Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 12. 2015,
0.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 5. 12. 2015, 0.21

8 let

Peugeot 2008 1,6 eHDi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
2008 je avtomobil majhnih mer, a z veliko uporabno vrednostjo. Tako glede rabe prostora kot tudi glede voznih lastnosti, saj ne obstane prav na vsakem klancu.

2008 je crossover, torej kompromis

Mali crossoverji so zadnji avtomobilski hit. Avtomobili, ki izhajajo iz malčkov, a ponujajo občutno več uporabnega prostora, svoje kupce privabljajo predvsem s terenskim videzom, ne pa nujno tudi terenskimi zmogljivostmi. Radi jih imajo starejši, radi jih imajo družine, radi jih imajo racionalneži in radi jih imajo pozerji.

Val je sprožil nissan juke, čeprav ni bil prvi, v nekaj letih pa se je ponudba pomnožila, na jutrišnjem salonu avtomobilov v Frankfurtu bodo svoje tovrstne izdelke napovedali še zamudniki. Razlike med aktualno ponudbo so dokaj občutne, različni avtomobili naštete lastnosti kombinirajo v različnem razmerju. Opel mokka in chevrolet trax sta recimo najbolj terenska, renault captur pa na terenu povsem zataji, a zato ponudi veliko več uporabnosti. Preizkušeni peugeot 2008 je najbolj kompromisen, ponuja vsakega po malem, nobena od lastnosti pa ne prevlada.

2008 je nadaljevanje 208 SW outdoor

Peugeot je nadel novo oznako, češ da gre za povsem nov avtomobil. A naj spomnimo, da je prav takšen avtomobil ponujal že ob dvestošestici in dvestosedmici. 2008 je namreč v prvi vrsti mali karavan, torej 208 z nahrbtnikom. Celo takšno terensko šminkersko različico je že ponujal, imenovala se je 207 SW outdoor.

Pa to ni prvič, da Peugeot kljubuje siceršnjim avtomobilskim trendom s karavansko izvedenko – pred leti je prodajal 307 SW kot da gre za resnega tekmeca enoprostorcem s scenicom in picassom na čelu, šele leta potem je izdelal tudi pravega enoprostorca 5008.

A kakorkoli, kje se torej pri 2008 kaže nova ideja? No, pri zadku je novinec nekoliko privzdignjen, karoserija je po novem bolj oddaljena od tal, sicer pa res ne gre za nič posebno novega. So torej Peugeotovci vizionarji?

Nalepke roza barve? Raje ne.

Vseeno, nekateri mimoidoči so menili, da je 2008 preveč karavanski in premalo šminkerski. Saj veste, terence kupujemo zaradi videza, ne terenskih zmogljivosti. No, Peugeot odgovarja z nalepkami. Rožnatimi. Učinkovito? Pri ženskah je vžgalo, pri nas moških niti ne.

A tovrstne avtomobile kupujejo tudi racionalneži. Ti bodo cenili prostoren dokaj uporaben prtljažnik, izredno kockaste oblike. Ni največji, saj ni povečljiv s pomično klopjo, a kompromis med majhnostjo avtomobila in uporabnostjo v tem pogledu ugaja.

Pohvaliti moramo prijetno notranjost, dobre materiale, dobre sedeže. Tudi zadaj se dobro sedi, seveda glede na majhnost avtomobila.

In jasno, spet moramo odpreti debato o inovativno majhnem volanu in merilnikih na vrhu armaturne plošče. Osebno spadam med tiste, ki na merilnike ne vidim tako, kot bi si želel, a po druženju z več kot petimi tako zasnovanimi peugeoti lahko potrdim, da se nenavadnega položaja da navaditi. Če se nekoliko pošalim, vidim celo nekaj koristi v tem – da lahko vidim na merilnike, sedim za volanom bolj pokončno, tudi brez ledvene opore, ki sicer pomaga pri tem. Večjo težavo pa vidimo v samem volanskem obroču, tile novi peugeoti bi vsekakor znali povzročiti kak siv las nekomu, ki avtomobil najame samo za kratek čas.

Grip control je točno to, kar tovrstni kompromisi potrebujejo

2008 je kompromis tudi z voznimi lastnostmi. Na avtocesti je družinsko prijeten, v ovinkih bodo zadovoljni predvsem umirjeni. Na terenu pa ... No ja, saj smo zapisali, da je nekje vmes! Ravno prav kompromisen je. Ne iščite štirikolesno gnane različice, a bolj je pomembno, da z 2008 niste tako močno hendikepirani zaradi nizko spuščene maske in posledično majhnega vstopnega kota, s katerim podrsate po tleh že na nekoliko bolj razgibani cesti.

In ker gre za kompromis, zelo hvalimo sistem grip control. Pravzaprav je to tisto, kar kupci tovrstnih avtomobilov dejansko potrebujejo. Namreč, tudi dvokolesno gnani avtomobili marsikam prilezejo, če jim ESP že ob najmanjšem zdrsu ne pobere vse moči. Z grip controlom ravno to jemljete v svoje roke - na makadamu boste preklopili v sistem za makadamsko vožnjo, sistem še vedno popravljal stabilnost v ovinkih, a ko bo klanec postal strm, boste vi preprosto dodali nekaj plina in z drsečimi kolesi prilezli na vrh, medtem ko se bodo nekateri tekmeci ukvarjali s preprečevanjem zdrsa.

Grip control bo prišel prav tudi v snegu, avtomobil bo s snežnim programom delovanja ESP-ja, ki dopušča nekaj zdrsavanja, ustavljal hitreje kot bi z vključeno elektroniko. Komur so tovrstne terenske lastnosti premalo, bi moral razmisliti o drugačnem, bolj terenskem vozilu, na tem mestu govorimo namreč o precej bolj "zmernih" avtomobilih.

Ne glede na smotrnost in učinkovitost grip controla pa menimo, da vseletne pnevmatike niso sprejemljive! Avtomobil se drži ceste samo v štirih točkah, teh vsaj v zimskih razmerah ni smiselno prepustiti kompromisu.

Skrbno konfigurirajte

Motor? Vsekakor se je bilo res prijetno voziti s tako motoriziranim pežojčkom, saj dobro pospešuje, se ne oglaša preveč na glas, za povrh pa ni pretirano požrešen. Hvalimo delovanje sistema start-stop, ki se ustavi, še preden se dejansko ustavite pred rdečo lučjo, vžge pa resnično hitro – ne more se pripetiti, da bi vas v križišču čakali.

Toda govorimo o malem peugeotu s ceno 23 tisoč evrov, mi bi zagotovo poskusili privarčevati kak evro, v konfiguratorju smo zlahka naračunali zgolj 18 tisočakov, pa nismo varčevali z vsako ceno. Premišljeno sestavljanje konkretne različice je seveda zelo smotrno, saj lahko cena hitro naraste do te mere, da lahko dobite že večji avtomobil. Takrat se boste seveda takoj vprašali, ali je tako majhen in kompromisni avtomobil res tisto, kar želite. Marsikdo bo prikimal, izletniško usmerjen starejši par zagotovo, družina pa verjetno ne.

Ne spreglejte