Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
10. 12. 2015,
15.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Renault

Četrtek, 10. 12. 2015, 15.27

8 let

Renault grand espace 2,0 dCi

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Espace že deset let čaka na svojo novo generacijo, saj je doživel le drugo prenovo in ostal brez bencinskih motorjev. Kljub starejši zasnovi ostaja tipični prostorni družinski enoprostorec.

Še vedno odličen enoprostorec, a tudi tekmeci imajo vrline

Renault espace je danes star že skoraj trideset let. Avantgardni francoski kombi velja za uveljavitelja velikih družinskih enoprostornih vozil. Prav espace je že 29 let sinonim prostornega in v notranjosti minimalističnega družinskega vozila. Espace je bil pionir nove avtomobilske usmeritve in dejansko avantgardni družinski kombi. Danes espace tudi v različici grand sicer še vedno predstavlja vse svoje glavne prostorske atribute, a v močnejši konkurenci njegov prodajni uspeh ni več tako samoumeven.

Espace je enoprostorec, v katerem se potniki počutijo kot v dnevni sobi. Toda pozneje so se trendi spremenili - enoprostorci so postali bolj dinamični (sploh ford S-max), imeli so v dno pogrezljive sedeže in z njimi ponujali več prilagodljivosti. Danes med klasičnimi enoprostorci prevladuje dvojec sharan-alhambra, tudi za razred manjši enoprostorci, kakršen je grand scenic, vzamejo velik del tržne pogače. Šest ali sedemčlanske družine pa so na drugi strani začele kupovati klasične kombije, kot je Renaultov traffic, ki stane praktično enako kot espace.

Espace je zato s svojo tradicionalno zasnovo na avtomobilskem trgu ostal posebnež, ki na trgu nima povsem neposrednega tekmeca. Še vedno je sicer odličen enoprostorec, ki družini ponuja občutek moderno opremljene dnevne sobe, toda tekmeci so istočasno pokazali vrline, zaradi katerih je espace tekom let postal manj zanimiv.

Že drugič prenovljen

Zdajšnji espace četrte generacije je star že deset let. Ko smo grand espaca vnovič dobili na test, bi se dejansko lahko (in radi) že usedli v novo generacijo. Renault jo je že nekajkrat napovedal. Tudi za letošnje leto, a nato namesto nje lani trgu raje ponudil že drugo prenovo in osvežitev.

Bo novi espace ostal umirjeno družinski ali bo postal dinamično športen?

Kaj se torej z espaceom dejansko dogaja? Vse kar drži kot pribito je, da nove generacije pred letom 2015 zagotovo še ne bo na ceste. Takrat bo aktualni espace star že 12 let. Za Renault je položaj v avtomobilski industriji, še posebej pri prodaji večjih modelov, trenutno očitno preveč negotov za lansiranje tako pomembnega produkta kot je novi espace. Vlogo igra tudi selitev njegove proizvodnje iz tovarne v Sandoouvillu v Douai, kjer naj bi leta 2015 vendarle dočakal svojega naslednika. Omenjeno letnico je treba, če vemo za že nekajkratno prestavljanje lansiranja novega espacea, treba še jemati z rezervo.

Kakšen bo novi espace? Bo s prostornostjo ostal zvest tradicionalni družinski namembnosti, bo obdržal minimalistično zasnovo in mehkejše ter udobnejše podvozje, ali se bo približal bolj športnim družinskim enoprostorcem, kakršna sta ford S-max in opel zafira tourer? Čeprav se Renault povezuje z Mercedes-Benzom, zagotovo še ne bo imel nemških genov.

Po prenovi le še z dvema dizelskima motorjema

Espace je po omenjeni prenovi dobil le malenkostne zunanje popravke, a ostal brez bencinskih motorjev. V našem testnem modelu je sedemsedežnega espacea poganjal 110-kilovatni dizelski motor, torej šibkejša različica dvolitrskega motorja, ki smo ga v espaceu preizkusili že pred prenovo.

Kljub šibkejšemu motorju poraba nad osmimi litri na 100 kilometrov

Motorju smo takrat zamerili nekoliko previsoko porabo, ki je na našem testnem krogu znašala 9,6 litrov na sto prevoženih kilometrov. Šibkejši motor ima 17 kilovatov manj, poraba z njim pa je bila precej bolj zmernih 8,2 litra na sto prevoženih kilometrov.

S tem motorjem se je torej espace približal meji osmih litrov, ki bi jo pri velikih družinskih enoprostorcih morda še tolerirali.

Toda vendarle, opel zafira tourer z 121-kilovatnim dvolitrskim dizlom in ekološkim programom je imela na našem testnem krogu porabo le 6,8 litra na 100 prevoženih kilometrov. Fordov S-max je imel z dvolitrskim dizlom porabo 7,9 litra na 100 prevoženih kilometrov.

Kljub manjši zalogi kilovatov je bil espace z lahkoto kos cestnim izzivom, ki jih družina pričakuje od enoprostorca, ki udobje in prostornost postavlja pred dinamičnost voznih lastnosti.

Podvozje je namreč nastavljeno za uživanje potnikov ob počasnejši vožnji na podeželskih cestah kot pri višjih hitrostih na avtocesti, v ovinkih pa se pričakovano precej nagiba. To je sicer nadzorovano in predvidljivo, toda dinamičnosti ta espace ne nudi.

Trije srednji sedeži modularno prilagodljivi, a manj prijetni za sedenje

V primerjavi z omenjenim testnim espaceom pred prenovo, ki je imel v srednji vrsti le dva sedeža, je imel tokratni na sredini klasično razporeditev treh sedežev. To zagotovo poveča družinsko uporabnost, moti le nizka oddaljenost od tal, zaradi katere so za sedenje znatno manj prijetni od sprednjih dveh. So pa sedeži vsi enake velikosti, zato jih je mogoče modularno premikati po vozilu in jih po potrebi tudi pustiti doma.

Omeniti je treba tudi uradno ceno skoraj 40 tisočakov, od katerih dodatnaa oprema predstavlja 7500 evrov. Ta uradna cena nima veliko skupnega s cenami, ki za espacea danes veljajo v prodajnih salonih.

Ne spreglejte