Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 12. 2015,
3.33

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Renault Športni Avtomoto

Torek, 1. 12. 2015, 3.33

7 let, 12 mesecev

Renault clio gordini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Clio gordini kot cenovno ugodnejši nadomestek clia renault sport meri s športno opremo na mlade. Nostalgiki, ki vedo, kaj je pomenil gordini, pa se lahko temu cliu samo prizanesljivo smehljajo.

Kaj pomeni gordini?

Renaulti z oznako gordini so nekdaj pomenili več kot današnji modeli RS. Največ uspehov je v reliju požel renault R8, ki sta mu sledila R12 in R17. Kdo ve, zakaj so vodilni pri Renaultu nato ukinili naziv gordini in se preusmerili na alpine in williams. Skratka prvotni gordini je pomenil tekmovalno športnost, RS pomeni "cestno" športnost, zdajšnji gordini pa je zgolj stopnja nekoliko bolj športne opreme.

Motor 1,6

V gordinija je vgrajen bencinski motor, ki s povečanim kompresijskim razmerjem razvija za okroglih dvajset "konjev" več moči kot 1600-kubični motorji v drugih Renaultovih modelih. Clio je s tem motorjem živahna igrača, ki jo dopolnjuje natančen menjalnik s kratkimi prestavnimi razmerji.

Podatki iz našega testnega kroga kažejo, da se razposajena mladež lahko vozi z enajstimi litri na sto, kadar pa starši ne dajo "keša", lahko varčujejo s petimi litri. Z "razredno" zelo razsežnim rezervoarjem se tako lahko pretihotapijo tudi čez tisoč kilometrov brez nakupovanja goriva.

Polstoletna tradicija

Modro obarvana karoserija z belima linijama je posvečena legendarnemu modelu R8 gordini. Enako kot twingo tudi clio z "gordini" dizajnom obeta več kot daje, čeprav je podvozje izdelek Renault Sporta. Da je clio videti bolj športen, so poskrbeli še s sedežema, volanom in kovinskimi stopalkami, z motorjem pa ga niso približali različici renault sport. Morda bi ga lahko vsaj zvočno oplemenitili, kot so pri Fordu naredili s fiesto deluxe.

Vozne lastnosti upravičujejo naziv gordini

Vozne lastnosti clia so iz solidnih spremenjene v izrazito športne. Pri Renault Sportu so poskrbeli za trdo vzmetenje, ki je tudi na neravnih podlagah še znosno, sploh pa nemoteče za tistega, ki ve, v kaj se z nakupom podaja. Videz obeh športnih sedežev obeta več, kot dajeta. Bočne opore ne utesnjujejo samo krepkih postav, naslon ne omogoča dovolj pomika naprej. Volanski obroč pa je vrhunski in v nasprotju z običajnim cliom nastavljiv tudi po osi.

Ne spreglejte