SiolNET. Avtomoto Testi
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Renault 4 - katrca

4

termometer

Z enaindvajset let staro katrco smo ravnali enako kot z vsemi testnimi vozili. Zapeljali smo jo po našem testnem krogu, preverili tudi nagibanje z vožnjo med stožci in opisali njeno drugačnost.

Katrca po današnjih merilih spada v najnižji razred

Katrca meri v dolžino samo 367 centimetrov, torej toliko kot današnji mini, kar je nekako deset do dvajset centimetrov več kot predstavniki nižjega spodnjega razreda picanto, C1/107/aygo, panda ... Pri tem ponuja več prostora kot sodobna konkurenca. To ji uspeva predvsem zaradi izrazito neaerodinamične oblike s pokončnim vetrobranskim steklom in skoraj navpičnimi petimi vrati.

Leta 1990 so obstajali že tudi sodobnejši avtomobili

Je pa nekaj: katrce iz leta 1990 niso bile opremljene po takratni "avtomobilski modi", ampak so sodile bolj v sedemdeseta leta. V času, ko so zadnje katrce zapuščale novomeške tekoče trakove, so imeli avtomobili klimatske naprave, potovalne računalnike, centralna zaklepanja, šeststopenjske menjalnike, vzglavnike in varnostne pasove na vseh sedežih, celo varnostne blazine, pa tudi uplinjači so se že poslovili.

Katrca je drugačna

Upravljanje z vozilom je bilo pred dvema desetletjema ali tremi drugačno od današnjega. Odklepanje, prestavljanje, različne nastavitve, uporaba "čoka" za vžig hladnega motorja … Nekatere najbolj očitne razlike smo skušali opisati v posebnem videoprispevku.

Katrca se nagiba

Katrco smo zapodili med stožce in njeno nagibanje primerjali z laguno grandtour, ki je bila prav v tem času v naši testni floti. Razlika v delovanju obeh podvozij je prikazana v kratkem videoprispevku. Pri katrci gre za dolge hode vzmeti, mehko delujoče blažilnike in sprednji stabilizator bolj za okras. Časi so se spremenili in vozniki smo postali razvajeni, saj za laguno trdimo, da se med vijuganjem preveč nagiba ...

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin