Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 12. 2007,
15.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 1. 12. 2007, 15.43

8 let

Peugeot expert tepee 2,0 HDi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Peugeotov kombi-bus povzema opazno značilnost novih generacij gospodarskih vozil, ki so jih prinesle okoljske norme Euro IV, to je nesporna pripadnost matični znamki.

Vseeno je ali se nam nasproti pripelje SW, CC, RC ali karkoli drugega z ničlo med številkami, važno je, da se na daleč vidi, da gre za peugeota. In sploh je v expertu tepee mnogo avtomobilskega.

Zunanjost, notranjost

Kombi razkazuje ogromne steklene površine in platišča iz lahke litine. Volan se prilagaja v dveh smereh, voznikov sedež pa v štirih, s sedeži se manipulira kot v enoprostorcih. Za naslonjali so žepi oziroma mreže, predali so številni, našteli smo tudi 16 držal oziroma nosilcev za pijačo. Ko avto zaklenete, se poklopita zunanji ogledali, klimatska naprava deluje spredaj dvopodročno in ločeno še v preostalem delu vozila. Omenjene velike steklene površine so večinoma zatemnjene, bočni stekli v drugi vrsti sta drsno pomični, na udobne sedeže druge in tretje vrste pa se vstopa skozi drsna vrata na desni strani. Sistem varnostnih blazin vključuje čelni in stranski blazini ter varnostne zavese. In končno, 38-centimetrski volan, kakršnega najdemo v ostalih peugeotih, v experta vsaj paše.

Vozne lastnosti

Zgledovanje po osebnih avtih se nadaljuje tudi pri elementih aktivne varnosti, saj je vgrajen sistem za stabilnost vozila in za preprečevanje spodrsavanja pogonskih koles, pa še tempomat in omejevalnik hitrosti. Seveda gre tudi za kolutne zavore z ABS-om in podporo, ki sodi zraven. Pnevmatsko vzdigovanje zadnje preme res bolj spada k furgonom, vendar pomeni tudi samodejno prilagajanje višine podvozja ne glede na obtežitev. Sicer pa je tepee lahko tudi furgon, saj se šest sedežev druge in tretje vrste dovolj enostavno odstrani (pa malo težje namesti nazaj). Tako povečan tovorni prostor nudi še varen prevoz tovora z osmimi jeklenimi pritrdilnimi zankami.

Zmogljivosti, poraba

Dvolitrski HDi je v kombiju zelo prepričljiv. Nekatere v uredništvu je celo premotil v tolikšni meri, da so mu pripisali precej več kot 136 KM. Šeststopenjski menjalnik ima zelo "kratko" prvo prestavo, zato se povsem brez težav lahko speljuje z drugo. Pri višji hitrosti menjalnik presenetljivo dovoljuje pospeševanje od 130 km/h naprej v peti prestavi, sicer se pa v šesti pri dovoljeni hitrosti na avtocesti vrti s 2737 vrtljaji na minuto. In to godi ušesom potnikov pa tudi "plačilnemu" za gorivo. Na testnem krogu smo povprečno porabili 9,3 litre na sto kilometrov. To je za pohvalit, saj gre za maso dveh ton in za obliko, ki se sicer zelo "trudi" v aerodinamično smer. Aja, uradnemu podatku za pospeševanje do 100 km/h v 13,8 sekunde enostavno ne verjamemo, saj smo pri ročnem preverjanju dosegli za več kot sekundo boljši rezultat. To pa je tudi primerljivo s podatkom, ki ga navaja Citroen za zelo podobnega jumpyja (12,2 s).

Cena, tekmeci

Cena dobrih 29.000 evrov za peugeota experta tepee 2,0 HDi pomeni najvišjo stopnjo opreme in podaljšano karoserijo. Skupaj z dodatno opremo znaša cena 33 evrotisočakov in pol. V tekmovanju gospodarskih vozil oziroma kombijev za prevoz oseb pri nas vodi Renault, med Citroena in Peugeota (ki sta v skupnem projektu s Fiatom) se je vrinil Volkswagen. Uspeh Renaulta ne delita povsem Opel in Nissan (tudi v tem primeru gre za povezovanje), med prvih deset pri nas pa poleg navedenih spadajo še gospodarska vozila znamk Iveco, Mercedes-Benz in Ford.

Ne spreglejte