED-luči in drugačna 17-palčna platišča, ki so dostopna serijsko. Oprema Sport edition pa prinaša še dvobarvno kombinacijo z biserno-črno streho.

Manj viden je Energy Smart Management, ki pri dizelskem motorju optimizira delovanje alternatorja in ga razbremeni med odločnim pospeševanjem, baterijo pa polni med zaviranjem. Vendar to v najboljšem primeru pomeni le nekaj odstotkov manjšo porabo goriva in izpuste CO2 in ne velja za prisilno polnjen dvolitrski bencinski motor.

Tisto, kar je skoraj nevidno, ni pa ga mogoče preslišati, je avdio sistem Bose , ki skupaj s šivi na sicer gumirano-plastični armaturni plošči kaže na to, da je počutje v notranjosti dobro in da kupejevska laguna meri precej višje, kot bi po siceršnjem imidžu lagune pričakovali.

Vozniški užitek kvari le prenizka streha oziroma previsoko nameščen sedež, saj 180 cm visok voznik, ki sedi blizu volanskemu obroču, hitro pride v stik s streho. Manjka tudi nekaj odlagališč za drobnarije.

4control je zakon

Krmiljenje vseh štirih koles je odlična pogruntavščina, ki skoraj izniči podkrmarjenje vozila s sprednje postavljenim motorjem in s sprednjim pogonom. Še posebno se obnese v kombinaciji z dobrim podvozjem, zato pride pri laguni kupe do izraza bolj kot pri klasičnem modelu.

Zavijanje zadnjih koles seveda ni tako skrajno kot sprednjih: do kota 3,5 stopinj se pri hitrosti do 60 kilometrov na uro obračajo v nasprotno smer kot sprednja in omogočajo boljše manevrske lastnosti, pri višji hitrosti je postavitev zadnjih koles v isti smeri kot sprednjih, a le do največ 2,5 stopinje.

To poskrbi za boljšo lego na cesti, deluje prepričljivo in zbudi vprašanje, zakaj je ta sistem, po nekaj japonskih poskusih v zadnjih desetletjih in sodobnih evropskih štirikolesno krmiljenih sistemih, z zanemarljivim premikom zadnjih koles še vedno takšna redkost.

Kupe je športen ali potovalen?

Štirivaljni dvolitrski turbinsko podprt motor pridela 150 kilovatov, kar je za vsakdanjo uporabo povsem dovolj. To ni superšportnik, vendar pa po zaslugi odličnega podvozja in štirikolesnega volana ovinkih daje prave športne občutke.

Avtomobil za zasnovo 2 + 2 ni majhen. Zadaj se je resnično mogoče peljati in po zaslugi samodejnega odmika sedežev tudi vstopati. Tudi prtljažnik je globok, je pa jasno, da je pri dvovratni zasnovi in velikem zvočniku precej nizek. V avtomobil bosta dva stlačila dovolj tudi za daljše potovanje, štiričlanska družina naj se raje odloči za karavansko različico.

Tekmeci so, a jih pravzaprav ni

Avtomobilov s krmiljenjem vseh štirih koles ni veliko, tako ta laguna tekmeca skoraj nima. Ker je bistveno: je (tudi dvakrat) cenejša od nemških velikih kupejev, ob bok bi ji tako še najlažje postavili alfo brero in peugeota 407 coupe.

Toda v praksi ji konkurirajo vsi kupeji ali avtomobili, namenjeni dvema v razredu tridesetih tisočakov – od VW scirocca do peugeota RCZ in toyote GT86, čeprav so na videz in v zasnovi zelo različni med seboj in drugačni tudi od te lagune.

Ne spreglejte