Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 12. 2015,
18.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 10. 12. 2015, 18.25

8 let

Renault fluence 1,6 16V

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Če bi bil fluence tudi vizualno enak méganu, bi pri zavidljivih slovenskih sosedih požel manj navdušenja. Tako pa vsi nepoučeno občudujejo to limuzino.

Če imaš limuzino, si car

Pred tedni sem bil v Turčiji, zato lahko še pod vplivom svežih vtisov to potrdim. Na meji med Evropo in Azijo nekaj veljaš samo, če imaš limuzino. Pa čeprav gre samo za poceni thalio, logana ali Fiatovo albeo. Medtem ko kombilimuzinski mégane tam doli ne prinese veljave, so taksisti v fluencih ta hip najbolj zaželeni. In z ozirom na Turčijo ter druge podobne trge je bil zasnovan fluence.

Čemu drugo ime?

OK, razumem, da je bila potreba po limuzini. A zakaj mora imeti drugačno ime, saj je to zgolj mégane z "ritjo"? Verjetno gre za psihološki učinek, sumim, da imajo ljudje radi, da je njihov avtomobil poseben model in ne samo izpeljanka nekega množičnega izdelka. Predvidevam, da v Turčiji thalia žanje več uspeha kot clio sedan, fluence pa bo tako imel boljši imidž, kot ga je imel mégane sedan.

Fluence je primeren tudi za Slovenijo

Pa vendar tako razmišljajo v Turčiji, fluenca pa smo preizkusili v Sloveniji in za vas, Slovence. No, glede na resnično veliko zanimanje mimoidočih za ta avtomobil v času našega testiranja, bi rekel, da v Sloveniji še padamo na limuzine, torej da limuzine tudi v Sloveniji veljajo nekaj več. Predvidevam, da je za sprožanje sosedove zavisti res bolje, da je fluence samosvoj model, pa čeprav je vsaj meni oblikovno bolj všeč méganov sprednji del.

Primeren tudi za slovenski asfalt

Je fluence primeren zgolj za luknjaste turške makadamske ceste? Ali pa je dovolj dober tudi za naš asfalt (ki je sicer slab, a tako slab kot turški pa vseeno ne)? Odgovor je odločen da. Turškega porekla se ne čuti, varčevalni ukrepi pa niso drastični – drugačno zadnjo premo pri običajni vožnji ne čutiš, ima pa fluence malo manj športnika v sebi kot mégane. V notranjosti pa samo ena stvar ni méganova: merilniki so klasični in ne delno digitalni kot pri običajnih méganih – vseeno, kajne? Položaj za volanom, oprema, izdelava, sedeži, prostornost, vse je méganovo, torej dobro.

Motor je potrebno priganjati

Varčevanje se pozna tudi pri motorizaciji. Testnega fluenca je, recimo, poganjal preverjeni 1,6-litrski bencinar. Ta motor Renault počasi nadomešča z 1,4-litrskimi turbinskimi bencinarji, veliko bolj odzivnimi in veliko bolj uglajenimi bencinskimi motorji, tudi močnejšimi. Slabost fluenca 1,6 je to, da ga je potrebno ves čas priganjati v visoke vrtljaje, zaradi petstopenjskega menjalnika s kratkimi razmerji se tudi po avtocesti vozimo z več kot 4000 vrt/min. To se pozna tudi pri porabi, ki je tolikšna kot pri TCE-jih, kar je sicer v obeh primerih veliko, a novejši TCE motor vsaj nekaj da od sebe in omogoča lagodnejšo vožnjo.




Ne spreglejte