Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 12. 2015,
19.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 11. 12. 2015, 19.35

8 let

Renault captur dCi 90

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Renault captur je kot clio, a mnogo prijaznejši in uporabnejši. Če bi bil samo še malce bolj terenski, bi bil spisek vrlin skoraj popoln.

Captur je mešanček

Kupci smo danes navajeni, da lahko izbiramo med izredno raznovrstnimi modeli. Za enako vsoto denarja lahko dobimo malčka, enoprostorca, terenca, limuzino, karavana, športnika ali kabria.

Navajeni smo tudi, da današnji avtomobili niso "ne tč ne mš", značilnosti omenjenih tipov vozil se v modernih avtomobilih prepletajo, kombinirajo.

Sodoben avtomobil torej v nobenem pogledu ni superlativen, a v vsakem pogledu dovolj dober, da je skupek veliko bolj mikaven.

In Renaultov captur je že en tak mešanček. Športen ni, kabrioletskih občutkov ne ponuja, je pa majhen, enoprostorsko prilagodljiv in terensko prostočasen.

Za starejše in mlade ženske

Torej, captur je majhen. Dolg je dobre štiri metre, le šest centimetrov je daljši od clia, na katerega osnovi temelji. Je bolj pregleden, po podatkih celo za dvajset centimetrov bolj okreten. Za okoli sto kilogramov je težji, deset centimetrov višinskega prirastka pa se pozna tudi v višjem zračnem uporu, ki za sabo potegne tudi višjo porabo.

A teh deset centimetrov v praksi prinese tudi bolj pokončno sedenje ter vstopanje in izstopanje, zaradi česar je captur prijaznejši do starejših voznikov, ki sploh veljajo za eno najpomembnejših skupin kupcev tovrstnih avtomobilov. A to seveda še ne pomeni, da takšno sedenje ne bi moglo ugajati tudi mlajšim voznikom.

In ja, voznice so še ena pomembna ciljna skupina kupcev. Vzdihovale so že ob pogledu na clia, a captur jih omreži vsaj tako močno, če ne še bolj. Pomembno vlogo pri tem igrajo dodatki, s katerimi je moč capturja mogoče prilagoditi svojim željam.

Vsekakor bodite pozorni pri svojih željah – v večini primerov dobite na sredinski konzoli tisto tako osovraženo klavirsko črnino, ki tako rada nabira prah, le en barvni paket jo nadomesti s sivino, ki jo vsekakor bolj priporočamo.

Vsekakor pa močno hvalimo to, da so paketi personalizacije capturjevega videza dokaj poceni, marsikdo si bo lahko že na drugi stopnji opreme našel všečno različico že brez dodatnih evrov.

Slišimo pa, da vam bodo slovenski trgovci ta hip molili predvsem enobarvne, na capturja z drugače obarvano streho (mi bi vzeli belo, ne črne!) je treba čakati več mesecev. Seveda privoščimo trgovcem tolikšno povpraševanje po teh izdelkih in verjamemo, da težavo že aktivno rešujejo, a vseeno bi lahko imeli več zaupanja v slovenske kupce in za potešitev želja najbolj nestrpnih kupcev naročili več dvobarvnih capturjev. Ne nazadnje smo tudi v Sloveniji priča temu, da vse več Slovencev svoje vozilo bogato založi z opremo. In pri tem, da je danes tako, je imel prste vmes Renault s svojimi akcijskimi modeli, s katerimi je Slovence razvadil.

Skoraj družinski

Kakorkoli že, povedali smo, da je captur malček, in to takšen, ki je zaradi višine všeč starejšim.

A ni samo majhen in "pokončen", je tudi resnično enoprostorsko prilagodljiv. Zadnjo klop lahko namreč pomikamo po dolžini, s čimer dobimo prtljažni prostor prostornine 455 litrov, kar je celo več, kot ponuja karavanski clio grandtour.

Centimetrov namenjenih sedenju je sicer praktično enako kot v klasičnem in karavanskem cliu, a kot rečeno, je sedenje v capturju bolj pokončno. Družine bo zmotilo, da priključki isofix niso tako zlahka dosegljivi kot v cliu.

Sedeži ponujajo inovacijo: prevleke sedežev so snemljive in pralne v domačem pralnem stroju pri 30 stopinjah Celzija. Nam jih na testu ni uspelo dovolj umazati, odtise umazanih nog svojih otrok smo namreč preprosto zdrgnili s krtačo – laično namreč poročamo, da se nam zdijo prevleke že tako ali tako dokaj trpežne in preproste za čiščenje.

Že v poročilu s prve vožnje smo pohvalili tudi predal pred sovoznikom, ki se odpira v pohištvenem stilu. Zapisali smo, da je ta predal dovolj velik, da lahko vanj spravimo tudi zrcalnorefleksni fotoaparat. Seveda ne vsakega, profesionalni objektivi lahko pokvarijo zgodbo …

Želimo capturja s ščepcem dacie duster

Bo captur všeč dinamičnim voznikom? Ne. Clio jim bo bolj všeč.

Kaj pa captur kot terenec? No, od tal je oddaljen za konkretnih pet centimetrov več kot clio, a zaradi teh sedemnajstih centimetrov se še ne gre veseliti prehitro. Tako kot na primer Oplova mokka je tudi captur na terenu omejen zaradi inženirskih želja po ugodni aerodinamiki. Tako je tudi captur spredaj izredno nizek, vstopni kot je izredno majhen. S capturjem torej ne boste nasedli, boste pa "zaplužili".

A te besede ne zavračajte z mnenjem, da s capturjem ne boste šli na terenski poligon (zunaj cest se tako ali tako ne smete voziti) – captur to svojo slabost pokaže že na malce bolj razgibanem makadamu.

Pri Renaultu se izgovarjajo, da kupci capturja uporabljajo skoraj izključno na asfaltnih cestah, o čemer mi sicer močno dvomimo – do marsikaterega izhodišča za hojo v hribe, do marsikatere plaže in do marsikatere gorske kmetije vodi razdrapana makadamska cesta, captur pa je sploh avtomobil številnih vrlin, še zdaleč ni zgolj urbani avtomobil!

In captur nas je razočaral tudi s tem, da nikakor ni prilezel na hrib, ki ga osvojimo s praktično vsakim terensko navdihnjenim avtomobilom. Podlaga je bila povsem suha, a capturju je vso moč odvzel sistem proti zdrsu pogonskih koles – tipke za izklop pa ni, čeprav smo prepričani, da bi z nekaj spodrsavanja tudi zgolj dvokolesno gnani captur prilezel do vrha, naš testni hribček pač ni tako zelo zahteven! Menimo, da si s takšnimi odločitvami Renault samo oži skupino potencialnih kupcev, kot bi bil izbirčen, katere kupce želi imeti.

Seveda bodo pri Renaultu rekli, da kupcem z željo po slabših cestah, snegu in klancih ponujajo dacio duster. In duster je v tem pogledu resnično boljši, ponuja tudi štirikolesni pogon, toda Dacia je neka povsem druga "kakovostna" zgodba. Mi bi radi Renaultov "fancy" videz, Renaultovo notranjost, ne pa dusterjevega "šparanja" s stikali in nenastavljanja volanskega obroča, mi bi želeli capturjevo prilagodljivost!

A dajte nam dusterjev pogon in dusterjeve terenske podatke! Seveda razumemo, da bi bilo to zadovoljevanje želja manjšine, toda v poplavi različnih avtomobilov na trgu še ene variacije na isto temo verjetno ne bi bilo težko sestaviti, kajne?

Se vam bolj izplača vzeti bencinski TCe?

Vsekakor se bodo pri Renaultu sklicevali na to, da so aerodinamični dodatki, na primer spojler na maski, nujno potrebni za nižjo vsakodnevno porabo. In čeprav ne vemo, koliko več bi bolj terenski captur porabil na vsakih sto kilometrov, se nam vseeno zdi, da izvrstni dizelski motor pri porabi ponuja kar nekaj "rezerve".

Capturjeva višina sicer pobere več davka na avtocesti, tudi za dinamično vožnjo je captur manj primeren, a v kombinaciji z varčnim voznikom lahko captur ponuja dokaj ugodne rezultate. A čeprav je dizelski motor izdelek, ki capturju dobro pristaja, boste pri nakupu zagotovo preračunavali, ali se vam glede na vaš stil življenja morda ne izplača raje izbrati bencinski trivaljni TCe.

In ko smo pri ceni, še enkrat hvalimo to, da so dodatki dosegljivi, težko pa gremo mimo dejstva, da v ponudbi dodatkov ni nobenih naprednejših elektronskih varnostnih pripomočkov. Zdi se, da so se Renaultovi inženirji preveč ubadali z zabavanjem svojih kupcev, tehniko pa prilagodili izključno nezahtevnim uporabnikom, ki jim je dovolj dober že povprečen avtomobil.

Strošek WIZ kaska:

Pri izračunu zgornjih podatkov smo upoštevali soudeležbo pri škodi v višini 100 evrov, dodatna kritja WIZ Voznik in WIZ Nezgoda in zavarovanca z rojstnim datumom 1. januarja 1970, ki škode ni uveljavljal že več kot 5 let. Za izračun kasko zavarovanja po vaših parametrih kliknite na grafiko.

Ne spreglejte